Educația sexuală în școli încinge spiritele în coaliție. Orban: „Este GREU să luăm o decizie unitară…”

Educația sexuală în școli încinge spiritele în coaliția de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR. Surse politice susțin că cele 3 partide nu reușesc să ajungă la un acord în privința celui mai discutat subiect din aceste zile de opinia publică. La discuțiile din Coaliție, PNL și UDMR nu au fost de acord cu amendamentele USR, astfel că liderul liberalilor ar fi spus că el și Florin Cîțu sunt de acord, dar că nu pot trece peste partid. Același lucru l-a transmis și UDMR, Kelemen Hunor spunând că nu știe cum să își convingă colegii pe legea aceasta.

Totul a pornit de la înlocuirea sintagmei educație sexuală cu educație sanitară, dar și de la acordul pe care părinții ar trebui să și-l dea ca elevii să participe la astfel de ore. Aceste prevederi se află deja în legea trimisă la reexaminare și senatorii au păstrat această variantă, ignorând criticile președintelui. În noiembrie 2020, președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea în Parlament a legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin care Parlamentul a înlocuit termenul de „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a condiționat participarea elevilor la ore de acordul scris al părinților. Legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, susținea președintele în cererea de reexaminare. Iohannis critica și eliminarea mențiunii „cel puțin o dată pe semestru” spunând că devine neclar dacă intenția legiuitorului a fost de a transforma materia într-o disciplină predată pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție că măcar o dată pe semestru elevii vor putea beneficia de programele de educație pentru viață. De asemenea, președintele susținea că este neclar momentul în care părintele trebuie să își dea acordul pentru predarea educației sanitare și dacă acest acord se referă și la programe în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. Anterior cererii de reexaminare, președintele contestase legea la Curtea Constituțională. Judecătorii CCR au declarat-o constituțională.

Acum două săptămâni, senatorii au luat însă decizia, în comisiile de specialitate, că educația sexuală în școli rămâne în varianta inițială: Se va numi educație sanitară și copiii vor participa la ore numai cu acordul părinților. Senatorii PNL, PSD și UDMR au votat împotriva modificărilor cerute de președintele Iohannis și în favoarea proiectului așa cum a mers el la promulgare anul trecut. Cei de la USR au venit cu amendamente, însă toate au picat la vot.

Președintele PNL, Ludovic Orban susține marți că este foarte dificil ca la nivelul coaliției de guvernare să se ajungă la un consens privitor la proiectul de lege privitor la introducerea educației sexuale în școli.

„Este vorba despre un subiect care ține de conștiință. Este greu să luăm o decizie pentru o susținere unitară la nivelul coaliției. În ceea ce privește educația sexuală în școli trebuie să găsim o soluție de echilibru între părinții care se tem că elevii ar putea fi expuși unor chestiuni indecente și părinții care, pe bună dreptate, consideră că este nevoie de educație sexuală în școli”, a spus Ludovic Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.