Elevii constănțeni solicită lui Cîmpeanu (MEN) un „buget bine întocmit pentru educație”

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) solicită ca Sorin Cîmpeanu să ceară bani de la bugetul de stat pentru transportul gratuit al elevilor și pentru reparații capitale!

În contextul apropierii momentului adoptării bugetului de stat pe anul viitor, este necesar ca Ministerul Educației și Cercetării să solicite sume pentru toate domeniile necesare, fapt care însă nu se întâmplă mereu, la ultima rectificare bugetară ministrul Sorin Cîmpeanu „uitând” să solicite bani pentru transportul gratuit al elevilor, spre exemplu. Posibilitatea asigurării unor sume pentru reparații capitale de la bugetul de stat a fost omisă încă de la adoptarea legii educației, în 2011, banii aceștia nefiind alocați vreodată. Astfel, în contextul neglijenței atât a primarilor, cât și a Ministerului, elevii ajung să învețe în condiții precare, în anul….existând X școli cu toaletă în curte, arată asociațiile reprezentative.

Pe durata întregului anului 2021 nu au fost asigurate sume de la bugetul de stat pentru gratuitatea transportului elevilor, în ciuda existenței unor prevederi legale clare în acest sens. Astfel, legea a fost încălcată, iar drepturile elevilor ce foloseau transportul județean au fost prejudiciați. Amintim că a fost stabilit de către Curtea de Apel Pitești prin hotărâre definitivă faptul că Legea 1/2011 reglementează două situații distincte, iar asigurarea unor sume pentru decontarea unor titluri de călătorie nu sustrage Ministerul Educației de la asigurarea unor sume pentru gratuitate. Mai mult, la momentul actual niciun Consiliu Județean din țară nu acordă gratuitate elevilor la transport, Consiliul Județean Constanța refuzând să pună în executare o hotărâre judecătorească din cauza lipsei unor fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, Municipiul Constanța a atacat în instanță Guvernul României pentru că nu au asigurat aceste sume. Solicităm ca ministrul Sorin Cîmpeanu să ceară toate sumele necesare desfășurării actului educațional într-o condiție optimă de la bugetul de stat!”, subliniază Asociația Elevilor din Constanța.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *