Economia României își revine, dar se ADÂNCESC dezechilibrele economice

Economia românească îşi revine, dar dezechilibrele se adâncesc. Deficitul comercial a crescut în martie 2021 cu aproape 22%, după creşterea exporturilor şi a importurilor cu 20%. Exporturile României au crescut cu peste 20% în martie 2021, prin comparaţie cu martie 2020 şi au fost de 6,5 mld. euro, scrie Ziarul Financiar. Importurile au crescut cu 20% an/an şi au fost de 8,8 mld. euro. În consecinţă, deficitul comercial la bunuri al României a crescut cu 22%, până la 2,3 mld. euro în martie 2021.

Evoluţia vine ca urmare a dinamicii exporturilor şi importurilor în criză, pe de-o parte. Martie 2020 a fost prima lună de criză. Expor­turile au scăzut an/an în martie anul trecut cu 11%, din cauza restricţiilor de cir­culaţie introduse odată cu starea de urgenţă, în 16 martie. Importurile însă au făcut faţă mult mai bine crizei.

Aurelian Dochia, analist economic, spune că princi­palul motiv pentru care importurile au făcut mai bine faţă crizei este că veniturile nu au scă­zut atât de puternic, iar cererea internă în continuare nu a fost acoperită prin producţie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *