Dosarul de corupție al ÎPS Teodosie, la final. Pledoariile finale, pe 31 ianuarie

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a anunțat, vineri, că în 31 ianuarie vor fi ascultate pledoariile finale în dosarul de corupție al IPS Teodosie (Teodosie Petrescu – n.r.) în care a fost achitat de prima instanță pentru prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Astfel, dosarul acestuia ajunge la final iar decizia ce o va lua completul de trei judecători al ICCJ va fi una definitivă. Apelul procurorilor DNA este soluționat de completul de judecată format din președintele Andrei Claudiu Rus și judecătorii Maricela Cobzariu și Lucian Săndel Macavei.

La plecarea de la instanța supremă prelatul a spus că se va prezenta la ultimul termen de judecată al apelului procurorilor DNA Constanța.

Instanţa supremă a reluat, vineri, dezbaterile în cazul apelului declarat de procurorii DNA împotriva deciziei Curţii de Apel Constanţa care a stabilit achitarea Înalt Prea Sfinţitului Teodosie în dosarul în care este acuzat că a prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) legat de terenuri cu viţă de vie inexistentă.

După înregistrarea dosarului la instanţa supremă procurorii DNA au depus noi probe prin care speră să obţină condamnarea prelatului pentru acuzaţia pe care i-o aduc.

Referitor la această situație, Arhiepiscopia Tomisului a precizat vineri următoarele:

„Urmare a apariției unor informații în presă, potrivit cărora ar exista “probe noi” în dosarul Nazarcea, Arhiepiscopia Tomisului consideră că aceste așa-zise “probe noi” nu există, fiind vorba doar de reaudierea unor martori din dosar”.

Judecătorii au stabilit în luna noimebrie 2019 încuviinţarea probelor solicitate de DNA Constanţa dar şi a părţii civile Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, “întrucât sunt necesare şi utile pentru dovedirea elementului de fapt ce constituie obiectul probei”. Astfel, judecătorii au dispus administrarea probei testimoniale constând în reaudierea martorilor.

La începutul anului 2019 Curtea de Apel Constanţa a stabilit achitarea prelatului şi a celorlalte persoane judecate alături de acesta.

Anterior, în februarie 2017 DNA Constanţa l-a trimis pe ÎPS Teodosie, pe numele său Teodosie Petrescu, în judecată, sub control judiciar pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 – 142.988,37 lei, în 2011 – 184.610,27 lei, în 2012 – 239.732,26 lei, în 2013 – 262.267,07 lei, în 2014 – 281.733,52 lei, în 2015 – 281.633,28 lei. În anul 2016 plățile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei.

Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 de lei.

În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii constând în poprirea conturilor deținute de inculpatul Petrescu Teodosie și de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Față de fapta de luare de mită reținută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *