Elevii acuză că sunt loviți de Guvern în prima zi de școală: „Naveta va fi decontată parțial sau deloc în continuare!”

Guvernul plafonează în continuare naveta elevilor, în ciuda semnalelor constante din teritoriu privind situația problematică a decontării navetei elevilor generată de tarifele maximale la transportul județean, fapt ce a dus la decontarea parțială a navetei, în unele cazuri, sau chiar nedecontarea acesteia, anunță, luni, Asociația Elevilor din Constanța.

În ședința de Guvern de astăzi, 9 septembrie a.c., Guvernul României a aprobat o hotărâre de guvern ce are ca obiect prelungirea Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport prevăzut la alin. (3) al art. 84 din Legea educației naționale nr. nr. 863/2016, deși aceasta a rămas, încă de pe 28 iunie, fără temei legal

„Mai mult, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019, care a modificat Legea nr. 92/2007, HG nr. 863/2016 și-a pierdut și temeiul legal, deoarece acesta se regăsea în art. 84, alin. (3^2) din Legea educației. Acest alineat face derogare de la art. 43, lit. b) din Legea nr. 92/2007. Dacă la acel moment această lege reglementa și transportul județean, odată cu OUG nr. 51/2019, acest tip de transport a fost eliminat din Legea nr. 92/2007 și introdus în Ordonanța Guvernului nr. 27/2011. În data de 28 august, Asociația Elevilor din Constanța a chemat Guvernul României, Ministerul Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale pentru anularea Hotărârii de Guvern nr. 863/2016, procesul aflându-se pe rolul Curții de Apel Constanța. Ca urmare, Guvernul României a adoptat astăzi o hotărâre nelegală atât din punct de vedere a legislației românești, cât și din punct de vedere al concordanței cu normele europene. Mai mult, considerăm că măsura adoptată va crește rata abandonului școlar și, în consecință, a ratei părăsirii timpurii a școlii, calculată de către Comisia Europeană ca fiind 16,1% în România la momentul actual”, au precizat reprezentanții AEC.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *