Spread the love

Elevii constănțeni sunt în sărbătoare. Nu ne referim doar la faptul că a venit vacanța cea mare, ci la faptul că Asociația Elevilor din Constanța sărbătorește 5 ani de când au luat inițiativa de a se bate cot la cot cu autoritățile publice locale și naționale pentru drepturile lor. Iar lupta nu a fost una ușoară. Începutul a fost extrem de greu pentru că elevii au trebuit să se lupte cu prejudecățile autorităților, care se întrebau: „cum de îndrăznesc niște copii de liceu să ne bată cu pumnul în masă și să-și ceară drepturile“. Din păcate, cei de la Asociația Elevilor din Constanța au fost nevoiți să se lupte chiar și cu propriii profesori, care nu i-au susținut de la bun început. Cu toate acestea, cei de la Asociația Elevilor din Constanța au izbutit să-și impună punctul de vedere și au reușit să obțină de la autorități mai multe drepturi de-a lungul anilor.

La cinci ani de la constituirea acestei Asociații, elevii Constanța a organizat o gală aniversară „AEC-5 ani de reprezentare”. Întâlnirea a avut loc la Teatrul de Stat Constanța, la care au participat zeci de elevi, cadre didactice, fostul inspector școlar general din Constanța Petrică Miu și Constantin Trăistaru, consilier de stat la Ministerul Educației Naționale. Pe scenă au urcat parteneri ai asociației, printre care se numără membri fondatori, reprezentanți ai federațiilor sindicale din educație, ai părinților, ai asociațiilor de elevi, precum și autorităților publice.

„Asociația Elevilor din Constanța este singura organizație de reprezentare a elevilor din județ, fiind prima asociație reprezentativă independentă a elevilor, cu personalitate juridică, apărută în România, fiind înființată în anul 2013 din nevoia de a exista o organizație independentă, condusă de elevi, care să reprezinte drepturile și interesele elevilor. De-a lungul timpului, AEC s-a remarcat ca un actor implicat în sistemul educațional, la nivel local și național, aducând plus valoare prin rezultatele obținute pentru elevii din județul Constanța și din România. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacodarea dreptului de vot în Consiliul de administrație pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obținerea respectării legii în privința acordării reducerii la transportul local în comun și a burselor școlare pentru elevii din municipiul Constanța (2015) și obținerea acordării de manuale școlare gratuite pentru toți elevii din clasele a XI-a și a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Constanța (2016)“, a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

De la evenimentul de la Teatrul de Stat nu a putut să lipsească și primul președinte al Asociației, Alexandru Bajdechi.
„Am fost printre primii care au făcut un demers de a înființa o asociație a elevilor, iar acum ne aflăm la cinci ani de la acel moment și deja vedem rezultate concrete. Cauza înființării asociației a fost că în Constanța drepturile elevilor erau masiv încălcate. Elevii nu avea reducerea la transportul în comun, problemă care nu e rezolvată sută la sută nici acum, și nu aveau burse. Asta arată că pasivitatea autorităților a dus la înființarea Asociației“, a declarat pentru TOMIS NEWS Alexandru Bajdechi.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *