Dragoste cu sila: PNL se pregătește să guverneze cu USR. Huțucă: „Se va discuta cu scorurile de la alegeri pe masă”

PNL se pregătește de guvernare alături de cei de la USR-PLUS, după discuțiile avute marți seară, la Vila Lac, cu președintele Klaus Iohannis. Vestea că vor trebui să găsească o cale de coabitare cu alianța nu le-a picat prea bine multor lideri liberali, care ar fi preferat mai degrabă un guvern monocolor, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi o întâlnire la Vila Lac 1 cu Ludovic Orban şi mai mulţi lideri ai PNL. La discuţii, şeful statului le-a vorbit liberalilor despre perspectiva unei guvernări alături de USR, după alegerile parlamentare din 6 decembrie. Preşedintele Iohannis le-a mai spus liderilor PNL să nu mai atace USR, în perspectiva unei posibile guvernări alături de partidul condus de Dan Barna, au mai precizat sursele menţionate. La întâlnire președintele a criticat dur atitudinea delăsătoare a unor miniștri care refuză comunicarea publică și i-a îndemnat (aluzie la ieșirile publice ale lui Rareș Bogdan – n.r.) să nu mai anunțe public că nu își doresc guvernare cu USR pe motiv de apartenență europeană la PPE. Președintele le-a trasat clar că viitoarea guvernare va avea în centru PNL, dar fără USR nu se va putea face nimic în condițiile în care cercetările sociologice arată un PSD în revenire de formă. Iohannis este convins că toate contrele dintre PNL și USR din ultima perioadă vor înceta după 6 decembrie, când cele două partide vor conduce România.

Nu toată lumea poate să rămână calmă. Câteodată, unii sar mai repede cu anumite mesaje, cu anumite acuzații, însă între PNL și USR există o apropiere care nu cred că trebuie să se bazeze neapărat pe simpatii între persoane, ci pe concordanță între valori și obiective de reformă. Și asta, evident, există. Eu îi încurajez să se apropie și electoratul, evident, așteaptă același lucru de la cele două partide și sunt convins că în conducerile celor două partide va exista o deschidere semnificativă pentru această abordare”, consideră Iohannis.

Astfel, se dorește un fel de majoritate în jurul PNL, traiectoria șefului statului fiind foarte clară. În acest context, liderii liberali sunt… împărțiți. Unii ar fi dispuși la compromisuri, alții nici nu vor să audă de USR-PLUS. La Constanța este o abordare atipică, președintele Bogdan Huțucă… nici măcar nu se gândește la USR-iști.

„Nu am de unde să știu dacă vom fi cu USR sau nu, să așteptăm rezultatul alegerilor. Sau să-l întrebăm pe președintele Iohannis, că el formează guvernul! Nu îmi exprim nici o părere, pentru că aștept rezultatul alegerilor. Într-adevăr, (guvernul – n.r.) se va contura de dreapta. Percepția și opinia mea fermă este: zero toleranță și zero colaborare cu PSD! Mai departe, e o discuție care se poartă cu scorurile de la alegeri pe masă, iar scorurile depind foarte mult de participarea la vot și de mobilizarea în ziua votului. Fiind și un context de pandemie, trebuie să ne asigurăm că va fi un vot sigur și că toată lumea va participa, astfel încât să fie cât mai reprezentantiv. Nu m-am gândit în ultima vreme la USR, sunt foarte concentrat să aducem cât mai multe programe, proiecte și fonduri în județul Constanța”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.