După București: Craiova și Cluj intră în SCENARIUL ROȘU. Se închid școlile și restaurantele

Unităţile de învăţământ din municipiul Craiova şi comuna Cârcea, unde incidenţa cazurilor de COVID-19 este de peste 3 la 1.000 de locuitori, intră în scenariul roşu începând din 21 octombrie şi până pe 3 noiembrie, potrivit unei hotărâri a Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Dolj, adoptată luni. CJSU Dolj a mai hotărât, luni, să se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârste de peste 5 ani, în toate spaţiile publice deschise din localităţile Craiova şi Cârcea, începând de marţi, 20 octombrie.

  • Totodată, în Craiova şi Cârcea, începând din 20 octombrie, până pe 2 noiembrie, se interzice activitatea cinematografelor, a instituţiilor de concerte şi spectacole. Se mai interzic în perioada menţionată, în cele două localităţi, spectacolele şi festivalurile publice şi private în aer liber, activitatea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor, activitatea operatorilor de jocuri de noroc, mai puţin a agenţiilor Loteriei Române şi a celor de pariuri sportive.
  • Restricţii s-au introdus şi în localităţile cu incidenţa cazurilor de COVID-19 între 1,5 şi 3 la 1.000 de locuitori, respectiv: Celaru, Dobreşti, Teasc, Vârvoru de Jos. În aceste localităţi, începând din 20 octombrie până pe 2 noiembrie, activitatea restaurantelor şi cafenelelor în interiorul clădirilor este permisă la 30% din capacitate, se interzic festivalurile, concertele şi spectacolele, iar operatorii de jocuri de noroc trebuie să îşi limiteze activităţile cu publicul la numai 30% din capacitatea spaţiului şi să funcţioneze numai în intervalul orar 6,00 – 23,00.

Scenariu roşu în municipiul Sfântu Gheorghe şi alte şapte localităţi

Unităţile de învăţământ din municipiul Sfântu Gheorghe şi din alte şapte localităţi din judeţul Covasna, respectiv Arcuş, Bodoc, Malnaş, Mereni, Poian, Valea Mare şi Angheluş, vor intra de marţi în scenariul roşu, cursurile urmând să se desfăşoare exclusiv on-line, măsura fiind luată luni de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ca urmare a creşterii numărului cazurilor de COVID-19, informează Instituţia Prefectului. Potrivit sursei citate, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a instituit obligativitatea purtării măştii de protecţie de către persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise şi a dispus ca la procesiunile sau pelerinajele religioase să fie permisă participarea doar a persoanelor din localitate. De asemenea, a interzis organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) atât în spaţii deschise cât şi închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc.), precum şi activitatea în interiorul restaurantelor, barurilor şi cafenelelor cu excepţia celor din incintele hotelurilor, pensiunilor sau a altor unităţi de cazare, însă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestora.

Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt premise, în continuare, în spaţiile special destinate din exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 m între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite. Totodată, a fost dispusă suspendarea activităţii piscinelor, sălilor de jocuri, cinematografelor, sălilor de spectacole şi fitness, teatrelor şi muzeelor şi au fost interzise activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, precum şi circulaţia în interiorul localităţilor a grupurilor mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii.

Instituţiilor şi operatorilor economici publici sau privaţi li se recomandă să îşi organizeze programul de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar în cazul în care nu este posibil, să îşi organizeze activitatea astfel încât să se evite aglomeraţia.

Scenariu roșu și la Cluj

Municipiul Cluj-Napoca a depăşit ponderea de 3 persoane la mia de locuitori infectate cu COVID-19 şi urmează să fie analizate măsurile care se vor lua.

Mâine vom analiza în CJSU toate aspectele. Deocamdată vorbim de 3,02, în condiţiile în care ne raportăm doar la populaţia rezidentă pe baza datelor de la Evidenţa Persoanelor. Totuşi, avem un număr foarte mare de studenţi în Cluj-Napoca, precum şi alte persoane care activează aici şi nu sunt înregistrate în evidenţe. Vedem cum evoluează cifrele mâine şi luăm deciziile care se impun, cu siguranţă. (…) Practic măsurile presupun: trecerea pe scenariul 3 la unităţi de învăţământ preuniversitar, masca obligatorie în toate spaţiile deschise, închiderea restaurantelor şi cafenelelor la interior (rămân terasele şi delivery sau take away), închiderea activităţilor de jocuri de noroc şi închiderea programului cu publicul pentru cinematografe şi instituţiile de cultură. Avem la dispoziţie 48 ore de la depăşirea unui prag de incidenţă pentru a lua măsuri„, a declarat, luni, prefectul Mircea Abrudean.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.