EDITORIAL: PSD nu poate fi înțeles cu mintea (2). Cazul Felix Stroe și… constănțenii

Poetul și diplomatul rus Fiodor Tiutcev, în epoca romantică și serioasă a diplomației, spunea că „Rusia nu poate fi înțeleasă cu mintea, ci emoțional. Astăzi, nu mai trăim nici romantism, nici diplomație, actualele jocuri politice ne arată această tristă mărturie.

În prima formă a editorialului în care vorbeam despre acest PSD (intenționat repostat aici, ca să fie clar că ceea ce am scris atunci este valabil și acum), dezbăteam situația a doi golănași, Iulian Iancu (deputat PSD de Constanța, complet inactiv pentru județul nostru) și fostul jurnalist Alexandru Căutiș, care au treabă cu partidul în cauză de la prea puțin spre deloc și, totuși, social-democrații NU le-au refuzat doleanțele. Partid permisiv am putea spune, la prima vedere.

CITEȘTE ȘI:

EDITORIAL: PSD nu poate fi înțeles cu mintea

PSD pleacă la război și (din nou) este vorba de unul intern. Oamenii ăștia, în loc să-și vadă de guvernare, au alte treburi. O hartă ne dezvăluie aceste treburi: care din ei joacă la Mihai Tudose și care la Liviu Dragnea. În ciuda existenței multor județe care încă nu și-au dezvăluit „adeziunea”, observăm 28 de organizații județene care s-au decis: 20 pentru Dragnea și 8 pentru Tudose. Nervozitatea primului, urgentarea viitorului CExN ne mai arată că teleormăneanul este iritat din cale afară. Diferența relativ mare între cei doi ar putea fi un steag fals și Tudose ar putea să câștige această cursă internă. Dragnea știe asta. Județul Timiș și celelalte (multe) alte județe din Ardeal nu s-au decis, fiind tocmai cele care, de regulă, au de reproșat ceva la București. În cazul de față, lui Dragnea. Cluj s-a anunțat pentru Tudose și în jurul acestui județ tot Ardealul ar putea veni ca un tăvălug împotriva lui Dragnea. Apoi, preconizatul CExN de la Iași este îngropat, alt județ declarat deschis pentru Tudose și unde încă există vocalul Mihai Chirica. Se mai putea admite că Bucureștii vor fi alături de Dragnea, numai că primarul de la sectorul 5, Daniel Florea, a lovit cum nu se putea mai clar: „Numai meseriașul prost dă vina pe scule”! Un fel de: „Liviule, se-aude?”

M-aș pune în locul lui Liviu Dragnea pentru câteva momente: Susținut de Codrin Ștefănescu, prima bilă neagră. Gabriela Firea este împăciuitoare, încă un pas înapoi. Mulți parteneri pierduți, printre care Adrian Țuțuianu, de la Dâmbovița. 20 de organizații pentru el, 8 împotrivă, adică aproape jumătate, lider – clar, dar control – pierdut! Tudose s-a mai impus o dată, acum e mai vehement! Dacă scapă de Tudose, are o victorie à la Pirus (cu cost uriaș pentru învingător) și Klaus Iohannis abia așteaptă să îl toace. Povestea cu statul paralel nu a convins pe nimeni, nici măcar pe PSD-iști, „noroc” că a murit regele Mihai, pentru ca minunatul protest să fie anulat, deci nu amânat! De unde înțelegem cu toții că, e clar, statul paralel e doar în mintea unor personaje.

Poporul are întotdeauna dreptate zice o sintagmă pe care PSD, partidul celor mulți, și-a arogat-o și, în acest caz, percepția general-populară este pentru Tudose, împotriva lui Dragnea.

În ciuda acestor semne care ne arată că Dragnea nu se simte prea bine, de aici și nervii lui, m-a pus pe gânduri poate acel semn cu cea mai edificatoare poziționare: Felix Stroe, de la Constanța!

Despre Felix Stroe se pot spune multe, foarte multe, negative chiar, dar poate cea mai clară descriere a sa este asta: NU joacă niciodată în tabăra care pierde! El nu se grăbește niciodată să anunțe că va face aia sau ailaltă… De exemplu, pe tot parcursul anului precedent, monumentul indiferenței și incapacității de comunicare, PSD Constanța, a dat un singur comunicat serios, în care anunța că nu îl susține pe Sorin Grindeanu, asta după ce mai toate organizațiile județene se poziționaseră (cu Grindeanu erau Iași, Timiș și Cluj, suficient pentru înfrângere), Stroe a ales să aștepte și a jucat pentru echipa triumfătoare, ca întotdeauna. Dacă astăzi nu ar fi avut același simț, nu s-ar fi poziționat din primele momente și, tocmai, în tabăra care nu pleacă din pole position.

Putem să admitem că dacă Mihai Tudose pleacă, Felix Stroe și Mircea Titus Dobre își pierd ministerele. Problema e că Ministerul Transporturilor nu este vreo miză pentru Stroe. Nu și-a făcut un scop în viață să reformeze transportul de vagoane, măsura exactă a ecartamentului și nici nu face conferințe cu milioane de kilometri de autostrăzi desenate cu carioca. De altfel, singurul proiect pentru care a anunțat că își va bate, oarecum, capul, este autostrada Ungheni-Iași-Târgu Mureș și asta pentru că… Basarabia, unionismul său fiind cunoscut, RAJA depășind granițele actuale tocmai pe teritoriul fraților basarabeni. Așadar, cu sau fără minister, pentru Stroe e tot aia, poate chiar mai bine fără… Totuși, de ce Stroe a ales o tabără, în premieră, fără ca aceasta să pornească cu cele mai mari șanse și să riște postul de ministru, pentru care oricum nu își bate capul foarte tare?

Răspuns simplu: personajul Felix Stroe îmi este complet indiferent și irelevant, pentru că obiectivele lui sunt ale lui, nu sunt ale mele sau ale altora. Problema este că dacă Felix Stroe a ales, în premieră, tabăra greșită, Constanța va pierde enorm! Cu Dragnea triumfător, Constanța pierde doi miniștri, ceea ce înseamnă că va pierde BANI! Se pierd proiecte, distribuiri de fonduri, pentru că Guvernul funcționează fix așa: avem niște bani, pe care îi dăm alor noștri! Fără „ai noștri”, adică fără Stroe și Dobre, ne vom trezi că banii Guvernului condus de cel de-al treilea premier flașnetar (oricare ar fi el) al lui Dragnea se vor duce oriunde, numai la Constanța nu! Cu Dragnea învingător, ne mai trezim cu niște ai noștri de la Teleorman. Și Constanța deja are o problemă, tocmai a unui prieten al lui Stroe: Valentin Vrabie, de la Medgidia (adică ALDE, adică Tăriceanu, adică Dragnea), fără a cărui semnătură Constanța va pierde fix 593 de milioane de euro. Și e doar un exemplu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.