Spread the love

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a anunțat, luni, faptul că în urma controlului realizat la Teatrul de Stat Constanța au fost depistate mai multe nereguli, motiv pentru care a luat decizia de încetare a mandatului directorului acestei instituții, Dana Dumitrescu.

CITEȘTE ȘI:

La Teatrul de Stat Constanța există o tensiune mai veche, iar controlul a avut loc în cadrul acestei atmosfere. Ceea ce echipa mixtă a CJC a descoperit, compusă din reprezentanți ai mai multor direcții ai instituției, arată, cel puțin, un management defectuos, iar decizia lui Țuțuianu este clară: preaviz de 60 de zile, cu obligația ca directorul să remedieze neregulile în 30 de zile.

„Nu vorbim de activitatea culturală, actoricească sau de omul Dana Dumitrescu. Potrivit raportului, s-au identificat mai multe nereguli majore din punctul meu de vedere. Acest raport a fost trimis și doamnei Dumitrescu. (…) Au fost descoperite învoiri ale actorilor, fără justificare, iar comisia de disciplină a Teatrului de Stat nu întocmește procese verbal imediat după realizarea unei anchete disciplinare. În plus, ca exemplu, s-au găsit două contracte cu același număr de înregistrare! În actele administrative este o dezorganizare totală, fiind aproape imposibil să monitorizăm activitatea acestei instituții. Sincer, pentru mine, aveam unele semne de întrebare, nu eram mulțumit în totalitate de managementul de acolo. A fost o surpriză, mai ales în contextul în care doamna Dumitrescu avea experiență. Repet: nu contest profesionalismul doamnei în ceea ce privește partea de actorie, mă interesează doar partea managerială. Întotdeauna am căutat profesionalismul, pragmatismul și, cel mai important, legalitatea la managerii și directorii instituțiilor din subordinea CJC. Ca urmare, după acest control, dispun activarea art. 27 din contractul de mandat al doamnei Dana Dumitrescu; astfel, va avea un preaviz de 60 de zile, în 30 de zile trebuie să remedieze ceea ce s-a constatat în urma controlului, după 60 de zile își încetează activitatea”, a spus Marius Horia Țuțuianu.

Potrivit președintelui CJC, la Teatrul de Stat Constanța va urma o perioadă de interimat, însă Țuțuianu își dorește ca managementul instituției să fie asigurat de o persoană din afara grupului de actori, întrucât acolo sunt multe orgolii.

„Deocamdată, nu putem vorbi de un prejudiciu, după ce va trece termenul de 30 de zile, vom face un nou control. După cele 60 de zile, voi propune plenului CJ un interimat. După care, vom organiza concursul. Interimatul nu va fi asigurat de cineva din Teatrul de Stat. Consider că la ceea ce s-a întâmplat, mare parte, exceptând partea managerială, sunt foarte multe orgolii la Teatrul de Stat și nu accept ca actul cultural să fie afectat”, a mai spus Țuțuianu.

Echipa de control a CJC arată că a descoperit la Teatrul de Stat Constanța, printre altele, faptul că nu există un Regulament de Ordine și Funcționare, ultimul fiind aprobat tocmai în 2013; există fișe de evaluare care nu au fost semnate de titularii posturilor, există 13 contracte de muncă încheiate pe perioadă determinată și prelungite anual, fără nici o justificare; un număr nejustificat de mare de register de intrări/ieșiri, din care multe numere anulate, dublate sau anulate. De asemenea, pentru decontul tranșei de la proiectul „Ovidius in love”, cu finanțare de la Primăria Constanța, s-a constatat că acesta a fost întocmit greșit.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *