Dumitrache (PSD), despre campania de vaccinare: „Pentru ce a fost nevoie de acest spectacol grandios, de mediatizare excesivă, de toată defilarea plină de emfază?”

Campania de vaccinare anti-COVID a început duminică, la ora 9:00 în două spitale din Bucureşti şi în alte opt spitale din ţară – inclusiv Constanța, dar şi în mai multe state europene. Prima tranşă simbolică de 10.000 de vaccinuri BioNTtech/Pfizer a fost adusă sâmbătă la Institutul Cantacuzino din Capitală, de unde a fost distribuită în şase centre regionale, inclusiv la Constanța. Peste 3.000 de doze de vaccin anti-COVID au fost distribuite în toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva coronavirusului din ţară. Acestea sunt doar pentru prima administrare, iar la data rapelului va pleca de la Institutul Cantacuzino tranşa necesară.

Mediatizarea evenimentului a fost excesivă, aspect constatat și de deputatul social-democrat constănțean, Cristina Dumitrache, care a răbufnit la adresa Guvernului, acuzându-l că și-a atribuit în mod nefiresc meritele unui lucru… firesc:

Campania de vaccinare a debutat sub semnul festivismului și al unor ceremonii inutile și jenante.Tranșa simbolică de zece mii de vaccinuri a fost întâmpinată cu fast de autorități. S-au ținut discursuri elogioase, s-au adus mulțumiri, s-a exprimat recunoștință și speranță în mai bine. Parada propagandistă și cu oportunități de ridicare a capitalului de imagine pentru guvernanți a continuat în acest fel pe tot traseul vaccinurilor, de la vamă la Institutul Matei Balș și apoi la momentul primei vaccinări al unui cadru medical. Se ridică firesc întrebarea. Pentru ce a fost nevoie de tot acest spectacol grandios, de mediatizare excesivă, de toată defilarea plină de emfază? De ce atâta solemnitate și fală pentru ceva care ar trebui să fie cât se poate de firesc? Conform Comisiei Europene “dozele de vaccin vor fi disponibile pentru toate țările UE în același timp și în aceleași condiții”. Nu suntem nici privilegiați, nu avem nici prioritate, nu am câștigat vaccinul la o tragere la sorți. Este dreptul nostru normal în calitate de țară membră a Uniunii Europene. „Să nu zicem hop până nu sărim gardul” spune o vorbă românească. Înainte de a face o sărbătoare națională din sosirea vaccinului hai mai bine să așteptăm cumpătați rezultatele imunizării.În loc de fanfaronadă hai să vedem daca strategia de distribuire funcționează fără întârzieri( au apărut deja pentru tranșa doi) și vicii de procedură. În loc de comitete de primire și discursuri pline de lirism hai să ne asigurăm că în paralel desfășurăm o campanie coerentă și eficientă de informare a populației care este încă sceptică și ezitantă în privința vaccinării. Ne punem toți încrederea că pe termen lung vaccinarea va putea duce la limitarea și chiar stoparea răspândirii SARS cov2. Este probabil cea mai arzătoare dorință a tuturor în aceste momente. Politizarea, bravada, excesul de zel și toată parada aceasta somptuoasă nu își au locul”, a transmis Cristina Dumitrache.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.