Spread the love

Deputatul PSD Constanța, Ileana-Cristina Dumitrache, anunță marți că a trimis o adresă către secretariatul Camerei Deputaților in care solicită organizarea unei campanii gratuite de conștientizare asupra Bolii Celiace (intoleranță permanentă la gluten) în incinta Palatului Parlamentului, în perioada 14-16 mai.

Inițiativa deputatului constănțean a venit ca urmare a solicitării Asociației Române pentru Intoleranță la Gluten care luptă pentru drepturile bolnavilor de celiachie. Campania de informare a primit sprijinul Comisiei pentru Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților prin președintele acesteia, deputatul Florin Buicu. Celiachia este o boală sever subdiagnosticată în România care expune anual la risc mii de copii și de adulți.

CITEȘTE ȘI:

Bugetul de stat pe 2018, dezbătut şi aprobat la foc automat în comisii. Parlamentarii constănțeni, prezenți la dezbateri. Vârf de lance: Cristina Dumitrache, pe legea vaccinării!

„În acest moment 6000 de copii se află în evidență ca având boala celiacă.Copiii și adulții care suferă de această afecțiune și nu sunt diagnosticați sau nu țin regimul corect sunt predispuși la boli invalidante (cancer de intestin, limfom Hodgkin, ataxie, demență, poliartrită reumatoidă și multe altele)”, anunță parlamentarul constănțean.

În prezent, costul social al tratării efectelor este mai mare decât al diagnosticării și ajutorului acordat bolnavilor.Întrucât problema bolii celiace este de un important impact social și trebuie conștientizată, Dumitrache propune o acțiune de informare și testare gratuită.

Acțiunea pe care o propunem are intenția de a atrage atenția asupra incidenței crescute a bolii celiace și asupra subdiagnosticării dar și pentru a marca Ziua Bolii Celiace care este pe data de 16 mai.Acest proiect nu are caracter comercial sau de promovare de produse și toate costurile pentru desfășurarea în bune condiții a evenimentului sunt suportate  de către Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten și partenerul său furnizor de servicii medicale, Centrul de Management pentru Boala Celiacă” a completat Cristina Dumitrache.

Dumitrache vrea să îi înțepe pe parlamentari

Solicitarea a fost aprobată urmând ca organizarea acțiunii să aibă loc la nivelul P1 al Camerei Deputaților în perioada 14-16 mai a.c.

În cadrul acestei acțiuni se propune o testare gratuită pentru parlamentari, funcționari și angajați ai instituției. Testele constau într-o înțepătură în deget și analiza rezultatului de către personal specializat, medici și asistente, prezenți la fața locului.

„Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten va pune la dispoziție testele și va organiza  punctul de informare și lucru pentru acțiunea menționată împreună cu partenerul medical Centrul de Management pentru Boala Celiacă care va asigura personalul și necesarul medical executării testelor”, concluzionează Cristina Dumitrache.

CITEȘTE ȘI:

Legea vaccinării obligatorii ar putea fi trântită în Parlament. Dumitrache strânge rândurile: „Ceea ce prevede această lege este foarte grav!”

Facebook Comments

One thought on “Dumitrache vrea o campanie de conștientizare privind intoleranța la gluten. „6.000 de copii sunt acum luați în evidență””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *