EDIȚIA 1 a Conferinței „Noi concepte, tehnologii și echipamente pentru dezvoltarea Forțelor Navale Române”

Statul Major al Forțelor Navale organizează, în perioada 24-25 iunie, prima ediție a conferinței „Noi concepte, tehnologii și echipamente pentru dezvoltarea Forțelor Navale Române”, pentru asigurarea unui forum de dezbateri cu privire la proiecția evoluției Forțelor Navale Române (FNR), pe termen mediu și lung, în acord cu contextul de securitate din regiunea Mării Negre. Obiectivele urmărite pe parcursul desfășurării lucrărilor conferinței vizează evaluarea provocărilor din spațiul pontic și a potențialului utilizării sistemelor fără pilot, prezentarea principalelor proiecte de modernizare a platformelor navale și a echipamentelor de luptă pentru FNR cuprinse în Programul „Armata României 2026-2040”, pentru îndeplinirea, cu succes, a misiunilor care derivă din interesele navale, fluviale și maritime ale României și din statutul țării noastre de stat membru al Alianței Nord-Atlantice și al Uniunii Europene.

Conferința științifică organizată, la Constanța, de Forțele Navale Române se va desfășura în format hibrid, o parte dintre participanți vor fi prezenți fizic, în Aula „Viceamiral Ioan Coandă” a Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și o parte dintre invitați vor participa online, în sistem videoteleconferință, pentru respectarea măsurilor sanitare. La forumul de dezbateri de la Constanța, vor fi prezenți domnul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu”, domnul George Scutaru, directorul general al New Strategy Center, și domnul gl. mr. (rez) Leonardo Dinu, membru în Consiliul Științific al New Strategy Center, domnul Seth Cropsey, directorul Center for American Sea Power, Hudson, SUA (online), reprezentanți de la categoriile de forțe aeriene și terestre din Armata României, Centrul de Cercetare Științifică pentru Forțele Navale, Autoritatea Navală Română, Garda de Coastă, Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați (Facultatea de Arhitectură Navală), domnul Laurențiu Mironescu, președintele Ligii Navale Române, Clubul Amiralilor, comandanți de unități și mari unități din Forțele Navale Române, specialiști din industria de apărare și din domenii producătoare de echipamente specifice domeniului naval (Elbit Systems, RTSYS – Underwater Acoustics & Drones, Israel Aerospace Industries, Thales, Raytheon).

Lucrările conferinței vor fi deschise joi, 24 iunie, ora 10.00, de către șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, iar sesiunile de discuții vor fi găzduite de Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și vor cuprinde dezbateri pe diferite teme de interes, precum „Conflictele înghețate din Regiunea Mării Negre” (dl. Dan Dungaciu), „Războiul hibrid în Regiunea Mării Negre” (dl. George Scutaru și dl. gl. mr. rez. Leonardo Dinu), „Considerații privind dezvoltarea sincronizată a Forțelor Aeriene și Forțelor Navale Române” (gl. fl. aer. Iulian Pațilea), „Managementul întrunit al țintelor – provocări în mediul maritim” (col. Florin Coteț), „Rolul navelor de suprafață fără echipaj în viitoarele conflicte pe mare” (cam. rez. Constantin Ciorobea), „Tehnologii revoluționare în transportul maritim” (CCL Laurențiu Mironescu), „Sistemele autonome subacvatice în lupta antisubmarin” (dl. Seth Cropsey) și altele.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.