Drulă a ieșit la bătaie cu Cioloș: „Dă o mână de ajutor sistemului securisto-comunist!” Se încinge lupta pentru putere în USR: „Partidul este în CĂDERE, sute de membri DEMISIONEAZĂ!”

O eventuală demisie a lui Dacian Cioloș din USR ar fi o chestiune lipsită de sens, declară la RFI președintele interimar al formațiunii, Cătălin Drulă. Acesta și-a anunțat candidatura la Congresul USR.

„Eu cred că avem o misiune extraordinar de importantă. Toată clasa politică veche s-a reunit în acest bloc mare care duce România către faliment și în partea cealaltă avem USR, alternativa liberală democrată, responsabilă, de guvernare profesionistă, suntem Opoziția în România, în prezent și avem muncă de făcut până în 2024, avem foarte multe proiecte. Chiar ieri am demarat un proiect, în care vom merge și vom vorbi direct cu românii, din ușă în ușă, exact despre aceste probleme economice, avem departament de politici publice, avem opoziția pe care o facem pe toate fronturile în Parlament”, spune Drulă, informează Mediafax.

Pe de altă parte, el comentează posibila demisia a lui Dacian Cioloș din USR, scenariu vehiculat în ultima vreme.

E o chestiune lipsită de sens. În momentul de față, toate energiile ar trebui să se coaguleze în acest proiect, care este casa bună a tuturor celor care vor să construiască o alternativă liberală, democratică, profesionistă, în România. Să pleci acum, pe modelul ăsta al foștilor lideri care pe sfârșit de carieră își mai fac un proiect de vanitate și practic să dai o mână de ajutor acestui sistem securisto-socialist este o eroare strategică majoră, după părerea mea, dar fiecare răspunde pentru acțiunile sale politice”, conchide liderul interimar al USR.

Europarlamentarul Dacian Cioloș a avut luni seara o discuție online cu mai mulți susținători, printre care s-au numărat și membri marcanți ai USR. Deși toată lumea aștepta ca fostul premier să anunțe fără echivoc o nouă contrucție politică, Cioloș a lăsat lucrurile într-o zonă neclară, potrivit unor surse participante la discuții. Printre participanții la întâlnire s-au numărat europarlamentarii Ramona Strugariu, Dragoș Pâslaru, Dragoș Tudorache și Alin Mituța. Lor li s-au adăugat și mai mulți parlamentari USR, dar și membri de rând din fostul PLUS.

Dacian Cioloș le-a transmis partenerilor de discuție că trebuie să fie pregătiți să se implice dacă doresc un nou proiect politic, să dea un semnal clar că acest pas poate fi făcut cu succes. Numind momentul un „T 0”, Cioloș a susținut că este momentul pentru o construcție nouă, însă a precizat că nu vrea să fie el președintele noului partid. Afirmând că nu este sigur dacă va face un nou partid sau nu, fostul lider USR a anunțat clar doar lansarea unui site care să dea tonul mobilizării. Un al doilea pas, în cazul în care proiectul merge mai departe, ar fi o demisie din partid a europarlamentarilor USR apropiați de Cioloș.

Senatorul USR Irineu Durău susține că actuala conducere a USR ar trebui să plece, iar în cadrul partidului să se producă o reformă. Durău arată faptul că în USR s-a pierdut entuziasmul, iar faptul că partidul riscă o scindare va contribui și mai mult la căderea în sondaje.

„Eu sper ca USR să nu se rupă. Noi construim alternativa la cei care conduc USR. USR PLUS trebuie reformat. Mi se pare că în USR nu s-a schimbat mai nimic. Mă aşteptam la lucruri mai curajoase. Primarii şi filialele noastre au nevoie de mult sprijin de la centru. Vreau ca în 2024 să avem alternative în toată ţara. În sectorul 5 trebuie să ne mişcăm foarte repede. În USR noi ţinem legătura cu membrii. Consilierii noştri deranjează foarte tare (…) Platforma noastră se numeşte „Curaj pentru România”. Vom avea alegeri pentru candidatul la preşedinţia partidului. Sunt mai mulţi candidaţi: Cătălin Teniţă, eu…. USR trebuie să aibă reformă şi democraţie internă. Azi cred că avem probleme în USR. Nu avem cei mai buni lideri în vârf, sunt excluderi. USR nu propune politici publice credibile. De 3 ani insistăm pentru un guvern din umbră în USR. Cerem în USR o politică de resurse umane. În USR se strică lucrurile exact la politică, la putere. În Braşov avem o formă de meritocraţie. Noi vrem vot proporţional în USR. Personal cred că actuala conducere USR trebuie să plece. În ultimii 3 ani suntem permanent pe trend descendent. Cred că se gestionează greşit partidul. Conducerea s-a învăţat cu abordarea cine nu e cu noi e împotriva noastră. Sper să-şi dea seama că avem nevoie de toată lumea. Nu se fac eforturi pentru a păstra unitatea şi a împiedica plecările din partid. Din USR pleacă sute de membri. Un preşedinte interimar al UInquam Photos / Eduard VînătoruSR n-ar trebui să doarmă noaptea din grija plecărilor. Unitatea nu se clamează la tv, se construieşte în interior”, a declarat Irineu Darău, senator USR.

USR are în sondaje între 10 şi 12%. USR a pierdut entuziasmul. Potenţialul măsurat al USR era între 30 şi 40%. Nu cred că oamenii sunt satisfăcuţi de guvernarea PSD – PNL. Apelul meu este să păstrăm fuziunea USR – PLUS”, a spus Darău, vorbind despre scăderea USR în sondaje.

Nu am evitat aceste subiecte pe educaţie. E greu să facem ceva constructiv în Parlament. Am avut iniţiativă legislativă pe publicarea tezei de doctorat. Am încercat să blocăm retragerea titlului de doctor (…) Avem o democraţie cu prea mulţi epoleţi. Felul în care tratăm controlul democratic al serviciilor şi instituţiilor de forţă are impact pe zeci de ani. N-am niciun motiv să cred direcţia spre care mergem este democratizarea şi controlul democratic. În România există doar un aşa zis control parlamentar al serviciilor de informaţii. (…) Noi am depus proiectul privind tăierea pensiilor speciale. Lucrăm şi la reglarea celorlalte pensii speciale. Pensiile speciale ale parlamentarilor reprezintă doar 1% din pensiile speciale. Este foarte greu de împins proiecte în Parlament cu o putere de 70%. Vom avea proiect de lege şi pe tăierea celorlalte pensii speciale”, a declarat Irineu Darău.

Lupta internă pentru conducerea USR se dă, momentan, între două tabere: Cătălin Drulă vs. „Curaj”. Echipa „Curaj” este formată în jurul lui Irineu Darău, care în 2021 a candidat pentru funcția de președinte USR și a reușit să-l împiedice pe Dan Barna să obține un nou mandat la conducerea partidului. În turul doi, la Congresul din 2021, echipa lui Darău a votat cu Dacian Cioloș, și fostul premier a devenit președinte USR.

Cătălin Drulă și-a prezentat programul politic, pe un nou site, considerându-se „liderul opoziției” și un politician „cu o cotă de încredere peste partid”. Drulă își începe campania electorală internă cu câteva minciuni, pentru a juca rolul de lider: „USR revine ca procente în sondaje, chiar și în sondajele plătite de PSD. Eu, ca lider al opoziției, am o cotă de încredere peste partid și asta ne creează un culoar de creștere greu de egalat. (…) sunt președintele a cărui imagine poate duce partidul către rezultatul pe care ni-l dorim în 2024.”

USR este departe de o revenire în sondaje, iar partidul nu dă nicio speranță că s-ar apropia de acel 15% obținut în 2020 la alegerile parlamentare. USR pare blocat la pragul de 11%, potrivit sondajelor din luna aprilie, fiind mereu depășit de AUR, care se situează în sondaje între 12 și 14%. În opoziție, USR este frecvent pus în umbră de AUR. Inclusiv în mediul online, George Simion, liderul AUR, are un impact mai mare decât Cătălin Drulă.

Cota de încredere a lui Drulă este la circa 15%, potrivit unui sondaj, dar acest lucru nu înseamnă că îi oferă partidului său un „culoar de creștere greu de egalat”. Cătălin Drulă nu este o locomotivă pentru partid, pentru că acest lucru s-ar fi observat în cele trei luni în care a avut funcția de președinte interimar. De la 11% la 15%, cât are Cătălin Drulă cota de încredere, nu ar fi o mare evoluție pentru USR, însă partidul nu dă vreun semn că ar putea ajunge la acel rezultat. De când a preluat conducerea partidului, Cătălin Drulă a vorbit obsesiv despre situația infrastructurii din România și a pierdut toate bătăliile politice. Recent, când s-a votat legea offshore în Parlament, USR a votat împreună cu PSD și PNL. Deși se consideră „lider al opoziției”, Drulă nu a reușit să construiască un dialog cu niciun alt partid din Parlament. USR a fost în coaliția de guvernare și i-a atacat pe cei din PNL, iar acum USR este în opoziție și îi atacă pe cei din AUR.

Cătălin Drulă vorbește despre perioada petrecută la guvernare, însă prezintă informații false: „Suntem singurii care, în perioada guvernării, am redus aparatul birocratic al statului.” În anul 2021, când USR a guvernat 8 luni alături de PNL și UDMR, numărul bugetarilor a crescut cu 13.035, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor. În luna ianuarie 2021 erau 1.249.283 de angajați în instituțiile de stat, iar în decembrie 2021 s-a ajuns la 1.262.318, adică o creștere de 13.035 posturi. Prin urmare, USR este și el responsabil pentru numărul tot mai mare de bugetari și nu a redus deloc „aparatul birocratic al statului”, așa cum afirmă Drulă pe site-ul său.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *