EDITORIAL Muhscina, ocaua nouă ca unitate de măsură

Ocaua este o unitate de măsură care desemnează greutatea și cantitatea de marfă, folosită pe vremea în care Imperiul Otoman încerca să monopolizeze comerțul exterior al țărilor române. Despre comerț vom vorbi astăzi și despre unitatea de măsură, despre comerțul liberal și unitatea liberală de măsură.

Zilele trecute, Gheorghe Muhscină, fost consilier județean al PNL, a anunțat ieșirea din acest partid, pentru a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. În ciuda succesului profesional, Muhscină este un nume puțin cunoscut opiniei publice, aventura sa politică făcând parte din zodia irelevanței executive. În acest context, Muhscină arată că, în 2016, a fost principalul sponsor al PNL, la nivel național. Se și mândrește cu asta: Scrie în Monitorul Oficial! Comerțul liberal nu l-a avantajat pe finanțatorul nostru, care a rămas fără două funcții – una la partid și alta la județ – motiv pentru care s-a dezlănțuit furtuna cu pricina. Muhscină a subliniat că a depus la partid bani, suflet, dorință, implicare și multă atitudine războinică, spre binele partidului – evident – și nu al lui. Acel bine – pe care el nu îl aștepta și nu îl voia – nu a mai venit și… s-a supărat, de aici și candidatura. O candidatură care a început simplu: PNL s-a predat la PSD, el – Muhscină – se luptă cu PSD și toți cei din PNL ar face bine să vină la el, pentru că el se luptă cu PSD.

Să derulăm un pic înapoi spre începutul carierei sale politice. 2016. Sigur, a mai fost momentul 2006 – 2007, cu Ioan Talpeș, despre care ne spune că a fost prieten de familie și atât. Trecem peste această minciună și ne concentrăm pe momentul 2016. În prag de alegeri, președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, anunță că el se retrage din politică, imediat după alegeri și indiferent de rezultatul lor. Mai mult, Dragomir va lua după el pe toți liderii liberali ai momentului – Victor Manea, Mihai Lupu (AICI și AICI) și mulți alții din vechea gardă. În paralel, Dragomir s-a îngrijit că vine și o gardă nouă, printre ei figurând Remus Cristy Băisan sau Gheorghe Muhscină ș.a. Primul care a defectat din planul lui Dragomir a fost Septimiu Bourceanu. Prea tânăr pentru pensionare, și-a văzut de treabă la partid. I-a mers. El este și astăzi Darius Vâlcov al liberalismului constănțean. Ceilalți au avut drumuri grele. Băisan s-a luptat singur pentru nimic, până s-a plictisit și s-a retras. Muhscină, între timp, a intrat sub mirajul deputatului Robert Boroianu. PARANTEZĂ: Robert Boroianu figura la alegerile parlamentare din 2016 pe locul 4, după Lucia Varga, o parașutată de la Oradea și imediat sub actualul prefect, George Niculescu. Simțind că PNL nu scoate numărul necesar de parlamentari, Boroianu și-a utilizat toate influențele politico-financiare din dotare pentru a-l sări din schemă pe Niculescu – la rândul lui susținut financiar de ruda mult mai celebră de mai târziu, constructoare pe la lupoaică. Deznodământ: Boroianu a ieșit parlamentar, de pe locul 2, Niculescu a rămas pe din-afară, așteptând vremuri mai bune. Varga a fost eliminată complet.

Nimeni, absolut nimeni nu l-a îndemnat pe Gheorghe Dragomir să se retragă, ideea i-a aparținut în totalitate și a acționat în consecință și toată lumea se aștepta ca lucrurile să rămână astfel. În acest context, Bogdan Huțucă a preluat o organizație județeană proaspăt învinsă în alegeri și despre care nu știa absolut nimic. Vergil Chițac pierduse alegerile la municipiu, iar funcția de președinte al organizației municipale a început să fie discutată. A fost momentul în care cuplul Boroianu – Muhscină a început să lucreze. Fără mandat de la partid, Boroianu – în ultimele sale momente de grație – îl anunță pe Muhscină (la radio) drept viitor președinte al organizației municipale. Așa a avut loc ieșirea lui Chițac din PNL, cu înjurături de ambele părți. Forțarea lui Muhscină într-o caricatură de conferință de partid s-a făcut în ritmuri de falsificare – adeziune, vechime, interpretare statut, orice, numai ca noul președinte să fie înscăunat. S-a rezolvat. La scurt timp, Boroianu a intrat în dizgrație și, pe cale de consecință, Muhscină, care a demisionat din funcția de președinte al organizației municipale – pe care a râvnit-o – după abia un an. În paralel, Muhscină nu a excelat de nici un fel în Consiliul Județean Constanța. Boroianu fusese lider de grup până să ajungă parlamentar, apoi rolul a fost preluat de Muhscină. Pentru Muhscină, tot ceea ce s-a petrecut în acea perioadă în CJ a fost cu… raționament politic. A mers atât de departe, încât s-a prezentat la o ședință a Consiliului Municipal ca să-i scoată pe consilierii liberali din sală și să îi îndemne să voteze… împotriva aducerii stadionului Farul în administrarea autorității locale, pentru că Făgădău își face imagine! După această nefirească intervenție, doi consilieri liberali au fost excluși din partid, cu acest prilej începând epopeea Romeo Rezeanu.

Până astăzi, Muhscină a fost ilustrul necunoscut al politicii constănțene și a încercat răsturnarea și înlocuirea eșecului politic cu cel profesional, într-o conferință în care ne-a spus că tehnic îi va cere sprijinul lui Boroianu și că nu Boroianu aproape că a falimentat compania Gepeto (ce-i drept, Muhscină a salvat-o). Tot tehnic vorbind, Muhscină este țepuit din nou de prietenul lui, răzbunătorul Boroianu, dintr-un raționament de unitate de măsură foarte simplu: Cum poți să faci apel la unitate când… dezbini?

Ocaua nouă a lui Boroianu, unitatea de măsură armânească muhscina, se bate cu PSD, exact așa cum au făcut cei care astăzi l-au trimis să candideze:

usl
DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *