După scandalul făcut de Johnson, UE renunţă să includă Irlanda de Nord pe lista țărilor cu restricție la exportul de vaccinuri

Bruxellesul a informat vineri că renunţă să includă Irlanda de Nord – parte a Marii Britanii – în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri anunţat mai devreme în cursul zilei, după vehemente critici britanice reproşându-i că este pe cale de a compromite acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind insula Irlanda, transmite AFP.

„În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia se va asigura că protocolul Irlanda/Irlanda de Nord nu este afectat”, a scris executivul european într-un comunicat. Contrar intenţiei sale iniţiale, Comisia „nu declanşează clauza de salvgardare„, ceea ce i-ar fi permis să deroge în mod excepţional de la acest protocol pentru vaccinuri.

Premierul britanic, Boris Johnson, i-a exprimat vineri preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, „profunda sa preocupare” în ce priveşte restricţiile impuse livrărilor de vaccinuri împotriva coronavirusului, susceptibile să compromită acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind Irlanda de Nord, relatează AFP. În cursul unei discuţii telefonice cu Ursula von der Leyen, Boris Johnson şi-a exprimat „profunda îngrijorare legată de repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile luate de UE privind exportul de vaccinuri„, a indicat purtătorul său de cuvânt.

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, UE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzice exporturile „nelegitime”. Un text adoptat vineri de europeni prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile. Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexitul, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră a UE, şi această provincie britanică. Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia „provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

Acest text a provocat furia atât a autorităţilor din Irlanda de Nord, unde premierul Arlene Foster s-a referit la „un act ostil incredibil”, cât şi a guvernului Republicii Irlanda, membră a UE. Premierul irlandez Micheal Martin a „discutat cu (preşedintele Comisiei Europene) Ursula von der Leyen pentru a-i face cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

Regatul Unit dispune de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic cu furnizorii de vaccinuri şi nu se aşteaptă ca UE, în calitate de prieten şi aliat, să facă ceva pentru a perturba aplicarea acestor contracte”, a spus un purtător de cuvânt al Boris Johnson.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *