Dragnea și-ar dori „restructurarea ANAF” pentru că nu realizează controale eficiente la marile companii! Huțucă (PNL Constanța): „Sunt îngrijorat… Cred că șeful PSD ar trebui să se gândească la pregătirea profesională a angajaților Fiscului!“

Actuala putere i-a pus gând rău Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). După ce parlamentarii PSD au cerut revenirea la vechea formă de organizare, prin desființarea Direcțiilor regionale ale ANAF și reînființarea direcțiilor județene ale Fiscului, mai nou și președintele PSD, Liviu Dragnea, vrea schimbarea la față a ANAF. Concret, Dragnea a declarat joi că Agenţia ar trebui să se restructureze, astfel încât să poată realiza controale eficiente la marile companii. El s-a arătat nemulțumit de faptul că de doi ani așteaptă, dar nici acum nu poate să meargă o echipă ANAF la o megasocietate, pentru a se bate cu specialiștii de acolo, în identificarea neregulilor fiscale.

CITEȘTE ȘI:

Deputatul de Constanța al PNL, Bogdan Huțucă, fost vicepreşedinte al ANAF, a afirmat pentru TOMIS NEWS că, din păcate, Dragnea, la fel ca mulți alți politicieni de dinaintea lui, nu s-au preocupat de o reformă corectă a ANAF și au lăsat totul doar pe seama angajaților ANAF.

„Din păcate, pregătirea profesională a acestor angajați ai ANAF a fost lăsată în sarcina tocmai a angajaților. Ea, în mod normal, ar trebui instituționalizată. În mod normal ar trebui monitorizați în permanență, astfel încât această instituție să se asigure că fiecare funcționar parcurge etape importante de pregătire profesională, astfel încât să facă față oricărei situații de pe teren. Trebuie să înțelegem că ANAF are proceduri pentru orice gen de activitate, dar ele nu sunt întotdeauna funcționale. Cred că principala reformă pe care trebuie să o facă ANAF ar trebui să fie una de management. Eu sunt foarte îngrijorat că un om ca Liviu Dragnea pomenește cuvântul restructurare, pentru că atunci că când vorbim de acest lucru trebuie să ne gândim că o astfel de instituție cum este ANAF este luată și analizată pe fiecare activitate, pe absolut orice fel de element important în luarea unei decizii manageriale. Cred că Dragnea ar trebui să se gândească la pregătirea profesională a angajaților. Mie îmi este frică de politicienii care iau decizii pe repede înainte pentru că au ei o nemulțumire și o frustrare vizavi, spre exemplu, de multinaționale sau alte instituții. Deciziile nu trebuie luate în funcție de frustrări. Dacă azi noi nu colectăm suficient de la o multinațională sau să combatem externalizarea profiturilor, acest lucru se întâmplă pentru noi am permis acest lucru, nu de ieri de azi, ci în ani și ani, în care niciodată nu ne-am pus problema unei reforme reale a ANAF. De fiecare dată am peticit! Motivul pentru care taxele nu sunt colectate corespunzător este că Guvernul României, indiferent de cine a fost condus, în ultimii ani nu s-a preocupat de o modernizare corectă a Agenției. Și ori de câte ori a apărut un politician frustrat sau un premier frustrat, cum este Dragnea, s-au luat decizii pe repede înainte. Dar niciodată nu s-a făcut un studiu de impact, o proiectare corectă, o implementare corectă, astfel încât ANAF să fie o instituție modernă care să deservească corect statul român, dar că să și adune corect toate resursele care revin statului“, a afirmat Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Parlamentarul a punctat că se fac controale la marile companii, dar există o realitate.

„Există realitatea că marile companii din România, în special multinaționalele, externalizează profiturile prin diferite tehnici și proceduri. Asta e un subiect care nu e specific doar României sau Europei… De aceea s-au făcut tot felul de acorduri pentru a pune capăt acestui fenomen de externalizare a profiturilor, mai ales că aceste mari companii se consideră deasupra și știu exact cum să jongleze cu masele impozabile. Pentru a contracara, România trebuie să aplice anumite reguli care sunt scrise și la care a aderat, dar pe care le-a tratat cu superficialitate. Toate Guvernele au neglijat. Acum se plâng. Nu se colectează pentru că în ultimii 10 ani nu s-a investit în pregătirea profesională a angajaților și în tehnici de recuperare a taxelor. Nu poți să arunci în sus ANAF și să spui „cei o-i prinde o-i prinde“!“, a mai spus Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

Parlamentarul a mai afirmat că, în contrapartidă cu marile companii, IMM-urile sunt mai ușor de controlat, pentru că și activitatea este una mult mai simplă. În schimb, la marile companii, activitatea este complexă, au contracte complexe și au un „know-how“ pe care o instituție cum este ANAF nu îl are, pentru că nimeni nu s-a preocupat să îl aibă!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *