După „lupte seculare”: Vot final și în Senat: Legea carantinării/izolării, ADOPTATĂ

Noua lege a carantinării a fost adoptată joi, 9 iulie, în Camera Deputaților cu un vot majoritar, iar a doua zi Senatul, forul decizional în acest caz, a decis să amâne pronunțarea definitivă asupra actului normativ. Guvernul a adoptat pe 6 iulie legea pentru reglementarea prevederilor privind izolarea și carantinarea bolnavilor de coronavirus, după deciziile Curții Constituționale. 

În comisia juridică a Camerei Deputaților, proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost modificat radical. Ulterior, la votul final, PRO România, prin Victor Ponta, a anunțat clar că nu va vota proiectul. Astfel, după dezbateri, s-au înregistrat 266 de voturi pentru, 11 împotrivă, 8 abțineri și un deputat care nu a votat.

Radiografia… eternei amânări

Vineri, 10 iulie, actul normativ a ajuns la Senat, nu înainte ca președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, să anunțe că s-au găsit alte orori juridice și a solicitat ca premierul Ludovic Orban și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, să participe la dezbateri, pentru ca România să nu devină un lagăr medical.

„Premierul Orban și Ministrul Justiției Predoiu trebuie să vină URGENT în Senatul României!! Unde românii trebuie apărați, nu abuzurile comise sub pretextul pandemiei! (…) Legea carantinei, trimisă de Guvern Parlamentului, este dovada supremă a batjocurii la adresa drepturilor și libertăților românilor. Ieri, la Cameră, am corectat o parte importantă a acesteia, eliminând zeci de nenorociri, dar descoperim alte orori juridice și o luăm acum de la capăt în Senat. Le solicit prezența premierului și ministrului Justiției la dezbateri, față în față cu CSM, ONG-urile de apărare a drepturilor și libertăților cetățenești, medici și pacienți! În niciun caz NU vom permite transformarea țării în lagăr medical!”, a transmis Ciolacu.

Senatorii au decis să amâne votul pentru luni, 13 iulie, nu însă înainte de a aduce noi modificări la lege. Astfel, unul dintre amendamente aparţine deputatului PSD Nicolae- Sebastian-Valentin Radu şi modifică definiţia izolării. Carantina se dispune de către DSP, prin decizie motivată, nominal pentru fiecare persoană. Izolarea este definită ca „măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate şi/sau aplicării unui tratament pe baza consimţământului persoanelor şi numai dacă acest tratament se impune, în scopul vindecării şi reducerii gradului de contagiozitate”. Amânarea a fost făcută la solicitarea PSD pentru luni dimineața, la ora 9.30. Totodată, senatorii au avut și sâmbătă pe ordinea de zi dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.

La dezbaterile senatoriale de vineri a participat și șeful DSU, Raed Arafat, care a spus că această lege este necesară pentru combaterea şi limitarea bolilor, respectiv pentru identificarea unei balanţe între drepturile bolnavului şi ale celor care se pot contamina de la el.

„Această lege nu este destinată strict COVID. Într-adevăr, am avut şi avem situaţia cu COVID, dar legea asta se uită la riscul epidemiologic şi biologic şi asta include şi riscul accidental al unor agenţi patogeni care pot să se răspândească dintr-un motiv de accident de transport, într-un laborator. (…) Legea ne pemite să putem să luăm măsurile foarte necesare de combatere a unei boli, de oprire şi limitare a răspândirii ei şi, mai ales, de protejare a populaţiei în general. (…) Dacă individul este cu o boală transmisibilă şi se plimbă printre oamenii care nu ştiu acest lucru, ei sunt supuşi unui risc de a lua această boală”, a spus Arafat.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că are „un mesaj de revoltă şi indignare” faţă de amânarea dezbaterii de către Senat a legii care să pună la dispoziţie autorităţilor „instrumentele indispensalbile în lupta împotriva epidemiei”.

„Am un mesaj de revoltă şi indignare faţă de amânarea dezbaterii de către Senat a legii care să ne pună la dispoziţie instrumentele indispensabile în lupta împotriva epidemiei. Amânarea înseamnă o creştere dramatică a risului de infectare. În toate ţările democratice autorităţile au la dispoziţie carantina, izolarea la domiciu, posibilitatea de a trata pacienţii sub control medical. (…) La ora actuală, nu avem această pârghie pe care o are orice autoritate din orice ţara de a decide izolarea la domiciliu a celor care au intrat în contact cu persoane infectate. Există riscul ca persoanele infectate sau suspecte să se plimbe libere în societate fără a putea dispune masuri de izolare a lor care înseamnă măsuri de izolare a virusului. Nu pot să înţeleg de ce se amână adoptarea acestui act normativ vital. Fiecare zi în care nu intră în vigoare această lege este risc major de creştere a numărului cazurilor de persoane infectate şi transmitere a virusului in comunitate”, a spus Orban.

De partea cealaltă, PSD a solicitat și obținut amânarea dezbaterilor din Senat pe Legea carantinării și arată că este nevoie de analize extrem de atente, asta pentru că proiectul de lege venit de la Guvern este „o lege proastă, făcută pe picior”.

„PSD este extrem de îngrijorat de situația sanitară din țară însă un proiect de lege de o asemenea importanță, care afectează drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, nu trebuie și nu poate fi expediat fără o dezbatere serioasă. Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic. Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment. Deși știau de mai bine de o lună, de când s-a pronunțat CCR”, au transmis social-democrații.

Vot în CEx înainte de votul din plen. Orban, Predoiu și Tătaru, chemați să dea explicații

Liderii organizațiilor județene ale PSD și conducerea centrală a partidului s-au exprimat luni, în ședința CEx, prin vot online, cu privire la legea carantinei. S-a supus la vot dezbaterea și adoptarea cu amendamente a proiectului legii adoptate de Camera Deputaților. Au fost în CEx PSD 40 de voturi pentru, 10 împotrivă, în timp ce o parte din liderii PSD nu au votat. Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a spus în ședință că dacă se procedează așa cum au cerut unii lideri de filiale județene și nu se votează legislația privind carantina, atunci există riscul ca președintele Klaus Iohannis să reinstituie starea de urgență. După ședința CEx, Ciolacu a avut declarații de presă și, printre altele, a precizat că PSD nu va vota Legea carantinării până când premierul Ludovic Orban nu va da explicații în Parlament.

„Nu e nici un ping-pong. Minciuna e clară. Guvernul României trebuia să nu legifereze prin HG. Știau că nu pot ssă îngrădească drepturi decât prin lege. Sunt acuzații inutile. Faptul că cineva vede cu resposaibilitate o lege a carantinei cum este în toată lumea, asta nu înseamnă că PSD e de vină. Există o abordare graduală în ceea ce privește carantinarea și izolarea. Avem toată legislația europeană, adusă de domnul Arafat. Nu se va adopta această lege până când premierul nu va veni să răspundă în Parlament de ce s-a întârziat cu această lege. Premierul nu a chemat partidele la consultări. (…) Nu vom aduce texte noi în lege, modificîm articole aflate în vigoare. Nu vor exista în lege introduse articole noi. Nu vor fi modificări fundamentale. (…) Primul ministru și ministrul Justiției, ministrul Sănătății nu au venit în Parlament să discute aspectele controversate din această lege. A venit doar domnul Raed Arafat, în calitate de specialist, dar dumnealui nu este om politic și nu poate da un răspuns cu asumare politică. Acest lucru ar fi trebuit să-l facă primul ministru sau ministrul Justiției. Mai mult, legea, așa cum a fost înaintată către Parlament nu a avut avizut Ministerului Justiției. Nu se va vota legea în Senat până când primul ministru și ministrul Sănătății nu vor veni să explice toate aceste aspecte. (…) E a doua oară când PNL și Guvernul au lăsat România în vid legislativ. Nu știu cât mai putem suporta asemenea greșeli politice față de români și de România. Mai așteptăm o lună de zile să venim cu o lege la Parlament când lucrurile erau foarte clare. Restrângerile de drepturi se pot face doar prin lege. Legea e una proastă, așa cum a fost prezentată la Camera Deputaților și acum în Senat. Am încercat cu  ONG-urile să avem o dezbatere la Camera Deputaților. O să încercăm  și la Senat să avem o dezbatere cu organizațiile care pentru drepturile și libertăților cetățenilor”, a declarat Ciolacu.

De partea cealaltă, cei de la PNL au arătat că nu a fost înaintată nici o invitație către Ludovic Orban sau miniștrii.

„Având în vedere afirmațiile false făcute în spațiul public, precizăm faptul că nu a fost înaintată premierului Ludovic Orban, și nici miniștrilor din Cabinet, invitația de a participa la dezbaterile din Parlament pe marginea legii care privește carantina și izolarea. Menționăm faptul că atât premierul, cât și miniștrii Sănătății și Justiției, au disponibilitatea de a participa la lucrările Parlamentului ori de câte ori sunt invitați sau solicitați în mod oficial”, au transmis liberalii.

Din nou… AMÂNARE!

Comisia juridică a Senatului a continuat marți dezbaterile la proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Vicepreşedintele Comisiei juridice Iuliana Scântei, care a condus şedinţa de luni, a cerut reluarea dezbaterilor marţi pentru „a consolida toate textele” pe articolele care privesc conţinutul măsurilor de carantinare şi izolare şi modalitatea de aplicare a procedurii de contestare. Propunerea sa a primit vot unanim. La şedinţa de luni a fost prezent secretarul de stat din MAI Raed Arafat, iar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a intervenit prin telefon. Au mai avut intervenţii telefonice reprezentanţi ai societăţii civile, avocaţi, medici. Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat, marţi, la şedinţa Comisiei juridice a Senatului, că este important ca personalul medical detaşat în contextul pandemiei de COVID-19 de la un spital la altul să beneficieze de o formă de plată, respectiv o indemnizaţie de detaşare, precum şi de cazare, masă şi transport pentru a fi sprijinit în misiunea pe care o îndeplineşte.

Tot marți, la discuțiile din Comisia juridică a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta a precizat că măsura carantinării trebuie să se facă gradual, iar persoana suspectată de infectarea cu noul virus trebuie să beneficieze de izolare la domiciliu sau carantină. El a vorbit şi despre detaşarea personalului medical şi a spus că există „situaţii în care lipsa unor specialişti ne face să detaşăm voluntari”, în unele spitale. Tătaru a adăugat că ar fi bine ca personalul detaşat „să aibă beneficiile lui, în măsura riscului şi efortului pe care îl face”.

Asimptomaticii: 48 de ore internați în spital

În Comisia Juridică a Senatului s-a ajuns marți noapte la un compromis pe cel mai fierbinte punct din Legea carantinării: cei asimptomatici vor sta cel puțin 48 de ore în spital pentru a vedea dacă manifestă simptome. După cele 48 de ore, asimptomaticii se pot externa, dar vor semna un acord pe proprie răspundere și vor sta acasă în carantină. De asemenea, o altă decizie prevede perioada de carantinare pentru cei care vin din străinătate. Astfel, cei care vin din zone roșii vor sta 14 zile în izolare. Tătaru a arătat că prin noua lege a carantinării, pacienții asimptomatici vor ajunge la spital pentru 48 de ore, perioadă în care vor fi evaluați medical. Tătaru a negociat aproape 7 ore, în Senat, noua lege a carantinării și izolării. Ministrul Sănătății a anunțat că românii din străinătate care vin din zonele roșii vor sta, în continuare, în carantină, iar cei care nu vor respecta carantina, vor fi amendați. Dacă vreunul dintre cei care vor încălca perioada de carantinare va infecta vreo altă persoană, prin ieșirea în public, va răspunde penal pentru fapta sa. Copiii rămân în cadrul familiei cu rude până la gradul 4, iar bunurile carantinate vor fi dezinfectate. Acolo unde nu se poate face dezinfectarea, se va păstra bunul până când va trece pericolul pe cale naturală. Totodată, Tătaru a afirmat că pacientul are dreptul de a refuza tratamentul. Persoana respectivă va semna o declaraţie pe propria răspundere.

AMÂNARE și miercuri!

Biroul permanent a decis ca plenul Senatului să aibă loc miercuri, de la ora 18.00, iar pe ordinea de zi figura proiectul de lege privind carantina şi izolarea iniţiat de Guvern. Nici de data aceasta legea nu a fost votată…

Fum alb pe legea carantinării, cu emoții pentru Orban

Plenul Senatului s-a reunit, joi, la ora 12.00, pentru a dezbate şi vota legea privind izolarea şi carantina, iar Guvernul a anunţat că premierul Ludovic Orban va participa la şedinţă. Actul normativ a fost dezbătut mai multe zile în Comisia juridică, de la ora 11.00, pentru a emite raportul. Orban a afirmat, joi, că nu este necesar avizul Consiliul Economic si Social pentru legea privind carantina şi izolarea, întrucât Parlamentul are atributul de a legifera, iar legea care va fi votată de Senat este mult modificată faţă de propunerea Guvernului. Orban a precizat că nu se impune amânarea votului din această cauză.

Votul de la 12:00 a fost amânat pentru joi seară, de la 18:00. Plenul Senatului a dezbătut joi proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea, iar preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a arătat că „se face o trecere în revistă a articolelor proiectului de lege, aşa cum au fost discutate în cadrul Comisiei juridice miercuri, o primă lectură de principiu”.

„Sunt mai multe lucruri care au fost (…) îmbunătăţite faţă de varianta venită de la Guvern sau de la Cameră. (…) Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apelare la o structură militară, dacă va fi cazul şi în ultimă instanţă, dacă nici cele două (…) soluţii nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată apela la o detaşare, cu o compensare destul de importantă, de până la o jumătate din salariu plus o diurnă (…) pentru cei care merg în asemenea misiuni. (…) Dacă pacientul nu este de acord, medicul care-l examinează propune DSP o eventuală măsură de izolare pentru 48 de ore pentru a termina un screening general. La finalul celor 48 de ore se reia această procedură de acord solicitat pacientului. Dacă nici în această situaţie nu se obţine acordul, DSP-ul emite o altă decizie. Şi prima decizie, pentru 48 de ore şi următoarea decizie, care durează cât durează perioada de incubare a agentului patogen respectiv, pot fi contestate (…) la judecătoria din raza căreia se află unitatea spitalicească”, a spus Cazanciuc.

Premierul Ludovic Orban s-a dus joi în Comisia juridică a Senatului și le-a solicitat senatorilor să o voteze cât mai repede, pentru că „e una care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului”.

„Am ţinut să particip personal la dezbaterea din Comisia juridică de la Senat. Le-am transmis mesajul pe care am vrut să le transmit şi anume că este foarte important ca această lege să fie adoptată. Sper ca în urma dezbaterilor extrem de lungi au fost soluţionate, să zic, toate punctele divergente şi am încredere că în cursul zilei de astăzi va fi aprobată legea de plenul Senatului, urmând să curgă termenul de sesizare şi ulterior să fie promulgată de preşedintele României. Sigur, legea a fost modificată faţă de proiectul de lege pe care l-am depus, sigur că sunt puncte de vedere care nu coincid în totalitate. Forma din acest moment este totuşi o formă care ne permite să acţionăm eficient împotriva răspândirii virusului şi pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor. Am încredere că în cursul zilei de astăzi să avem legea care să ne permită să luăm cele mai bune decizii şi să avem la dispoziţie toate pârghiile pe care le au toate guvernele europene privitoare la combaterea pandemiei”, a spus Orban.

Premierul a mai arătat că nu există nici un temei ca proiectul legii carantinării şi izolării să fie atacat la Curtea Constituţională, nici în forma actuală, aşa cum nu era nici în cea iniţială.

„Faptul că a fost dezbătut atât timp în Parlament, cred că au fost eliminate orice posibile chichiţe care ar fi putut fi speculate pentru a fi atacate la CCR. Important este să fie adoptată în cursul zilei de astăzi”, a mai spus Orban.

Premierul s-a arătat ulterior revoltat de seria nesfârșită a votării finale a legii, susținând că „la un moment dat nu mai înțelegeam nimic”.

„Nu l-am înțeles (jocul PSD n.r.)! A durat foarte mult adoptarea legii. Noi imediat după publicarea deciziei și motivării CCR am lucrat 2 zile și 2 nopți și l-am trimis la Parlament. În Camera Deputaților proiectul a trecut repede, dar în Senat a durat enorm. La un moment dat nici nu mai înțelegeam: PSD-ul din Camera Deputaților a zis într-un fel, PSD-ul din Senat critica legea, au găsit tot felul de chichițe. Am fost lipsiți de instrumente, după decizia CCR și nu putem proteja sănătatea oamenilor. Nu mai putem detașa medicii acolo unde este nevoie, pentru că virusul nu se răsâpândește peste tot la fel. Prin legea 55, practic, ne-au interzis detașările medicilor. Avem foarte multe situații de oameni care au plecat în ciuda sfatului medical, avem oameni care s-au externat și ulterior s-au reinternat. Avem oameni care au și murit din această cauză. Există o întreagă campanie, am văzut aplaudacii de la Ambasada Rusiei cum aplaudau. Cei de la PSD au chemat în Parlament negaționiștii, conspiraționiștii, cu ei s-au consultat. Una peste alta, în această perioadă riscul de răspândire a virusului a crescut”, a mai spus premierul Orban.

Comisia juridică a Senatului a votat joi seara, în unanimitate, raportul proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic. Ulterior, raportul a plecat în dezbaterea plenului Senatului „care va avea loc în cel mai scurt timp”, după cum a anunţat vicepreşedintele comisiei, Iuliana Scântei, de la PNL, care a condus şedinţa.

La îndelung așteptatul vot final din Senat, proiectul de lege a fost adoptat cu 115 voturi pentru, 8 împotrivă și 3 abțineri. Printre cei care au votat împotrivă se regăsesc Călin Popescu Tăriceanu sau Eugen Teodorovici, dar și parlamentarii PRO România.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *