Elevii constănțeni: „Vergil Chițac își BATE JOC de bursele noastre!”

Asociația Elevilor din Constanța solicită Consilierilor Locali să nu voteze proiectul de hotărâre pentru aprobarea cuantumurilor burselor în forma actuală și să amendeze proiectul astfel încât bursele să fie mărite. Vineri, 29 octombrie, va avea loc ședința Consiliului Local Constanța, iar pe ordinea de zi a ședinței se află proiectul de hotărâre cu privire la aprobarea cuantumurilor burselor elevilor pe semestrul I al anului școlar 2021-2022. Cuantumurile propuse sunt aceleași cu cele de anul trecut, la prima vedere situația părând una de stagnare. Totuși, în comparație cu anul trecut, între timp au fost alocate fonduri de la bugetul de stat pentru asigurarea burselor elevilor. Astfel, investițiile municipiului Constanța în educație nu au rămas constante, ci au scăzut față de anul trecut, fiind permisă creșterea cuantumului fiecărui tip de bursă cu 100 de lei (cuantumul asigurat din bugetul de stat), fără a fi modificate costurile suportate de municipiu.

„Considerăm revoltătoare păstrarea bursei de ajutor social la un cuantum de 4 ori mai mic decât bursa de performanță, având în vedere faptul că bursele de ajutor social se adresează elevilor aflați din grupuri la risc de abandon școlar, ce au nevoie de acele sume pentru a ajunge la școală. Solicităm mărirea burselor elevilor la următoarele cuantumuri, stabilite în funcție de salariul minim pe economie în mod procentual, procent la care se adaugă 100 de lei, cei alocați de Guvern, pentru a sublinia importanța investiției U.A.T.:

  • bursa de merit: 5% din salariul minim pe economie+100 de lei (215 lei)
  • bursa de studiu: 15% din salariul minim pe economie + 100 de lei (445 lei)
  • bursa de ajutor social: 25% din salariul minim pe economie + 100 de lei (675 lei)”, transmite AEC.

Solicităm asigurarea burselor elevilor din municipiul Constanța în funcție de salariul minim pe economie! Consider proiectul publicat drept unul jalnic, care nu dovedește decât ignoranța față de educație e instituției. Bursa de merit este asigurată fix la cuantumul minim aprobat de Guvern, astfel nefiind făcută nicio investiție de către autoritatea locală. O mărire cu cel puțin 100 de lei ar fi fost posibilă fără a modifica în vreun fel investiția locală, având în vedere că între timp, față de semestrul I al anului trecut, au fost primiți bani de la bugetul de stat. Atitudinea primarului  Vergil Chițac față de bursele elevilor este una jalnică, menținută încă de anul trecut, când a vrut să taie complet bursele elevilor”, a subliniat președintele AEC, Ariana Dudună.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *