Elevii au trimis președintelui Iohannis calendare în semn de protest: „Vrem mai multă școală!”

Asociațiile de elevi solicită Președintelui României, Klaus Iohannis, mai multă școală pentru elevii României. Vineri, 9 aprilie a.c., reprezentanții asociațiilor de elevi din țară au transmis colete către Administrația Prezidențială, pentru a atrage atenția cu privire la structura anului școlar 2021-2022 și modificarea Legii educației naționale în sensul introducerii unui număr minim de zile de școlarizare. Cele 6 asociații de elevi au transmis câte un colet către Președintele României, în semn de protest și pentru a puncta necesitatea unor măsuri ce se impun pentru anul școlar 2021-2022. Coletele trimise din 6 județe ale țării conțin o scrisoare deschisă cu revendicările elevilor și în mod simbolic, calendare de birou pentru decidenți.

Reprezentanții elevilor din Constanța, București și Ilfov, Bacău, Mureș, Maramureș și Vâlcea menționează faptul că este necesar ca anul școlar 2021-2022 să înceapă pe 1 septembrie și ca zilele efective petrecute de elevi să fie mai multe,  mai ales acum, în contextul pandemiei care a pus în evidență necesitatea unei educații de calitate.

Pierderile generate de școala online și perioada îndelungată pe care elevii din mediile dezavantaje au petrecut-o fără acces la educație, au condus la o cantitate de materie extrem de mare pierdută, care poate fi recuperată doar prin predarea în format fizic din următorul an școlar. Mai mult decât atât, vacanța de o lună introdusă de Ministerul Educației arată nevoia de creștere a zilelor pe care elevii le petrec în bănci. Perioada pandemiei a afectat în mod negativ ritmul elevilor, toate aceste treceri de la școala online la format fizic și invers, reprezentând de asemenea un motiv pentru care următorul an școlar trebuie luat în serios mai mult ca niciodată”, transmit asociațiile reprezentative.

România Educată nu mai are timp! M-am săturat să aud că numărul de turiști de la finalul lunii august reprezintă motivul pentru care cursurile nu încep la 1 septembrie. Garantarea unui număr de zile pe care elevii să le petreacă în bănci este necesară mai mult ca niciodată, luând în calcul “semi-educația” de care am avut parte de ceva vreme. Pe lângă argumentele ce țin de faptul că avem poate cel mai scurt an școlar, cred că este important să punctăm faptul că cele două săptămâni nu reprezintă cu adevărat doar două săptămâni. Matematica ne arată că vorbim de 6 luni, chiar 7 pentru elevii care au și clasa a XIII-a, lucru care nu trebuie văzut doar ca o privare a elevilor de vacanță sau timp liber. Se păstrează alt ritm atunci când nu ai vacante la fiecare două luni și cu mai multe zile de predare efectivă, materia ar fi împărțită, răsfirată, cum vreți să îi ziceți, dar categoric mai ușor de parcurs. Chiar anul trecut am auzit propunerea fostului primar Decebal Făgădău de a amâna începerea cursurilor până la 1 septembrie, pentru a susține sectorul de turism. Poate că măsura nu este populară, dar trebuie privită mai departe de “luam vacanța copiilor. Datele și rezultatele pe care le avem la testele PISA și numai, vorbesc înaintea numărului de prosoape întinse în Mamaia”, a adăugat președintele Asociației Elevilor din Constanța, Sabina Spătariu.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *