Elevii insistă la Iohannis: „Legea care rezolvă în sfârșit problema trebuie să intre în vigoare!”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), alături de  Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți- Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP) solicită ferm Președintelui României, Klaus Iohannis, să promulge legea privind transportul gratuit al elevilor, adoptată de Senat în calitate de for decizional al Parlamentului.

Miercuri, 7 octombrie a.c., proiectul privind gratuitatea pentru elevi la toate tipurile de transport, pe tot parcursul anului calendaristic, a fost adoptat de Senat cu 97 de voturi pentru, dintr-un total de 127 de voturi. Proiectul prevede că elevii din învățământul preuniversitar vor avea parte de gratuitate la toate tipurile de transport ( rutier, naval, cu metroul), precum și feroviar la toate categoriile de trenuri ( clasa a-II-a), atât pe parcursul anului școlar, cât și în timpul vacanțelor.

Elevii reprezentanți menționează că inițiativa legislativă rezolvă problema transportului județean și că anulează efectele negative pe care Ordonanța nr. 70/2020 le-a adus asupra transportului și implicit a accesului la educație.

Ordonanța menționată anterior a avut ca efect principal eliminarea dreptului tuturor elevilor, indiferent de localitatea în care studiază, de a beneficia de reducere de minimum 50% la transportul județean și interjudețean folosind autocarul sau microbuzul, prin modificarea articolului 84 din Legea educației naționale nr.1/2011. Mai mult decât atât, gratuitatea asigurată elevilor navetiști a fost restrânsă pentru transportul județean și interjudețean rutier doar pentru elevii care nu au liceu în localitatea de domiciliu, motiv pentru care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Proiectul adoptat de Senat aduce importante clarificări privind acordarea reducerilor, aceasta efectuându-se de către autoritățile locale, județene și naționale prin compensații către operatorii de transport, fără a implica școlile. Astfel, se contribuie la reducerea complicațiilor birocratice, simplificând întregul proces.

AEC precizează că orice inițiativă menită să amâne respectarea și aplicarea efectivă a proiectului de lege adoptat de Senat, evidențiază dorința clară a autorităților de a bloca accesul la educație și de a folosi elevii pentru interese proprii.

În acest sens, asociațiile de elevi din țară,alături de  Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți- Învățământ Preuniversitar, solicită Președintelui României, Klaus-Werner Iohannis, să promulge legea privind transportul elevilor în cel mai scurt timp, iar parlamentarilor și Guvernului să nu o atace la Curtea Constituțională.

Considerăm că Președintele României, în calitate de promotor al proiectului România Educată, are obligația morală de a susține acest proiect și de a promulga legea. Zeci de mii de elevi nu au banii necesari pentru a ajunge efectiv la cursuri, iar problema se poate rezolva acum, după ani în care interesul elevilor a fost pus pe ultimul loc”, a precizat Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *