Dorința fermierilor, aproape de îndeplinire: Oros promite AMÂNAREA ratelor bancare

Agricultura României este compromisă, în mare măsură, iar Guvernul nu a acordat niciun fel de sprijin real. Cel mai afectat este județul Constanța, unde peste trei sferturi din suprafața cultivată a fost distrusă. Agricultorii vor organiza acțiuni de protest și, în avanpremiera acestor inițiative, mai mulți fermieri din județul Constanța, dar și din alte județe, s-au reunit luni în cadrul unei conferințe de presă, pentru a trage primul semnal de alarmă. Detalii, AICI!

În urma semnalelor de alarmă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a explicat marți proporțiile… dezastrului. Toate producțiile agricole s-au diminuat atât din cauza secetei de la începutul acestui an, dar și a inundațiilor, iar cea mai afectată regiune este… Dobrogea.

„Sigur că seceta a afectat puternic culturile de toamnă, mai ales în zona de sud-est și est a țării. Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea, deoarece această zonă a fost cea mai afectată. (…) La grâu, care este peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă, s-a recoltat până acum 89% din suprafață. Producția medie la ha este 2,9 tone pe ha, față de 4,8 ha în 2019, când regimul precipitațiilor a fost unul normal. S-a diminuat cu 40% producția medie la ha la grâu. Dacă anul trecut au fost recoltate peste 9,4 milioane tone, anul acesta estimarea este de 5,5 – 5,6 milioane tone. La secară, producția medie a fost diminuată – 2,5 tone pe ha, față de 3,2 tone anul trecut. La orz, producția medie este de cca 2,6 tone pe ha, față de 5 tone pe ha anul trecut, o scădere de aproximativ 47%. La rapiță, dacă producția medie anul trecut a fost de 2,3 tone pe ha, anul acesta este de 1,9. Și aici s-a înregistrat o scădere semnificativă, datorită secetei extreme care s-a instalat în toamna anului trecut, iar în acest an, deși au fost precipitații chiar în abundență în anumite zone, mai ales în Dobrogea și sudul Moldovei, sunt încă zone care sunt puternic afectate de secetă”, a spus Adrian Oros.

Întrucât fermierii au ajuns, practic, la disperare, ministrul Oros a promis din nou că vor fi oferite despăgubiri și, totodată, a avut discuții cu Ministerul Finanțelor dar și cu băncile, cărora le-a solicitat posibilitatea de amânare a plății ratelor bancare de către fermieri.

„Așa cum am promis, o să facem despăgubiri, la rectificarea de buget am prins sumele de care avem nevoie – 1,2 miliarde lei. Sunt impactați 34.647 de fermieri, iar cuantumul ajutorului compensatoriu pe ha, relativ 925 lei la grâu și secară și la rapiță 1.002 lei, aproximativ 200 de euro. (…) Se pare că în unele zone, seceta o să producă pagube și pentru culturile care au fost însămânțate în primăvară și am extins acest ordin, am completat, la culturi agricole am prins și livezile și viile. Procesele verbale de constatare se fac până în 15 septembrie, iar procesele verbale de sinteză până în 30 septembrie, pentru culturile însămânțate în toamnă. Am avut întâlniri cu liderii marilor asociații pentru a discuta două aspecte: cu Ministerul Finanțelor și cu băncile. Cu ministerul am avut o întâlnire pe 9 iulie, când am căzut de acord ca cei de la ANAF să ia în considerare procesele verbale care au fost completate de comisiile mixte care au constatat pagubele și acele procese verbale să stea la baza verificărilor și ANAF să nu îi întrebe de ce au înregistrat producții foarte mici. În alți ani, deși s-au consemnat procesele verbale, despăgubiri nu s-au făcut, ANAF i-a și amendat, pentru că nu au înregistrat producțiile. Producțiile nici nu le aveau, pentru că tocmai de aceea o să-i despăgubim pentru că au avut producții foarte mult diminuate. De asemenea, cu băncile am avut două runde de întâlniri și încercăm să elaborăm un proiect de act normativ cu obligativitate unitară, practic un mecanism bancar de amânare a ratelor. (…) Ieri am avut a doua rundă de întâlniri, băncile – marea majoritate dintre ele și Asociația Română a Băncilor – ar fi de acord cu un asemenea act normativ. Singura piedică care mai trebuie rezolvată este o reglementare care să vină din partea BNR. Ieri a fost și un reprezentant al BNR și sper că în urma consultărilor să apară această reglementare care să le permită băncilor să intre într-un asemenea mecanism bancar de amânare a ratelor. Noi vom continua demersurile, pentru că este în interesul ministerului și al agriculturii și economiei românești ca fermierii să beneficieze de această amânare a ratelor, ca să-și reia activitatea și să nu-i falimentăm. Nu este în interesul nimănui ca ei să falimenteze”, a mai spus ministrul Oros.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *