Elevii constănțeni: „Tinerii: victimele IGNORANȚEI statului! Consilierea în școli este necesară!”

Asociația Elevilor din Constanța își exprimă condoleanțele cu privire la decesul elevului din Năvodari și solicită asigurarea accesului echitabil la consiliere școlară de calitate în școli. La nivel mondial, sinuciderea este a doua cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste între 15-29 de ani. Marți, 11 ianuarie a.c., Eduard, un tânăr de 15 ani din Năvodari, a decedat spânzurându-se de un pod feroviar. La doar 2 zile de la incident, pe 13 ianuarie, o tânără de 14 ani din Corbu a încercat să se sinucidă, înghițind un pumn de pastile, fiind din fericire salvată de o prietenă.

Sănătatea mintală este un subiect sensibil în rândul adolescenților, însă tragediile precum cele antemenționate pot fi prevenite, dacă autoritățile iau măsuri. La momentul actual, în România există aproximativ 3500 de consilieri școlari repartizați la 3 milioane de elevi.

Potrivit AEC, la nivelul Legii educației, numărul de elevi repartizați unui consilier școlar este de 600.Considerăm acest număr ca fiind unul deficitar, elevii neavând acces la servicii de consiliere de calitate, prin prisma faptului că numărul de elevi este unul mult prea mare pentru ca aceștia să poată interacționa cu fiecare elev în parte îndeajuns încât să îl poată consilia în mod optim. În plus, menținerea stării actuale a cabinetelor de asistență psiho-pedagogică nu va permite îndeplinirea rolului prevăzut de lege al consilierilor școlari de aparticipa la coordonarea activităților de evaluare anuală a climatului școlar și de creare agrupurilor de acțiune anti-bullying în fiecare unitate de învățământ. Recomandările exprimate de structuri internaționale ale consilierilor școlari (International School Counselor Association – ISCA / American Counseling Association) fac referire la un număr maxim de 300 de elevi, raportul optim fiind considerat de 250 de elevi pentru fiecare consilier școlar.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *