EDITORIAL Obiectivul forțelor dreptei, la Constanța, pentru alegerile locale: Decebal Făgădău, primar!

Acum vreo săptămână și ceva au ieșit USR-iștii pe post să o spună foarte clar: hai cu coagularea sufletului, pentru că la dileala dintr-un singur tur, Decebal, nu dacul, ci primarul, va câștiga en-fanfare. Mesajul era adresat în special liberalilor, dar și celorlalți care vor să pună umărul la vântul schimbării. După 15 de măzărism cu adolescente dezbrăcate pe strasse din stațiune și sceptrul de faraon penibil și încă patru ani de stâlpișori, costum la cravată și stilou de mare stil, ideea era că a venit și timpul dreptei s-o facă de oaie. Numai că USR-iștii se gândeau la asta în perspectiva guvernării locale, nicidecum în… imediata apropiere. Liberalii nu au gustat prea bine vehemența din bd. Mamaia nr. doosutetreișapte și Darius Vâlcov de la Brătieni a ieșit tare: Noi am zis că vrem unificare acum trei luni și… vă dau cifra de 39,5%!

Mbun, varianta cu coagularea în str. Traian se vedea altfel: noi am zis înainte de virus, de vară, de Ziua Copilului și Internațională a Muncii că vrem unire, deci nu voi și probabil se dorea un covor roșu pentru treaba asta și o statuie tot în str. Traian. Pentru că ideea nu era de unire a dreptei, ci de… cine a spus-o primul! Oh, Doamne…

Lupta internă dintre liberali, adică dintre Ionuț Rusu și Vergil Chițac le-a dat acestora și acoperirea necesară: lipsa unui răspuns poate sugera și ideea unui mare partid, care va prelua steagul și va dărâma munții. Mă rog, stabilopozii în cazul Constanței. Așa, dând impresia unei munci intense, pe proiecte, toată lumea este în așteptarea unei strategii care ar trebui să te lase căzut pe spate și fără răsuflare de admirație. După ce s-au tranșat treburile, rămânând Chițac, liberalii au avut timp și de un sondaj. Mă rog, cifra aia de treijnouă aproape de patruzeci a fost menită să se răspundă la o aroganță cu o altă aroganță, pentru că liberalii așa au crezut: dacă Stelian Ion se vrea primar, e arogant așa că trebuie să fim și noi la fel! S-a fâsâit repede și treaba cu sondajul, pentru că cealaltă cifră, de 11% nehotărâți, a stârnit un hohot general în toată vechea cetate a Tomisului, cu ecou până la Eforie și Valu. Și Cumpăna (prietenii știu de ce…)

Dar, cu sondajul treaba e importantă din altă perspectivă. Acum ceva timp, vreo doi ani să zic, din socializarea cu Bogdan Huțucă am reținut că l-au introdus atunci și pe Mohammad Murad. Sigur, sondajul acela nu mai e valabil, dar de la el și până la acesta s-au schimbat multe. Cum ar fi faptul că Murad a devenit înfiorător de antipatic printre liberali, pentru că li se tot bagă pe gât o candidatură cu șanse nu doar reduse, ci foarte probabil sub zero. Rareșii rujați de la Bruxelles (oficial acolo, neoficial toată ziua acasă și toată ziua la televizor) insistă pe pulverizarea dreptei la Constanța cu nenea de care vă ziceam. Același nene ne flutura recent niște cifre: 20 de milioane de euro, buget personal de campanie. Pardon, 20.100.000 de euro, pentru că și-a pierdut suta pe terasă și o cere azi de la colegul Dorian Hapurnea, pe care l-a dat în judecată, ca un adevărat candidat și om serios ce este: „Nu știu dom-le, mie să-mi dai suta!”, parcă-l și văd… În fine, Murad ar fi vrut să ne tremure nădragii și toți liberalii să nu mai ceară covorul roșu și statuia de la USR, ci să le asigure ei, pentru Murad. Tot nenea care-și caută prin presă suta pierdută pe terasă ne-a zis azi că va candida pentru Primăria Constanța. Cel mai probabil ca independent. Sunt convins că el nu ar fi avut un astfel de plan niciodată, mai ales că e oribil să vii cu bani de acasă într-o cocină, cunoscută popular ca politica locală și să propui proiecte pe care ți le fac alții, pentru că habar nu ai ce înseamnă un proiect de administrație locală, care nu e deloc același lucru cu ce chestii face el pe plajă.

În fine, ultimul pumn în capul dreptei, pe ziua de azi, a venit de la Constanța Altfel. Pardon, cel mai recent pumn, pentru că până diseară mai e timp de lansări de partide de dreapta. Constanța Altfel este echipa de facto a lui Vergil Chițac, așa că intri serios la întrebări: Chițac are acum două partide – ambele de dreapta, liberalii sunt grupați în trei găști (vreo 4-5, de fapt, dar să dăm impresia unor grupuri de interese mai reduse) – toate de dreapta, USR tot de dreapta – cum s-a stabilit la referendum și ar mai fi și PMP și Anton Antoniadis și Tudorel Chesoi și Andrei Popescu ș.a. În timp ce toate aceste trupe ale dreptei se vor călca reciproc în picioare pentru că ăia și ăilalții și ăilălalții nu vor s-o pună de hora unirii, deja știm câștigătorul de la alegerile locale și putem să ne vedem de treabă. Pentru că într-un astfel de context, pe Făgădău nu îl mai încurcă nici Dobre, nici Horică și nici clonele lor, adunate.

M-a amuzat zilele trecute o expresie a președintelui ALDE Constanța, care zicea că ei acum adună cioburile. I-aș transmite lui Leonard Tănase să mai stea cu fărașul, că o să aibă nevoie pentru forțele politice de dreapta ale Constanței. Formula de apelațiune sună pompos și impunător. Doar sună…

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *