EMOȚII printre liberali cu privire la REFERENDUMUL PENTRU JUSTIȚIE. Huțucă: „Sunt optimist, sondajele arată o rată mare de participare!” Șmecheria PNL pentru a bate PSD

Pe 26 mai, românii sunt chemați la vot pentru a-și desemna viitorii europarlamentari, dar și pentru a se exprima la referendumul pentru Justiție, inițiat de președintele Klaus Iohannis, la solicitarea opoziției. Practic, cele două buletine de vot vor tranșa traiectoria țării în următorii ani.

CITEȘTE ȘI:

Referitor la referendumul pentru Justiție, Iohannis a trimis Parlamentului, pe 4 aprilie, scrisoarea privind cele două probleme de interes național, fiind vorba de: Interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a Ordonanțelor în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la Ordonanțe.

Între timp, senatorii și deputații se vor reuni, cel mai probabil, miercuri dimineață pentru a discuta scrisoarea președintelui Klaus Iohannis privind organizarea referendumului. Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Început cu bâlbâieli

Imediat după anunțul lui Iohannis, opoziția nu a debordat de entuziasm. USR-iștii s-au arătat dezamăgiți de faptul că nu au fost consultați cu privire la temele pentru referendum, însă, chiar și așa, vor susține cu toată forța noastră acest demers.

CITEȘTE ȘI:

Pe de altă parte, în tabăra liberală există un sentiment de insucces. Pentru a fi validat, referendumul trebuie să atingă cvorumul de 30% și, din această perspectivă, există două istorii deloc încurajatoare: referendumul pentru definirea familiei, din 2018, care nu a atins acest prag și prezența scăzută la vot pentru Parlamentul European.

Huțucă, optimist grație sondajelor

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, este încrezător că, de data aceasta, la votul pentru desemnarea eurodeputaților, prezența va fi mai ridicată decât cea de la ultimele astfel de alegeri, ceea ce înseamnă că, implicit, referendumul va avea o șansă.

„Eu sunt convins că dacă toți românii ar participa la acest referendum se va încheia cu succes! Absolut toți românii sesizează că avem o mare problemă cu democrația și cu statul de drept în România și este o nemulțumire împărtășită de majoritatea societății. Este un lucru care reiese din sondaje, din cercetări, din studii și se observă chiar și plimbându-te pe stradă. Întrebarea de bază: care va fi participarea la vot? Aici nu pot decât să fiu optimist, îmi doresc să avem o participare substanțială, pentru că de ea depinde succesul referendumului. (…) Toate sondajele ne arată o prezență mult crescută față de orice alte alegeri europarlamentare până în prezent. Această situație este generată și de gradul de nemulțumire a românilor față de modul în care este guvernată România astăzi”, a spus deputatul Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Întrebat dacă aceste sondaje arată o prezență care va bifa cvorumul, deputatul constănțean a fost tranșant: „Da, mult peste 30%!”

Liberalii îi invită pe PSD-iști să… se bată singuri

Nu avem nici o certitudine, în afară de sondajele invocate, că prezența pe 26 mai va trece de 30%, însă opoziția speculează o șmecherie în acest sens. Evident, votanții PSD trebuie să se prezinte la vot, ca să voteze partidul lor, prilej cu care opoziția speră ca tocmai acești votanți ai social-democraților, suficient de mulți la număr, să contribuie decisiv la numărătoare și să fie atins procentul minim necesar de 30%.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *