Spread the love

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, împreună cu Lucian Lungoci, administratorul special al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța, au inaugurat joi, 20 septembrie, tronsonul de drum reabilitat, de pe DJ224 între localitățile Medgidia – Tortoman – Siliștea. Lucrările de reabilitare au început în urmă cu aproape 10 ani după semnarea contractului de finanțare încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Au fost însă oprite.

„În 2016, acest proiect era blocat de mai bine de un an. Împreună cu Lucian Lugoci am reușit deblocarea acestuia și finalizarea lucrărilor în mai puțin de douăsprezece luni. Eforturile au fost consistente, mai ales în contextul în care, în momentul în care am decis să deblocăm acest proiect, RAJDP era în insolvență. Printr-un management eficient, nu numai că am rentabilizat Regia, dar, iată, că se finalizează proiecte de infrastructură importante pentru locuitorii județului Constanța”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

CITEȘTE ȘI:

Țuțuianu: „Am reușit ca într-un an să finalizăm un contract început în 2009“! DJ 224 , la un pas de finalizarea lucrărilor de modernizare

Potrivit proiectului, pe acest tronson de drum au fost turnate două straturi de covor asfaltic, au fost pietruite acostamentele, s-au refăcut podurile și terasamentele precum și marcajele și indicatoarele rutiere. Prin reabilitarea segmentului Medgidia – Tortoman – Siliștea s-a urmărit: creșterea capacității portante a sistemului rutier în corelare cu traficul actual și de perspectivă, creșterea vitezei de circulație a vehiculelor, precum și creșterea lățimii părții carosabile. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 54 milioane lei.

La rândul său, Lucian Lungoci a declarat pentru TOMIS NEWS că reabilitarea drumului judeţean 224 ce leagă municipiul Medgidia de comuna Siliştea, prin comuna Tortoman a demarat în 2010, iar până în 2016 s-au aşternut doar aproximativ 9 kilometri de asfalt, spre deosebire de perioada 2017-2018, când în numai 9 luni, s-a lucrat la ultimii 12,5 km, din lungimea totală de 21,585 km.

„Proiectul este finanţat din fonduri de la bugetul de stat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi HG 577/1997, actualizată, pentru aprobarea Programului privind reabilitarea, modernizarea şi/sau asfaltarea drumurilor de interes judeţean şi de interes local, alimentarea cu apă, canalizarea şi epurarea apelor uzate la sate, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale cu resurse turistice. Contractul de finanţare a fost încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) şi Consiliul Judeţean Constanţa, vizând reabilitarea tronsonului de drum între Medgidia şi Siliştea, pentru a asigura legătura între DN 22C (Medgidia) şi DN 2A, tranzitând localităţile Tortoman, Siliştea şi Ţepeş Vodă. Principalele lucrări executate constau în terasamente, aport piatră spartă, reciclarea drumului existent, covor asfaltic, pietruire acostamente, reabilitare poduri şi podeţe, marcaje şi indicatoare rutiere pentru siguranţa circulaţiei. Prin modernizarea tronsonului creşte capacitatea portantă a sistemului rutier în corelare cu traficul actual şi de perspectivă, creşte viteza de circulaţie a vehiculelor, sunt reduse zgomotele şi noxele produse de frânările bruşte ale acestora, a crescut lăţimea părţii carosabile de la 6 la 6,5 metri. În mai puţin de un an, Regia de Drumuri şi Poduri reuşeşte să modernizeze un drum ce face parte dintr-un  proiect început cu mai bine de opt ani în urmă, fiind efectuate lucrări de reciclare a drumului și  turnate două straturi de asfalt pe mai mult de jumătate din distanţa prevăzută în contractul încheiat în 2009. Avem soluţii tehnice pentru a demara lucrări complexe şi de a implementa proiecte de anvergură, astfel încât judeţul Constanţa să beneficieze de o infrastructură rutieră la standarde europene“, a spus Lungoci.

Tot joi, președintele Consiliului Județean Constanța a efectuat o vizită de lucru la Stația de preparare asfalt – Cuza Vodă.

„La preluarea mandatului această stație se afla în situația de a fi preluată de firma de leasing. Am considerat-o de importanță vitală pentru Regie și am reușit să o salvez prin plata a 4 rate (septembrie – decembrie 2016). Ea poate fi numită și inima Regiei. Salvând statia de asfalt – Cuza Vodă am început rentabilizarea RAJDP. Acum, este o stație funcțională, modernă, performantă și generatoare de venituri”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Stația de preparare asfalt – Cuza Vodă asigură necesarul pentru realizarea lucrărilor în județul Constanța la un preț mai mic decât cel de achiziție din surse externe. Aceasta produce mixturi asfaltice atât pentru Regie, cât și pentru vânzarea către terți.

CITEȘTE ȘI:

Drumul spre sudul litoralului, mai scurt? Consiliul Județean vrea să ofere turiștilor și constănțenilor două rute alternative

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *