Echipa Snapshots from the Borders, la întâlnire cu… papa Francisc

În data de 10 septembrie 2020, Sfântul Părinte Papa Francisc i-a primit în Sala Clementine a Palatului Apostolic al Vaticanului pe primarul Lampedusei Totò Martello alături de o delegație a proiectului „Snapshots from the Borders”: primari și reprezentanți ai organizațiilor societății civile partenere în proiect. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte referitoare la fluxurile migratorii și angajamentul teritoriilor de la graniță aflate în prima linie în recepția și integrarea imigranților.

francisc 2

Deși nu au putut fi prezenți la această întâlnire pe fondul restricțiilor generate de pandemia Covid-19, Primăria Municipiului Constanța și Asociația Novapolis, parteneri în proiect, se simt onorați și apreciază în mod deosebit deschiderea și solidaritatea Sfântului Părinte Papa Francisc privind gestionarea fluxurilor migratorii și a provocărilor întâmpinate de comunitățile de la frontieră.

Papa Francisc a subliniat: „Trebuie să acționăm împreună, nu singuri. Este esențial să schimbăm modul în care abordăm și prezentăm migrația: să punem în centru oamenii, chipurile lor și istoriile de viață. De aici și importanța proiectelor, așa cum este cel pe care îl promovați, care încearcă să propună diferite abordări, inspirate de cultura întâlnirii, care este calea către un nou umanism. Și atunci când spun „un nou umanism“, nu mă refer doar ca o filosofie de viață, dar și ca o spiritualitate, ca mod de comportament. Locuitorii orașelor și teritoriilor de la frontieră – societatea, comunitățile, bisericile – sunt chemați să fie primii actori ai acestui moment de cotitură, datorită oportunităților constante pe care istoria le oferă. Frontierele, care au fost întotdeauna considerate bariere care separă, pot în schimb să devină „ferestre“, spații de cunoaștere reciprocă, de îmbogățire reciprocă, de comuniune în diversitate, pot deveni locuri în care modelele sunt experimentate pentru a depăși dificultățile pe care noii-veniți le implică pentru comunitățile native. Vă încurajez să continuați să lucrați împreună pentru cultura întâlnirii și solidarității“.

În cadrul audienței de la Vatican, Papei Francisc i-a fost prezentată campania lansată de proiectul Snapshots from the Borders, de a declara data de 3 octombrie (data la care, în anul 2013, a avut loc cel mai dramatic naufragiu al migranților și pierderi de vieți în marea de lângă Lampedusa) ca „Ziua Europeană de Aducere aminte și bun venit pentru migranți“.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *