După el, POTOPUL! Vîlceanu (Finanțe), la ULTIMUL împrumut: BNR spune că a fost la dobândă RECORD

La mai puțin de o săptămână după ce băncile au refuzat să împrumute Guvernul și la numai 4 zile de la împrumutul cu cea mai mare dobândă din ultimii ani, executivul a făcut un nou împrumut la o dobândă record. Dacă pe 18 noiembrie, Dan Vîlceanu împrumuta la dobânda de 5,26% pe an, de dat asta, la ultimul său împrumut ca ministru la Finanțe, liderul liberal a mai stabilit un record: a împrumutat bani la dobânda de 5,58% pe an.

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, de pe piaţa internă, 826,8 milioane de lei, la dobânzi de peste 5%, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark. În cadrul primei emisiuni, cu o maturitate reziduală la 71 de luni, Finanţele au atras de la bănci 690,9 milioane de lei, la un randament mediu de 5,11% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 763,9 milioane de lei.

Prin cea de-a doua emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 173 de luni, Ministerul Finanţelor a împrumutat 135,9 milioane de lei de la bănci, la un randament mediu de 5,58% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 167,9 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 400 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4 miliarde de lei prin nouă emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 600 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de cinci miliarde de lei, este cu 630 milioane de lei sub cea de 5,63 miliarde lei programată pentru octombrie 2021, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *