Dumitru Moinescu, candidatul PRO România pentru Primăria Medgidia. „Am urbanizat orașul, vreau să îl modernizez. Resturile politice să ajungă la gunoi”

PRO România Constanța a lansat, vineri, candidatul pentru Primăria Medgidia. Fost primar al orașului în perioada 2004 – 2008, Moinescu revine în politică, pentru prima dată în zona de stânga, după o lungă experiență în formațiunile politice de dreapta. Alături de coordonatorul PRO România Constanța și candidat la Primăria Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre și candidatul formațiunii la Consiliul Județean, Răzvan Filipescu, Dumitru Moinescu a explicat de ce s-a înhămat la proiectul PRO România.

pro romania

„În vara anului trecut m-am hotărât ca cu echipa mea să ne apucăm iar de treabă. Am ales PRO România datorită celor doi, care au fost de mai multe ori la Medgidia și am purtat mai multe discuții. Am ales PRO România pentru că am constatat că ei, sătui de mizeria din PSD, au luat-o pe altă cale. Eu am văzut mizeria din PNL și am ales altă cale. Confirmăm că PSD și PNL sunt aceeași mizerie, trebuie o altfel de politică. Vreau să refac echipa de la Medgidia. Dacă în 2004 – 2008, cât am fost primar, am urbanizat acest oraș, atunci nu exista căldură, apă caldă, oamenii se încălzeau cu godin, am reușit în doi ani să fac sistem de încălzire centralizat. Am reușit să duc apă la Valea Dacilor, care nu avea apă de 25 de ani. Am reușit în acei 4 ani să înlocuiesc tâmplăria de la toate școlile din Medgidia, să le zugrăvesc din culori deprimante în culori pastel, am reușit să fac viață culturală – tabără de pictură, festivalul Dan Spătaru, o sală de sport nouă. La vremea aia, Medgidia avea printre cele mai mici costuri pentru apă și căldură. Acum vreau să fac Medgidia modernă, un oraș eco – smart. Medgidia – și văd că și Constanța la fel – străzile au ajuns parcări. Pungi, gunoaie, peturi… Și resturi de toate felurile sunt și în politică, de-asta am revenit pentru ca acele resturi să își găsească locul la… tomberon. Gândul meu este: după ce am urbanizat Medgidia în perioada aia, să o modernizez! (…) Este o localitate care poartă numele de municipiu, dar în ceea ce privește statutul are o parte de obligații: cetățenii plătesc dările la nivelul unui municipiu. Din punct de vedere al serviciilor, este o nenorocire. Investițiile RAJA nu se duc unde trebuie. Colectarea deșeurilor este deficitară. Ultimii doi primari au distrus sistemul de încălzire centralizată. În 12 ani, l-au pus pe butuci. Oraș smart înseamnă să dezvoltăm parcul industrial, o idee mai veche a mea, care nu s-a finalizat pentru că a blocat-o succesorul meu. Parc industrial înseamnă locuri de muncă, venituri la bugetul local, producție. România suferă de capitaluri productive. Nu există în momentul de față în politica economică a României. Și mai este și capitalul social, unde membrii comunității se reunesc ca să trăiască mai bine”, a spus Dumitru Moinescu.

Candidatul PRO România a arătat că nu are nici un fel de relație cu actualul primar, Valentin Vrabie, susținând că atacurile acestuia asupra sa sunt nefondate, întrucât nu a… îndatorat orașul, ci a contractat un credit pentru… dezvoltare.

„El mă acuză că am îndatorat orașul pentru 20 și ceva de ani, că am luat spații comerciale fără temei, că nu am făcut treabă în oraș… asta este relația… (…) Să dezvolți un oraș fără să apelezi la credit, este o iluzie. Creditul asigură sânge pentru dezvoltarea unui oraș sau a unei întreprinderi. Important e ce faci cu banii! Eu am trecut toate centralele pe gaz. Am modernizat toate școlile. Am făcut un drum de centură pentru a evita traficul din oraș. Baniii s-au dus în investiții, nu s-au dus în festivalul Dapyx, în ce mai face Vrabie… Banii din credit s-au dus unde trebuie și au fost justificați în temeiul Legii finanțelor. Nu poți să iei credit depășind un anumit plafon. Ministerul Finanțelor ne-a dat raport pentru acest credit și banii s-au dus în investiții”, a mai spus Dumitru Moinescu.

Candidatul PRO România a subliniat că românii nu au o cultură politică, criticând în mod special PNL și a precizat că va încerca să schimbe politica majorității, implementând conducerea consensuală în cadrul consiliului local Medgidia.

„Ăla nu e partid liberal. Doctrina liberală așează partidul liberal la centru-stânga. Liberalii sunt cu nou, cu progres, cu secularism, cu stat laic, ăștia – noi – suntem așa. La dreapta sunt popularii, creștin-democrații, conservatorii de tip britanic, republicanii de tip american și extremiștii naționaliști, cum sunt extremiști și pe stânga. PD a fost un partid de centru-stânga, oameni care văd progres. (…) Noi mergem pe principiul majorității. Eu voi încerca conducerea consensuală, proporțională cu voturile primite. Politica nu se reduce doar la posturi, ar trebui să pornească de la programe și strategii”, a mai spus Dumitru Moinescu.

Mircea Dobre a subliniat din nou faptul că, la nivelul municipiului Constanța, nu va exista nici o alianță PRO România – PSD la alegerile locale din acest an, pentru Primărie. De asemenea, la nivel local, sunt permise alianțe fie cu PSD, fie cu alte partide, punctând faptul că nu vor fi presiuni de la centru, candidații având libertatea să decidă singuri. Dobre a mai spus că nu are dialog cu PSD Constanța, pentru că nu am cu cine.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.