Egiptul amenință cu un nou RĂZBOI regional din cauza Nilului: „Se va crea o instabilitate regională inimaginabilă”

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, a avertizat că regiunea din jurul ţării sale ar cunoaşte „o instabilitate inimaginabilă” dacă barajul construit de Etiopia pe Nil ar ameninţa „vreun strop de apă” din Egipt, relatează AFP.

Nimeni nu îşi poate permite să ia un strop de apă de la Egipt, pentru că regiunea s-ar confrunta cu o instabilitate inimaginabilă„, a declarat preşedintele într-o conferinţă de presă la Ismailia, răspunzând unei întrebări despre acest mare baraj controversat.

Nimeni nu trebuie să îşi imagineze că este departe de raza de acţiune a Egiptului”, a adăugat al-Sissi, subliniind că partea din apele Nilului care revine Egiptului este „o linie roşie”.

Barajul Marii Renaşteri Etiopiene (GERD), menit să devină cea mai mare instalaţie hidroelectrică din Africa, este de la lansarea sa în 2011 sursă de tensiuni între Sudan, Egipt şi Etiopia. Etiopia afirmă că energia hidroelectrică produsă de baraj este vitală pentru a răspunde nevoilor enegetice ale celor 10 milioane de locuitori ai săi. Însă Egiptul, care depinde de Nil pentru circa 97% din irigaţiile sale şi din apa sa potabilă, consideră barajul o ameninţare pentru aprovizionarea sa cu apă. La rândul său, Sudanul se teme ca propriile baraje să nu fie afectate dacă Etiopia decide să umple GERD înainte de a se ajunge la un acord.

Al-Sissi a precizat totuşi că afirmaţiile sale nu sunt o ameninţare şi că ţara sa nu a făcut niciodată ameninţări:

Însă reacţia noastră în cazul în care s-ar aduce atingere (părţii egiptene a apelor Nilului – n.r.) ar afecta stabilitatea întregii regiuni„, a afirmat el.

Egiptul şi Sudanul au cerut Etiopiei să nu înceapă niciun proces de umplere a barajului până nu se semnează un acord. Subiectul este discutat de circa un deceniu, fără să se fi ajuns la o înţelegere.

În cursul următoarelor săptămâni, vor avea loc negocieri şi sper că vom ajunge la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic„, a mai spus al-Sissi.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.