EDITORIAL: PSD nu poate fi înțeles cu mintea

Poetul și diplomatul rus Fiodor Tiutcev, în epoca romantică și serioasă a diplomației, spunea că „Rusia nu poate fi înțeleasă cu mintea, ci emoțional”. Astăzi, nu mai trăim nici romantism, nici diplomație, care e un circ cu șampanie și poze pe Facebook și nici prea multă minte nu avem, actualul și preconizatul viitor Parlament stau ca o tristă mărturie.

Mă voi concentra pe modul în care PSD și-a întocmit lista pentru parlamentare, pe „șustache”, cum mi-au precizat alți colegi de breaslă. Amplasarea lui Iulian Iancu pe primul loc pentru Camera Deputaților a transmis unde de șoc în diverse redacții, „parașutatul” de la Botoșani trasând și un program social-democraților constănțeni: „Mergem repede cu listele la BEJ, apoi ne tirăm, că eu am niște treabă”.

S-a invocat un „forum economic”, iar mie mi-a zburat mintea la diverse „forumuri” întreținute de Iulian Iancu pe bărcuța Adornate a lui Gabriel Comănescu, de pe care a coborât și actuala caricatură a presei naționale, Alexandru Căutiș, la o zi înainte să anunțe că va candida din partea PSD Constanța!

De fapt, după tristul episod cu personajul Căutiș, vestea cu Iulian Iancu m-a lăsat complet rece. Modul în care Felix Stroe a văzut lista la Constanța nu mă interesează de fel. De altfel, nici faptul că Liviu Dragnea a anunțat că nu va impune pe nimeni de la București, apoi l-a amplasat pe Iancu pe primul loc la Constanța. Oare ce reacții ar putea stârni, astfel, Dragnea?

Mă interesează însă cum a devenit Constanța groapa de gunoi a rebuturilor politice. Scriam despre tanti Lucia Varga, de dincolo de gardul social-democrat, la liberali și voi scrie și despre domnul Iancu într-o manieră asemănătoare. Deși, tanti Varga lovește în Constanța cu fiecare prilej pe care îl are în ultimii ani în adunătura etern plictisită zisă și Parlament, iar Iancu a fost mai moderat în privința Constanței, însă modul de impunere a acestora este aproape identic. Varga s-a trezit candidat la Constanța printr-un circ de proporții instrumentat de Gheorghe Dragomir, la ordinul Bucureștiului, pentru că tanti a zburat în șuturi de la Bihor. Domnul Iancu a făcut treabă de la prea puțin spre deloc la Botoșani, prin urmare a fost „parașutat” unde altundeva? La Constanța! „PSD nu are oameni capabili pe listele alea?”, ziceau niște colegi. Au sau nu au, contează mai puțin. Contează modul în care partidele își tratează electoratul.

O fi bine să o aduci pe Lucia Varga la Constanța, aceeași Varga care ne interzice șoseaua de coastă, ca și cum ar avea habar Bihorul ce e bine pentru Constanța? O fi bine să dai mâna cu Iulian Iancu, același tăietor de panglici cu adversarul PSD, Gabriel Comănescu? O fi bine ca liberalul intelectual, Vergil Chițac, să fie luat de mânuță de Alexandru Căutiș și dus la Gabriel Oprea, la școala de vară a UNPR în 2015? Ups, ultima nu trebuia spusă, amiralul credea că nu se află, ca să fie imaculat! Cam așa se rezumă politica la Constanța, această doamnă mai puțin onorabilă din societate.

iancu

Și mai suspectam o treabă: aducerea lui Căutiș la PSD ar putea fi un scenariu pus intenționat la cale, prin chemarea acestui naiv, apoi aruncarea sa printre lături. Pe de-o parte, s-ar confirma, Căutiș astăzi nu mai este nici credibil și, cel puțin în această campanie, e complet scos din luptă. La Iancu, treaba stă altfel. Căutiș era un soldățel a cărui pierdere nu aducea multe pagube taberei adverse. În fine, după irelevanta candidatură imaginară și lălăiala televizată a lui Căutiș, Iancu, însă, e un „expert al României”, plasat mult mai sus pe scara cunoștințelor, influenței, prestanței, relațiilor. Asta facilitează și jocul la două capete: și la Stroe și la Comănescu sau doar la unul dintre ei. În orice caz, una dintre tabere se va „arde” la un moment dat.

În fine, probabil va apărea și un CV de campanie al domnului Iulian Iancu, concentrat pe expertiză, aptitudini, ce să mai… numai treburi de felicitat. Până atunci, ar fi bine să știm asta:

În urmă cu cinci ani, deputatul social-democrat Georgian Pop apărea în trei cablograme Wikileaks provenite de la Ambasada SUA la Bucureşti. Social democratul le vorbea oficialilor ambasadei despre posibilele numiri la diverse ministere. Iată ce spunea despre colegul său, Iulian Iancu: „Economie şi Energie: (PSD) Iulian Iancu. (Comentariul lui Pop: Atenţie la acest tip – el este cumpărat de Gazprom (he’s owned by Gazprom) şi va susţine South Stream şi propunerile ruseşti privind capacităţile de stocare a gazului în Mediaş, Moldova şi Bucureşti”.

Nabucco şi South Stream au fost cele două proiecte majore – şi concurente – de suplimentare a furnizării de gaz către Uniunea Europeană, primul fiind susţinut de UE, iar cel de-al doilea de Rusia.

Iancu ar fi fost persoana dorită de controversatul om de afaceri Ioan Niculae la şefia Ministerului Economiei, dacă Mircea Geoană ar fi câştigat alegerile prezidenţiale din 2009. Patronul InterAgro dorea numirea lui Iancu, în detrimentul lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul de atunci al României la FMI.

Și Victor Ponta și l-a dorit ministru al Energiei, în 2012, dar cablogramele au stopat ascensiunea deputatului. Iulian Iancu devenea „omul rușilor”, fiind scos din cărțile guvernării la presiunea SUA.

Iulian Iancu apare pe coperta revistei Petroleum Industry Review, în numărul din dec. 2015 – ian.2016. Adaptat caracterului parlamentarului, interviul este un altar închinat orgoliului și dedicat acestui „expert al României”. Iancu a vorbit din nou despre avantajele pătrunderii gazelor rusești și mai mult pe piețele Europei: „Mai exact, acest proiect, chiar dacă nu va beneficia de statutul unui proiect de interes comun și nu va beneficia niciodată de finanțare din fonduri europene, va diminua drastic tranzitul pe teritoriul Ucrainei și va concentra circa 80% din importurile de gaz din Rusia pe o singura rută, respectiv Nord Stream, și va conduce la o poziție dominantă a grupului Gazprom pe piața germană, prin creșterea procentajului realizat astăzi de 40% la mai bine de 60%”.

Așa că rămâne cum am stabilit: PSD nu poate fi înțeles nici cu mintea, nici emoțional, nici politic, nici… mă rog, vedem la vot ce au înțeles constănțenii din caragialismul ăsta.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “EDITORIAL: PSD nu poate fi înțeles cu mintea

 • marți, 25 decembrie 2018 la 16:58
  Permalink

  n caz ca n-ai priceput, femeia se conducea pentru job, nu mergea
  in vilegiatura. in caz ca inca nu pricepi iti explic si mai detaliat: cand iti mai cumperi ceva, orice, de la
  o batista la materiale de constructii pentru casa de la tara,
  online sau nu, te duci frumusel si ridici cu bicicleta direct de la fabrica,
  nu apelezi la curieri, ca oamenii aia fac sute de kilometri pe zi.
  realizezi cat polueaza?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.