Elevii constănțeni: „Ar trebui să avem acces la lucrările de la Evaluarea Națională ÎNAINTE să contestăm rezultatele”

Asociaţia Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) și Asociația Elevilor din Mureș (AEMS) solicită Ministerului Educaţiei Naţionale includerea posibilităţii elevilor de a-și vedea lucrările de Bacalaureat şi de Evaluare Naţională înaintea depunerii contestaţiilor.

„Considerăm că este necesar ca înaintea unei contestaţii, elevii să îşi poată accesa lucrarea şi să se poată autoevalua cu baremul, pentru a sesiza dacă au fost evaluaţi într-un mod corespunzător. În prezent, elevii nu îşi pot accesa lucrările, din această pricină, contestaţiile sunt de multe ori privite de către elevi drept un risc, nu drept un mecanism al cărui scop este obţinerea unei mai mari acurateţe în evaluarea lor. În anul curent, la Evaluarea Naţională, conform Ministerului Educaţiei Naţionale, peste 12.500 de note s-au majorat în urma contestaţiilor. Astfel, poate fi observată necesitatea procedurii, având în vedere numărul mare de elevi. Totuși, anual, foarte mulți elevi nu depun contestații, de frica posibilității de a le fi scăzută nota, și din cauza nesiguranței pe care o au, luând decizia strict în baza a ceea ce își amintesc în urma examenului. Solicităm ca, de anul viitor, să le fie data elevilor posibilitatea de a vizualiza lucrările înaintea contestării lor la examenul de Bacalaureat și de Evaluare Națională!”, au transmis asociațiile reprezentative.

Conform ministrului educației Sorin Cîmpeanu, de anul viitor, corectarea Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului se va face întreg digital, lucrările vor fi scanate de faţă cu elevii, li se vor aplica un cod de identificare şi se vor trimite online în format electronic către evaluatori care nu vor putea comunica între ei. Prin această schimbare, solicitarea noastră se poate implementa cu uşurinţă şi va ajuta mulţi elevi în luarea deciziei de a-şi contesta rezultatele sau nu, prin prisma faptului că nu va mai fi necesară transportarea și desecretizarea lucrărilor.

Elevii nu ar trebui să fie nevoiți să își riște media și să ia o decizie într-un mod neinformat, strict pe baza a ceea ce își amintesc în urma examenului. Rezultatele contestaților sunt, în primul rând, un semnal de alarmă cu privire la ineficacitatea și neprofesionalismul corectării, semnal pe care mulți elevi aleg să nu îl tragă, neavând informațiile necesare pentru a lua în o decizie informată”, a precizat președintele AEC, Ariana Dudună.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *