Emil Boc, pentru organizatorii UNTOLD și NEVERSEA: „NU se poate vorbi de discriminare. În locul festivalierilor, aș susține masiv vaccinarea”

Românii pot participa la marile festivaluri, însă numai cei vaccinați anti-Covid, conform noilor reglementări anunțate joi de Guvern. Organizatorul festivalurilor UNTOLD și NEVERSEA, Edi Chereji, a declarat la Digi24 că speră ca autoritățile să le dea voie să participe și celor care au trecut prin boală sau celor care se testează, pentru că altfel, ar fi vorba despre o măsură discriminatorie. Mesajul a fost preluat imediat și de PSD. În replică, primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc, spune că nu poate fi vorba de așa ceva și le cere celor care organizează festivaluri să susțină imunizarea.

Măsurile sunt extrem de binevenite. Nu se poate vorbi de discriminare, atâta vreme cât există posibilitatea ca până la un anumit număr și o anumită capacitate să aibă acces toată lumea. După aceea, peste acel număr, se spune foarte clar: doar dacă ești vaccinat. Este o chestiune de siguranță și de sănătate publică și care asigură posibilitatea tuturor de a participa la evenimente, dar în același timp de a ne proteja sănătatea publică prin protejarea sănătății fiecăruia dintre noi”, a declarat vineri seară, la Digi24, Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, orașul care găzduiește festivalul UNTOLD.

Cred că această măsură, de a spune da, se poate și peste numărul stabilit, cu condiția ca toți să fie vaccinați, reprezintă un element de siguranță pentru fiecare dintre noi, nici poveste de discriminare și o cale de revenire la normalitate, pe care ne-o dorim atât și atât de mult. Avem alternativa vaccinului care ne deschide toate ușile – și externe, și interne. Avem și alternativa testării, care însă nu este atât de facilă ca vaccinul, nici ca beneficii, dar cu siguranță este la îndemână, așa încât e gratuit vaccinul, este aproape 24 de ore din 24 de ore la dispoziție, ne asigură libertatea pe care am avut-o mai devreme, nu văd de ce n-am merge pe această cale. Organizatorii marilor festivaluri au dreptate în ceea ce privește predictibilitate, un festival precum UNTOLD nu se organizează cu o lună înainte, dar premierul a venit în întâmpinarea lor și a deschis posibilitatea organizării lor. Acum, trebuie și din partea festivalierilor o campanie masivă de vaccinare, de susținere a vaccinului. Să spună: ai vaccin, intri la festival. După care, evident, se va vedea la ce nivel se va ajunge cu rata de vaccinare și se va putea discuta dacă este vorba și despre o altă alternativă”, a adăugat Emil Boc.

Pe de altă parte, Emil Boc nu exclude ca ulterior autoritățile să accepte și alte modalități de participare la festivaluri.

Nu este exclusă (posibilitatea – n.r.), pentru că dacă mă uit la certificatul verde european, care va fi implementat de la 1 iulie, acolo este posibil să ai trei alternative pe certificat – vaccinare, trecere prin boală sau testul PCR, deci nu este exclusă ca și aici, la festival, până la urmă să existe o asemenea opțiune, uitându-ne după modelul european care se va implementa de la 1 iulie”, a arătat Emil Boc. „Dar eu, dacă aș fi în locul festivalierilor, astăzi aș face tot ce mi-ar sta în putință să fac campanii masive de susținere a vaccinării, pentru că atunci și festivalurile vor avea loc, și România va fi mai sănătoasă”, a adăugat primarul Clujului.

El a mai spus că municipiul pe care îl conduce se apropie de 50 la sută rată de vaccinare, iar festivalul UNTOLD se va ține cel mai probabil în august sau septembrie.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *