Dumitru Nancu, acuzat de Radionav că a devalizat compania. S-a ales cu plângere penală!

Fostul secretar de stat Nancu Dumitru ar fi plecat din companie cu telefoane mobile și tablete de zeci de mii de lei, susțin reprezentanții companiei!

Dumitru Nancu, un nume, care, aparent, nu spune nimic opiniei publice.,, Însă, în mediul politico – social este extrem de cunoscut mai ales prin cercurile înalte în care s-a învârtit de-a lungul anilor sau, mai bine zis, prin care a fost plimbat. Aruncându-ne un ochi prin CV-ul său, ne putem gândi că este una dintre eminențele cenușii ale acestei țări. Potrivit cărții sale de vizită, Nancu a fost, printre altele, director general al Companiei Naționale de Radiocomunicații – “RADIONAV” SA Constanța, președinte al Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional „Mihai Kogălniceanu“ Constanța, președinte – director general al Agenției Naționale pentru Locuințe, președinte cu rang de stat al Agenției pentru implementarea Proiectelor și Programelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. Bașca faptul că este și cadrul universitar la Univesitatea „Ovidius“ din Constanța! Am putea spune că acest Dumitru Nancu este chiar o „mină de aur“ pentru România. Numai că, lucrurile în cazul acestuia nu stau chiar așa de roz, în cazul acestui „băiat deștept“. Atât presa centrală, cât și cea din Dobrogea a relatat, nu de puține ori, faptul că Dumitru Nancu nu este decât un om care a beneficiat de numeroase conexiuni politice și care a fost plimbat prin funcții foarte călduțe și extrem de bine remunerate.

„Tunurile” de la Radionav Constanța

De departe, cea mai „prolifică“ activitate a lui Dumitru Nancu a fost în postura de șef al Radionav Constanța. Numai că, în cei doi ani de activitate, Nancu ar fi lăsat o grămadă de „găuri negre“. Presa centrală relata în urmă cu doi ani că, în urma unui control al Corpul de Control al premierului s-au descoperit o serie de nereguli (din care redăm mai jos), printre care se numără: creşterea abuzivă a salariilor pentru o parte din conducere („prin subvenții de la bugetul de stat și nu în raport cu performanțele economicie ale companiei“), cumpărarea ilegală a trei autoturisme în valoare de 61.000 euro, fără TVA, funcţionarea continuă pe pierderi de la preluarea mandatului, în condiţiile în care activitatea Radionav este subvenţionată de stat în proporţie de 99%!

corp control1

corp control2

corp control3

corp control4

corp control5

 

De altfel, despre activitatea de la Radionav în perioada cât a fost condusă de Dumitru Nancu s-au interesat și foști parlamentari. Spre exemplu, fostul deputat constănțean, Florin Gheorghe îi adresa, în 2015, o interpelare fostului ministru al Transporturilor, Dan Marian Costescu.

„Domnule Ministru, în perioadă mandatului de ministru al domnului loan Rus, am adresat o interpelare prin care am solicitat implicarea Ministerului Transporturilor în analiză activitătii actualei conduceri a RADlONAV S.A. Constanța. Despre activitatea acestuia, presă locală și națională a relatat pe larg despre unele suspiciuni privind utilizarea abuzivă a resurselor bugetare proprii, dar și despre unele licitații publice care nu ar fi respectat legislația în vigoare (Sistemul goniometric în unde scurte pentru localizarea navelor maritime aflate în pericol în zona de responsabilitate a României). Răspunsul formulat atunci de către domnul loan Rus s-a rezumat la o singură frază prin care mă înștiința că a dispus un control la această unitate și că mă va informa ulterior asupra rezultatului final al Corpului de control al ministrului. Evident că, odată cu demisia domnului loan Rus, această problemă a fost dată uitării de către succesoruI dumnealui, domnul Matache. Pe cale de consecință, vă solicit, domnule ministru, să dispuneți nu numai o nouă verificare a activității RADlONAV S.A. Constanța, dar și a motivelor pentru care CorpuI de control al ministrului „a uitat” să facă public acest raport, mai ales că, potrivit aceleiași prese vigilente, între membrii conducerii RADIONAV și cei ai Corpului de control ar există o prietenie de invidiat“ se arăta în interpelarea lui Florin Gheorghe. Evident, și în această situație, singurul răspus a fost că „va fi efectuat un nou control“.

Florin Gheorghe Nancu Radionav

„Alo! Nancu? Adu telefoanele mobile și tablete înapoi!“

Timpul a trecut, iar Dumitru Nancu și-a luat tălpășița de la șefia Radionav. Dar nu oricum, cu mâna goală… În ciuda managementului defectuos descoperit de Corpul de control al premierului, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat în legătură cu „cercetarea posibilelor fapte de natură penală“, fostul secretar de stat Nancu Dumitru a plecat de la Radionav cu telefoane mobile și tablete Apple în valoare de 53.000 lei cumpărate ilegal și nereturnate niciodată, acuzație provenită chiar de la responsabilii din prezent ai companiei! Mai exact, potrivit documentelor, în perioada 2014 – 2016, Nancu s-ar fi folosit de banii Radionav pentru a cumpărat de la compania Orange zeci de telefoane mobile și tablete, valoarea acestora ridicându-se la suma de 53.550,83 lei. Drept urmare, conducerea Radionav i-a solicitat lui Nancu să returneze echipamentele.
„…În fapt, prin solicitarea ORANGE ROMÂNIA în data de 12.01.2018 s-au evidențiat un număr de 25 de echipamente de tip telefon/tabletă și accesorii specifice, cumpărate de la ORANGE ROMÂNIA în perioada octombrie 2013 – decembrie 2016 de către numitul Nancu Dumitru, folosindu-se bugetul alocat companiei și punctele de fidelizare aferente. Toate telefioanele și accesoriile cumpărate în acest mod nu au fost introduse în gestiunea RADIONAV SA, nefiind înregistrate niciodată în contabilitatea companiei și nici în inventarul acesteia. În baza facturilor puse la dospoziție de către operatorul de telefonie mobilă, facturile emise în această perioadă, prin care s-au achiziționat terminalele respective, s-a evidențiat faptul că acestea nu au fost introduse niciodată în contabilitate, deși se aflau cu valoare „zero“, erau emise pentru și în numele societății, dar achiziționate de domnul Nancu Dumitru în ionteres personal“, se arată în adresa care i-a fost trimisă lui Nancu și prin care i s-a solicitat să returneze bunurile.

adresa Nancu

Având în vedere că a trecut aproape un an de când acesta nu a returnat bunurile și nici suma de bani, compania Radionav SA l-a acționat în judecată și i-a făcut plângere penală pentru furt calificat, procesul fiind deschis la Tribunalul Constanța Nr dosar: 2007/118/2018. Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, Nancu fiind acuzat, printre altele, de furt, delapidare, abuz de încredere, abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, gestiune frauduloasă, etc:

plangere radionav IPJ Nancu

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.