Efect BREXIT: România ar putea găzdui o agenție europeană, relocată din Marea Britanie

România este membru al Uniunii Europene de zece ani și, totuși, nu găzduiește încă nici un sediu de agenție europeană și, în contextul notificării de către Marea Britanie a intenției de ieșire din construcția europeană, una din deciziile care va trebui formulată se referă la relocarea agențiilor europene care își au sediul la acest moment în Londra, respectiv a Autorității Bancare Europene și a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA). Potrivit Guvernului României, se dorește relocarea EMA la București, fiind „o oportunitate importantă pe care România ar putea să o valorifice, mai ales în condițiile în care, în ultimii ani, se constată o abordare prudentă a UE în a crea noi agenții, fiind preferată consolidarea celor existente”.

Astfel, marți, Camera Deputaților a adoptat Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.41/2017 privind unele măsuri pentru asigurarea participării României la procesul de relocare a instituţiilor/agenţiilor Uniunii Europene, practic acordul de principiu, candidatura Bucureștiului pentru relocarea EMA, din Marea Britanie. În această „cursă” pentru găzduirea EMA s-au mai înscris Portugalia și Italia.

EMA este un organism descentralizat al UE, având ca principală responsabilitate protecția și promovarea sănătății publice, prin intermediul evaluării și supravegherii medicamentelor destinate uzului uman. De asemenea, EMA este responsabilă de evaluarea științifică a cererilor de autorizație europeană de punere pe piață a produselor medicinale, cu rolul de a stimula inovarea și cercetarea în sectorul farmaceutic.

Clădirea pe care România o propune pentru relocarea EMA la București trebuie să poată oferi condiții pentru cei aproximativ 890 de angajați, va avea 9-10 etaje și va deține spații de reuniuni de capacitate minima pentru 300 de persoane.

Proiectul de Lege a fost adoptat, marți, cu 255 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă”, o singură „abținere” și un deputat care nu și-a exprimat votul.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.