DOSAR PENAL în cazul incidentului aviatic din apropiere de baza „Mihail Kogălniceanu”

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunță că, la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București s-a constituit luni, 12 iunie a.c., un dosar penal privind accidentul aviatic produs în apropierea localității Constanța. La locul incidentului s-a deplasat un procuror militar în vederea efectuării cercetării la fața locului. De asemenea, circumstanțele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de șeful Statului Major al Forțelor Aeriene.

Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forțelor Aeriene Române, s-a catapultat astăzi, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localității Nazarcea, județul Constanța, în timpul executării manevrelor de aterizare. Pilotul avionului MiG 21 LanceRa fost adus la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, urmând să fie supus și aici unor evaluări ale stării de sănătate. La momentul aterizării, pilotul a fost conștient, însă cu traumatisme la coloana vertebrală.

Ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, s-a întâlnit cu pilotul rănit în urma prăbuşirii unui avion MiG 21 LanceR, în zona bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, în momentul în care militarul era urcat într-un avion pentru a fi adus la un spital din Bucureşti. Ministrul a spus că incidentul este unul regretabil. Leş a spus că pilotul este în stare stabilă, este conştient şi se pare că va fi recuperat fără probleme. El a mai afirmat că incidentul aviatic este unul regretabil.

De asemenea, militarii americani de la Mihail Kogălniceanu au intervenit cu câteva utilaje la locul unde s-a prăbuşit avionul MiG 21 LanceR, ajutând autorităţile să recupereze bucăţile din aeronavă. Un autovehicul Hammer, două macarale și un camion al militarilor americani au ajuns la locul prăbușirii avionului, unde au verificat epava, care, ulterior, va fi expertizată de o comisie specializată în cadrul bazei de la Mihail Kogălniceanu.

Aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exercițiului „Thracian Eagle 2017”, care se desfășoară împreună cu forțele aeriene bulgare. După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecțiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcționare ai acestuia. Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbușindu-se în zona menționată, în afara ariilor locuite.

În intervalul 1994 – 2017, nouă avioane MiG-21 au fost implicate în incidente aviatice, fie s-au prăbușit, fie s-au ciocnit între ele, cum au fost cele din 26 august 2004, care s-au prăbuşit în apropiere de Târgu Mureş, unul în comuna Cristeşti, iar un altul în gospodăria unui sătean din Feldioara.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.