Elevii constănțeni solicită creșterea bursei de merit

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) menționează că hotărârea privind bursele elevilor din municipiul Constanța trebuie adoptată în cel mai scurt timp și solicită creșterea a trei din cele 4 tipuri de burse. Vineri, 27 noiembrie a.c., reprezentanții elevilor au transmis un comunicat de presă prin care solicită noii administrații locale suplimentarea fondurilor pentru educație, astfel încât învățământul constănțean să devină cu adevărat o prioritate.

AEC precizează faptul că bursele vor ajunge cu întârziere la elevi dacă hotărârea de consiliu local prin care să fie stabilite numărul și cuantumul acestora nu va fi adoptată la următoarea ședință.  Elevii au mai adăugat și faptul că hotărârea pentru semestrul I din anul școlar trecut, 2019-2020, a fost adoptată la data de 31 octombrie 2019 și că ar fi existat timp pentru elaborarea proiectului de HCL. Principalul aspect punctat de AEC a fost legat de cuantumul burselor, aceștia menținând solicitările privind creșterea acestora la sume care să răspundă nevoilor reale ale elevilor. Asociația Elevilor din Constanța a solicitat majorarea bursei de merit, de ajutor social și de studiu la următoarele sume, stabilite în funcție de salariul minim pe economie.

  • 135 de lei pentru bursa de merit, reprezentând 10% din salariul minim pe economie;
  • 405 de lei pentru bursa de studiu, reprezentând 30% din salariul minim pe economie;
  • 540 de lei pentru bursa de ajutor social, reprezentând 40% din salariul minim pe economie;

Elevii solicită administrației locale creșterea bursei de merit de la 50 de lei la 135 de lei, iar bursa de studiu și de ajutor social la 405 de lei și, respectiv, 540, ambele având valoarea de 250 de lei în prezent.

„Educația constănțeană a fost subfinanțată ani la rând și a avut de suferit din cauza administrației locale, deci avem nevoie de măsuri imediate pentru a putea vedea o îmbunătățire reală. Bursele reprezintă principalul sprijin pentru elevii din familiile cu posibilități materiale reduse și pot face diferența dintre un elev care își continuă studiile și unul pe care le abandonează. Acestea nu ajung imediat după adoptarea hotărârii la elevi, fiind și motivul principal pentru care decizia trebuie votată de către consilierii locali cât mai devreme”, a declarat Andreea-Sabina Spătariu, președintele AEC.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *