După explozia prețurilor la energie urmează FOAMETEA: Experții prognozează scumpiri în lanț la mărfuri

Creşterea bruscă a preţurilor din pieţele europene de energie s-ar putea extinde în piaţa globală a mărfurilor, spune Goldman Sachs, una dintre cele mai influente bănci de pe Wall Street, conform Business Insider. Cotaţiile futures la gaze naturale tranzacţionate în Ţările de Jos au crescut cu peste 450% în ultimul an, atingând astfel un maxim istoric de 60,39 euro per megawatt-oră. De altfel, s-au înregistrat niveluri record în ţări precum România, Bulgaria, Spania, Franţa şi Regatul Unit. În prezent, analiştii Goldman Sachs avertizează că rezultatele s-ar putea transfera către alte produse.

Dinamica preţurilor la energie electrică din Europa reprezintă o frântură a ceea ce se pregăteşte pentru alte pieţe”, spun experţii, adăugând că stocurile tot mai mici şi redeschiderea economiei globale ar putea împinge tot mai sus gradul de volatilitate.

Goldman se aşteaptă ca indicele S&P GSCI, care măsoară evoluţia preţurilor materiilor prime la nivel mondial, să înregistreze o creştere de 11% sau mai mult în următoarele 12 luni. Indicele este dominat de petrol, însă include şi metale preţioase, ca aurul, şi produse agricole, precum porumbul. De asemenea, preţurile gazelor naturale au crescut vertiginos şi în Statele Unite. Preţul Henry Hub, o conductă de gaze naturale care serveşte ca loc de livrare pentru contractele futures din cadrul New York Mercantile Exchange (NYMEX), a ajuns recent la cel mai ridicat nivel din 2014 încoace. Luni, preţul ţiţeiului WTI crude s-a chinuit să îşi revină în urma efectelor generate de uraganul Ida. Analiştii Goldman spun că stocurile aproape tuturor bunurilor fizice, de la maşini americane la catozi chinezeşti de cupru, se află în continuă scădere pe măsură ce sunt ridicate regulile anti-COVID, într-o perioadă în care oamenii intenţionează să cheltuie tot mai mult.

Aceste pieţe devin din ce în ce mai expuse la orice tip de întrerupere a lanţurilor de aprovizionare (precum exporturile gazelor ruseşti), dar şi la creşterile neprevăzute de cerere”, adaugă analiştii băncii americane.

Aşadar, limitele impuse asupra furnizării de mărfuri şi materii prime – aplicate din cauza vremii nefavorabile şi lipsei forţei de muncă, de exemplu – înseamnă că nivelul cererii va trebui să scadă pentru ca pieţele să se poată echilibra de la sine.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.