Dragnea se așteaptă la BLOCAJ din partea lui Iohannis și merge cu RESTRUCTURAREA Guvernului în Parlament. Mai au PSD-ALDE majoritate? Ce zic parlamentarii constănțeni

Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, remanierea unor miniștri și retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader, dar și noile propuneri: Eugen Nicolicea la Justiție, Oana Florea la Fonduri Europene și Liviu Brăiloiu, la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. 

CITEȘTE ȘI:

La ședința CEx, remanierea a fost instrumentul constituțional pe care l-a propus Viorica Dăncilă, care în ierarhia PSD are a doua funcție ca rang – președinte executiv. Liviu Dragnea a propus restructurare a Guvernului. Dragnea a arătat că Viorica Dăncilă a dorit remaniere și nu restructurare „ca să vadă dacă președintele acceptă”.

Prin remaniere, totul depinde de acceptul lui Iohannis. Dacă acesta refuză propunerea PSD, atunci este posibil ca durata să se întindă până la 45 de zile, cât durează interimatul unei funcții. Prin restructurarea Guvernului, se presupune ca înainte de acceptul președintelui să intervină un vot în Parlament. Este nevoie de 233 de voturi, iar alianța PSD-ALDE este acum la limită, are 240 de membri.

Evident, toată lumea se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să respingă aceste propuneri, având în vedere respingerile trecute, dar și conflictul tot mai acutizant dintre președinte și PSD. În această situație, președintele PSD, Liviu Dragnea, are la îndemână varianta restructurării guvernamentale, prin Parlament. Mai departe, se pune întrebarea: PSD și ALDE mai au majoritatea în Legislativ?

Dragnea, convins că fluieră în Parlament și fără UDMR

UDMR a anunțat deja că nu va susține șmecheria lui Liviu Dragnea. Președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a declarat că formațiunea pe care o conduce „va lăsa coaliția PSD-ALDE să arate că are majoritate”. Hunor a punctat faptul că, din punctul său de vedere, PSD nu-l poate ocoli pe președintele Klaus Iohannis prin restructurare și printr-un vot în Parlament.

„Dacă vom merge pe restructurare, avem majoritate fără UDMR fără nici o problemă, în plenul reunit. Nu pot să îi contrazic pe colegii de la UDMR pentru că sunt oameni foarte aplicați. La cum a jucat în picioare Iohannis Constituția, e în stare să facă orice. Poți să dai vot în Parlament pentru tot Guvernul și Iohannis să nu semneze, că a ajuns la concluzia că poți să îți bați joc de Constituție și nu pățești nimic”, a reacționat Dragnea la poziționarea lui Hunor.

Mesajul lui Hunor a ajuns la toți parlamentarii Uniunii, inclusiv la deputatul UDMR de Constanța, István-János Antal:

„Noi nu suntem partid de guvernare, susținem doar inițiativele pe care le considerăm bune!”, a spus Antal, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Parlamentarii constănțeni admit: Minoritățile fac diferența! Huțucă: „Eu prin restructurare înțeleg eficientizare!” Dobre: „Mda… o să treacă!”

Varianta restructurării guvernamentale ar putea să treacă în Parlament, susțin aleșii din opoziție. Atât PNL, cât și PRO România, consideră că parlamentarii minorităților vor face diferența, aspect pe care Liviu Dragnea se bazează.

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, ne-a precizat faptul că restructurarea guvernamentală nu înseamnă răfuiala lui Liviu Dragnea în propriul partid, ci, legal vorbind, eficientizarea aparatului public central.

„Ce înseamnă restructurare guvernamentală, oare? Credeam că vrea să reducă numărul de ministere la 12, credeam că vrea să reducă numărul de agenții! Dacă tot a mărit salariile funcționarilor publici și aparatului bugetar, îl și reașează încât acestea să fie eficiente! (…) Eu când aud de restructurare guvernamentală exact la asta mă gândesc: fiecare minister în parte trebuie comasat! Te uiți la agenții și vezi în ce măsură se pot transforma în departamente în interioriul ministerelor, astfel încât să nu mai ții funcționale decât cele necesare, cum ar fi ANAF, impuse cumva și de faptul că suntem în UE și trebuie să avem o proiecție europeană. Pe de altă parte, avem și multe agenții și instituții publice moștenite dinainte de 1989 și care nu știu în ce măsură sunt eficiente și dacă Dragnea tot vorbește de restructurare guvernamentală… m-am gândit că vrea să reașeze întreg aparatul guvernamental, astfel încât să fie eficient! Pe de-o parte, ANAF să fie mult mai funcțional, adică să angajăm personal unde este nevoie, dar și să desființăm instituții și autorități publice care nu își mai au rostul. Probabil, în cheia asta, reușim să diminuăm cheltuielile și să ne încadrăm în niște ținte de deficit!”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

În altă ordine de idei, Huțucă admite faptul că ideea lui Dragnea are o șansă de reușită, grație parlamentarilor minorităților.

„Am avut un proiect săptămâna trecută și au reușit să îl treacă pentru că mai există și celelalte minorități. Este foarte greu de apreciat…”, ne-a mai spus Huțucă.

Pe de altă parte, parlamentarii PRO România, deși vor vota cu siguranță alături de opoziție, consideră că, matematic, sunt șanse pentru Dragnea din aceeași rațiune: parlamentarii minorităților!

„Dacă o luăm matematic, ar putea să aibă șanse… Înțeleg că UDMR nu susține, dar sunt și minoritățile! La Senat, doar PSD are o majoritate foarte mare, peste jumătatea numărului de senatori! Și când se votează restructurarea guvernamentală va fi în plenul reunit! Asta înseamnă să fie toată lumea, dar absolut toată lumea prezentă, din opoziție mă refer, inclusiv noi și… să lipsească de la ei și… mda, nu cred. O să treacă! PSD – ALDE – minorități au majoritatea, altfel nu o forțau!”, a spus deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.