Dragnea, „tăvălit” de partidul lui Ponta în Parlament. Țuțuianu: „Negocierile cu UDMR nu îi salvează!” Dobre (PRO România Constanța): „Bugetele locale o să fie votate în mai, la jumătatea anului!”

Tensiuni mari în această perioadă în Parlament, unde coaliția PSD – ALDE, care de câteva zile nu mai este majoritară în Camera Deputaților, trebuie să facă față negocierilor pentru buget, dar și asaltului demarat de PRO România.

Partidul lui Victor Ponta, după o serie de transferuri spectaculoase, se pregătește de asediul la Senat, unde au doar un singur parlamentar, pe Adrian Țuțuianu. De altfel, Țuțuianu este vârful de lance al PRO România, acesta negociază intens cu senatori PSD și este posibil ca în perioada următoare să avem două transferuri în această Cameră, unde PSD și ALDE dețin o majoritate confortabilă, însă nemulțumirile senatorilor sunt destul de mari. Este și motivul pentru care președintele PSD, Liviu Dragnea, stă de vorbă cu fiecare senator PSD despre care deține informații că este nemulțumit și le face promisiuni pentru a nu trece la PRO România. Marea temere pentru PSD este că după votarea Legii bugetului să fie o explozie de nemulțumiri și, evident, să urmeze plecări masive.

Fostul premier Mihai Tudose a declarat, miercuri, că este posibil să mai urmeze demisii din PSD. 

E greu să pleci din casa ta fiindcă te-au invadat alții. Noi am plecat de la putere, domnia sa (Liviu Dragnea – n.r.) a venit de la opoziție la putere, pentru că, ghici ce, el a plecat de la PDL la PSD”, a spus Tudose.

Plan de redresare: lingușirile lui Dragnea la UDMR!

Între timp, reprezentanții UDMR au participat, marți, la întâlnirea cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu de la Parlament pe marginea bugetului pentru 2019. După discuții care s-au întins pe tot parcursul zilei, liderii coaliției au stabilit o a treia zi de întrevederi pentru dimineața acestei zile. Totodată, ca prim semnal din partea PSD, Senatul a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativă iniţiată de parlamentarii UDMR potrivit căreia cetăţenii români aparţinând minorităţilor naţionale au dreptul să se exprime în limba maternă în faţa instanţelor de judecată.

Țuțuianu e motivat: „Negocierile lui Dragnea nu vor echilibra situația”

Senatorul Adrian Țuțuianu arată că sunt mulți parlamentari nemulțumiți, atât în Senat cât și la Cameră și, în perioada următoare, plecările spectaculoase din PSD vor continua.

„Sunt discuții și în Senat și în Camera Deputaților, destul de avansate, cu alți colegi care sunt nemulțumiți și eu cred că în următoarea perioadă vor mai fi treceri la PRO România. Dacă vor fi deputați sau senatori, rămâne să vedem. Nu cred că va estompa (cedările lui Dragnea în fața UDMR – n.r.), vor fi mai multe plecări după alegerile europarlamentare. PRO România are nevoie să se valideze ca partid politic important și să reprezinte un pol de atracție pentru social-democrații români”, a spus senatorul Adrian Țuțuianu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Dobre: „Minoritățile vor negocia la sânge, pentru că au prins momentul. Dă-o…  Doamne iartă-mă, că nu avem bugetul Europei!”

În altă ordine de idei, deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, arată că atmosfera în Parlament este una încordată și minoritățile naționale, pe cale de consecință, simt miros de sânge. Totodată, în această situație, PSD va fi nevoit să cedeze mai mult în fața UDMR.

„Atmosfera este foarte încordată. Nu știu ce discuții pot fi pe Legea bugetului în așa fel încât anumiți parlamentari să rămână sau cum a apărut „pe surse” că unii de la PRO România s-ar întoarce în PSD sau… eu nu cred asta! Nu știu ce mai poate Dragnea să facă, pentru că din ce arată bugetul publicat nu are nici o legătură cu ce va fi! Nu înțelege nimeni nimic, este un haos total. Problema cea mai mare este că, probabil, o să ajungem până la sfârșitul lunii martie și nu o să avem un buget promulgat! (…) Nu știu dacă asta (cedarea către UDMR – n.r.) poate să atragă alte forțe politice, oricum minoritățile naționale la ora actuală sunt împărțite! Nu toate minoritățile votează cu PSD și ALDE în acest moment, să fie clar pentru toată lumea! PSD și ALDE au o mare cumpănă, datorită faptului că trebuie să îndeplinească anumite cerințe ale UDMR, ca să poată să treacă Legea bugetului, nu e așa simplu. S-ar putea să vedem mai multe cedări pentru UDMR. O fi bine? O fi rău? Celelalte minorități vor negocia și ele la sânge, să mai ia și ele niște bani, pentru că au prins momentul dificil. Nu poți să ții un grup compact în care tu decizi pentru toți sau, de fapt, o gașcă depinde pentru tot! Acolo (la PSD – n.r.) discutăm de agende personale, nu de agenda statului român”, a spus Mircea Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Tărăgăneala cu adoptarea Legii bugetului va avea, printre altele, efecte negative asupra bugetelor locale, întrucât, în opinia lui Dobre, acestea ar putea fi votate tocmai în lunile aprilie sau mai, adică aproape de jumătatea anului.

„Nu mă pronunț pe ceea ce este în dezbatere publică! Trebuia să fie prezentat (parlamentarilor – n.r.) sâmbăta trecută, apoi au zis că va fi marți, adică ieri, apoi că nu va fi nici marți, ci vineri. Eu nu cred că va fi gata nici vinerea asta! Investiții, nu se mișcă nimic; este la limita subzistenței, așa se mișcă acum cu bugetul. Nu mai vorbim că după ce se votează bugetul central, după aceea mai trece timp că trebuie și bugetele locale să fie votate, adică avem varianta să fie votate prin aprilie sau mai bugetele locale aprobate, adică la jumătatea anului aproape! Eu nu cred că s-a mai întâmplat așa ceva vreodată, în condițiile în care ministerele au trimis din septembrie 2018 propunerile de buget! Avem octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, probabil și februarie, deci cinci luni de zile de la momentul trimiterii. Dă-o…  Doamne iartă-mă, că nu avem bugetul Europei!”, a concluzionat deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *