Echipa lui Barna a câștigat cele mai multe mandate în Biroul Național al USRPLUS! Cioloș: „Evident că așteptăm să ne caute Iohannis”

Echipa lui Dan Barna a câștigat cele mai multe voturi la alegerile USR-PLUS pentru Biroul Național, adunând circa 57% din voturi (14 mandate din 24). Echipa lui Dacian Cioloș, recent votat ca președinte al USR-PLUS, a obținut 33,6% (8 mandate). La nivel individual, dintre cei 24 de membri ai viitorului Birou Național, Cătălin Drulă a obținut cele mai multe voturi și va fi vicepreședinte. Ceilalți vicepreședinți vor fi (în ordinea voturilor primite): Vlad Voiculescu, Dan Barna, Ionuț Moșteanu, Anca Dragu, Allen Coliban și Claudiu Năsui. Dacian Cioloș a ieșit pe locul cinci la voturi din echipa sa, dar el deja fusese votat președinte al partidului.

Echipa „USR PLUS la guvernare 2024” a lui Dan Barna a obținut la congresul USR-PLUS de sâmbătă de la Romexpo cele mai multe voturi: 13.649 de voturi (57,36%), și va obține 14 din cele 24 de mandate ale Biroului Național. Echipa „Uniți, Reușim!” a lui Dacian Cioloș a obținut 7.992 de voturi (44,6%) și va 8 din cele 24 de mandate ale Biroului Național. Alte 2 mandate vor merge către echipa „#Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România” a lui Irineu Darău. La nivel individual (membrii USR-PLUS au putut da voturi persoanelor de pe listele depuse), cel mai votat candidat a fost Cătălin Drulă (610), urmat îndeaproape de Dan Barna (593), Ionuț Moșteanu (583) și Claudiu Năsui (581).

În ceea ce privește echipa lui Dacian Cioloș, cele mai multe voturi a luat Vlad Voiculescu (377), urmat imediat de Anca Dragu (375) și Dragoș Tudorache (366). Dacian Cioloș a ieșit pe locul cinci cu 315 voturi, însă Cioloș fusese deja votat președinte al partidului, astfel încât nu va putea fi membru al BN.

Lista celor 24 de membri ai Biroul Național USR-Plus este formată din:

Drulă Cătălin – USR PLUS la guvernare 2024 – Vicepreședinte
Vlad Vasile Voiculescu – Uniți, Reușim! – Vicepreședinte
Barna Dan-Ilie – USR PLUS la guvernare 2024 – Vicepreședinte
Moșteanu Liviu-Ionuț – USR PLUS la guvernare 2024 – Vicepreședinte
Anca Dana Dragu – Uniți, Reușim! – Vicepreședinte
Allen Coliban – #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România. – Vicepreședinte
Năsui Claudiu Iulius Gavril – USR PLUS la guvernare 2024 – Vicepreședinte
Dragoş Ioan Tudorache – Uniți, Reușim! – Membru BN
Ghinea Cristian – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Botoș Vlad Marius – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Andrei Răzvan Lupu – Uniți, Reușim! – Membru BN
Ion Stelian-Cristian – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Dacian Julien Ciolos – Uniți, Reușim! – Membru BN*
Prună Cristina-Mădălina – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Oana Silvia Ţoiu – Uniți, Reușim! – Membru BN
Dehelean Silviu – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Cătălin Teniță – #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România. – Membru BN
Mihaiu Radu Nicolae – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Ioana Mihăila – Uniți, Reușim! – Membru BN
Mălureanu Liviu – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Miruța Radu-Dinel – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN
Dragoş Nicolae Pîslaru – Uniți, Reușim! – Membru BN
Panait Radu – USR PLUS la guvernare 2024 – Membru BN

Dacian Cioloș a fost ales președinte al partidului, astfel încât locul său în BN va fi atribuit altui membru. Pe lista sa următorii pe listă, la egalitate, sunt Monica Elena Berescu și Alin Cristian Mituța.

Voturile pe echipe și candidați:

Echipa Barna – USR PLUS la guvernare

Drulă Cătălin — 610
Barna Dan-Ilie — 593
Moșteanu Liviu-Ionuț — 583
Năsui Claudiu Iulius Gavril — 581
Ghinea Cristian — 568
Botoș Vlad Marius — 559
Ion Stelian-Cristian — 548
Stanciu-Viziteu Lucian-Daniel — 531
Prună Cristina-Mădălina — 518
Dehelean Silviu — 495
Mihaiu Radu Nicolae — 491
Mălureanu Liviu — 486
Miruța Radu-Dinel — 465
Panait Radu — 464

Echipa Cioloș – Uniți, Reușim!

Vlad Vasile Voiculescu — 377
Anca Dana Dragu — 375
Dragoş Ioan Tudorache — 366
Andrei Răzvan Lupu — 321
Dacian Julien Ciolos — 315
Oana Silvia Ţoiu — 308
Ioana Mihăila — 302
Dragoş Nicolae Pîslaru — 300

Echipa Darău – #Împreună USR-PLUS. Curaj pentru România

Allen Coliban — 169
Cătălin Teniță — 163

Europarlamentarul Dacian Cioloş a fost ales în funcţia de preşedinte al USR PLUS, în urma celui de-al doilea tur al alegerilor interne. El a obţinut 19.603 voturi, iar contracandidatul său, Dan Barna, 18.908. Biroul Naţional al USR PLUS va asigura conducerea executivă a partidului alături de preşedinte.

Fostul lider USR PLUS Dan Barna a declarat, sâmbătă, că nu doreşte întoarcerea formaţiunii sale la guvernare „pe nişte poziţii”, ci vrea realizarea reformelor agreate în programul de guvernare al coaliţiei.

Ideea nu este de a ne întoarce pe nişte poziţii, ideea este de a discuta cu un premier capabil, Florin Cîţu nu e în această categorie, realizarea reformelor pe care le-am agreat în programul de guvernare. Dacă facem reforma Justiţiei, legile Justiţiei, SIIJ, dacă vorbim de zero taxe, dacă discutăm despre primari în două tururi, dacă vorbim despre garanţia pe ambalaje şi celelalte lucruri pe care le avem foarte clar în programul de guvernare există şansa să revenim la guvernare. Dacă vorbim iar de hai să împărţim nişte prefecţi (…), nu e cazul”, a spus Barna la Romexpo, după congresul USR PLUS, întrebat dacă va accepta reintrarea la guvernare în condiţiile în care se va cere renegocierea portofoliilor.

El a afirmat că trebuie stabilite, de asemenea, termene clare de realizare a reformelor.

„Mandatul pe care l-am primit noi de la Comitetul Politic asta spune. Ideea nu este că dacă în locul lui Florin Cîţu vine un alt premier gata, a doua zi suntem la guvernare şi vedem noi ce mai facem. Discuţiile vor fi exact aşa cum au fost şi la Vila Lac, dar, din păcate, încă premierul Cîţu a decis să nu îl respecte, să stabilim un calendar foarte specific şi foarte clar”, a susţinut Barna.

Dacian Cioloş, preşedinte ales al USR PLUS, a precizat sâmbătă că nu agreează varianta unui guvern tehnocrat şi că nu doreşte nici alegeri anticipate. Într-un interviu pentru Digi 24, Cioloș a arătat însă că nu vrea să vorbească despre „scenarii posibile„, până după dezbaterea moţiunii de cenzură. El şi-a exprimat speranţa ca moţiunea să fie adoptată, PNL să propună un alt premier şi să înceapă discuţiile despre refacerea majorităţii.

PNL are mai multe variante, are de ales. Sau refacem coaliţia cu alt premier sau, dacă pentru ei este mult mai important Cîţu premier decât o majoritate funcţională, atunci să găsească o soluţie de susţinere cu PSD, cu AUR. Noi nu avem de ce să susţinem un guvern minoritar PNL. Putem lucra cu PNL, dar un guvern minoritar condus de Florin Cîţu nu văd de ce să susţinem”, a declarat Dacian Cioloş. Totodată, liderul USR PLUS afirmă că alegerile anticipate nu ar fi oportune.

O să vedem ce premieri sunt propuşi, eu nu vreau să discut despre capătul firului. Suntem la începutul firului şi să vedem variantele mai aproape de realitatea de azi. Nu cred că e o soluţie bună acum pentru România alegerile anticipate. Avem nevoie de un guvern care să facă reforme. Avem PNRR-ul cu 30 miliarde de euro în spate şi o serie de reforme şi asta ar trebui să fie cartea de căpătâi a viitorului guvern”, a spus Dacian Cioloş.

Nu cred că e o soluţie (un guvern tehnocrat, n.r.). Atunci a fost, cumva, o soluţie de compromis. Era ultimul an de mandat al Parlamentului, înainte de alegeri. Şi atunci a fost o situaţie în care partidele nu au vrut să îşi asume guvernarea. Nu, acum PNL are mai multe variante, are de ales„, a spus Cioloş.

Cioloş a subliniat că, în varianta revenirii la guvernare, USR PLUS vrea un calendar pentru aplicarea reformelor prevăzute în programul de guvernare.

„Poate să funcţioneze o coaliţie când stabileşti în comun nişte obiective şi te ţii de ele în mod serios. Cu respect faţă de partenerii tăi, nu văd de ce să nu funcţioneze. Problemele apar atunci când decizi un lucru şi nu te ţii de el şi îţi foloseşti puterea în guvern în mod exclusivist şi nu mai ţii cont de opinia partenerilor de coaliţie. (…) Evident, noi vom propune şi vom avea nevoie de un angajament clar de reforme şi un calendar, ca să ştim ce facem în trei luni, în şase luni, în nouă luni, într-un an de zile, pentru că timpul trece repede şi noi ne-am angajat la multe lucruri în programul de guvernare pe care l-am negociat anul trecut”, a afirmat liderul USR PLUS.

Dacian Cioloș, noul președinte al USR-PLUS, a anunțat că așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să cheme partidele la consultări, după ziua de marți, când se va vota moțiunea de cenzură a PNL, iar aceasta va trece. Cioloș spune că USR-PLUS nu va propune un premier din rândurile partidului său și că PNL ar trebui să facă primul pas pentru noi negocieri, dar nu cu Florin Cîțu ca propunere.

Dacă moțiunea trece, înseamnă că premierul Cîțu nu mai e premier, iar președintele ar trebui să cheme partidele la consultare. Dacă vom fi contactați de PNL, suntem dispuși să ne consultăm, dar cred că președintele va face primul pas și va face un guvern cu un alt premier. Evident că așteptăm să ne caute președintele, nu căutăm să construim noi un guvern în jurul unui premier de la USR-PLUS. Cei de la PNL sunt îndreptățiți să dea premierul.”, a spus Dacian Cioloș.

Nu vom face niciun compromis împotriva obiectivelor pe care le-am stabilit şi lucrurilor pe care le-am promis alegătorilor noştri pentru a intra la guvernare. Vom intra la guvernare doar dacă putem face reforme, dacă ne putem pune în aplicare programul, nu vom intra ca să rezolvăm o problemă internă a unui partid sau altul partener”, a declarat Cioloş.

Preşedintele USR PLUS a afirmat, de asemenea, că partidul va creşte în următorii ani.

Ăsta va fi USR PLUS, va creşte în următorii ani, va fi un partid care va reprezenta acea parte a electoratului care vrea modernizare, vrea reforme, vrea democraţie, vrea cu adevărat o viziune liberală şi nu-i este teamă de provocări, ci caută soluţii”, a mai declarat Cioloş.

Nu va fi în USR PLUS un singur om care va da tonul şi direcţia partidului. Provocarea este să putem lucra în echipă şi să creştem mai mulţi lideri. Eu nu lucrez cu un partid separat. Eu nu am un partid, altul decât USR PLUS. Aici sunt, într-adevăr echipe diferite. Eu am spus încă din campanie că intenția mea e să fiu președintele USR PLUS și nu al unei tabere. Eu nu am nicio miză pentru o tabără specifică împotriva celeilalte tabere. Interesul meu e să întăresc partidul. Noi trebuie să fim uniți. Îmi dau seama că e o provocare importantă”, a mai afirmat noul preşedinte al USR PLUS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.