Spread the love

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, miercuri, pentru 20 septembrie soluționarea excepției privind dispozițiile din Codul civil referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, ridicate într-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton și Asociația ACCEPT.

„Curtea, având nevoie de aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au depus, (…) a amânat cauza pe 20 septembrie. (…) Avem suficiente date, decât că am simțit nevoia unei aprofundări a acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent și trebuie să fim foarte atenți asupra modului în care vom da soluția”, a spus președintele CCR, Valer Dorneanu, după ședință.

Totodată, CCR a decis că propunerea legislativă cetăţenească de revizuire a Constituţiei, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, îndeplineşte condiţiile privind exercitarea iniţiativei. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii CCR.

Senatul a transmis luna trecută la CCR propunerea legislativă depusă de Coaliţia pentru Familie, iniţiativa fiind semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Comitetul de Inițiativă pentru promovarea inițiativei cetățenilor de revizuire a Constituției României, împreună cu Coaliția pentru Familie, salută decizia unanimă a CCR.

„Demersul nostru este unul democratic, întrucât legile, inclusiv Constituția, trebuie să fie consistente cu valorile majorității cetățenilor. De asemenea, propunerea de revizuire este conformă cu obligațiile internaționale asumate de România, în special cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și cu Declarația Universală a Drepturilor Omului, care protejează familia întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Căsătoria și Familia sunt realități obiective, firești, verificate istoric, din care derivă definiția lor legală: dreptul de a se căsători este un drept comun al bărbatului și al femeii care pot întemeia în mod natural o familie, cu scopul nașterii și creșterii de copii. Astfel, Familia este fundația societății umane și a civilizației. Este un adevăr simplu și universal, fără de care „binele comun” nu poate fi conceput”, a precizat, sâmbătă, președintele Comitetului de Inițiativă, Mihai Gheorghiu.

Potrivit Coaliției, care anunță că este pentru prima data în istoria României când un număr atât de mare de cetățeni aderă la o inițiativă în vederea organizării unui referendum pentru modificarea Constituției, vor avea loc următorii pași: Parlamentul va dezbate în ambele camere proiectul de lege, pentru a cărui adoptare este necesară majoritatea calificată (2/3 din totalul membrilor); iar pentru revizuirea Constituției este necesar un referendum național. Inițiatorii propun ca referendumul să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare din toamnă.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *