Donald Trump, acuzat de presiuni pentru schimbarea votului din SUA

Secretarul de stat al statului american Georgia, Brad Raffensperger, a afirmat, luni, că administraţia de la Casa Albă l-a determinat, împotriva judecăţii sale, să aibă o discuţie telefonică cu preşedintele Donald Trump, în timpul căreia acesta l-a presat să inverseze înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din noiembrie, transmite Reuters. În timpul discuţiei de sâmbătă, Trump i-a spus lui Raffensperger „să găsească” suficiente voturi pentru a inversa înfrângerea sa în Georgia, potrivit înregistrării publicate de presa americană.

Nu am considerat că este potrivit să vorbesc cu preşedintele, dar a făcut presiuni, cred că şi-a pus stafful să ne preseze. Au dorit o discuţie”, a declarat Raffensperger la emisiunea „Good Morning America”, de la ABC.

Un democrat din Georgia a cerut deschiderea unei investigaţii, pentru a afla dacă Trump a încălcat legea electorală din acest stat, cu acest telefon. Raffensperger şi avocatul biroului său au respins acuzaţiile lui Trump referitoare la o fraudă electorală, în timpul comversaţiei de o oră.

Am acceptat convorbirea telefonică şi am avut o discuţie. El a vorbit cea mai mare parte a timpului, iar noi mai mult am ascultat. (…) Dar vreau să spun că datele pe care le are sunt greşite. Avea sute şi sute de oameni despre care a spus că sunt morţi şi că au votat. Noi am găsit doi. Acesta este un exemplu de date greşite”, a spus Raffensperger.

Trump afirmă de două luni că înfrângerea sa de către Joe Biden este rezultatul unei fraude pe scară largă. Mai multe state şi investigaţii federale, precum şi mai multe instanţe au respind aceste afirmaţii ca fiind nejustificate. Biden a câştigat cu 306 de voturi la 232 în Colegiul Electoral, iar la votul popular are peste 7 milioane de voturi în plus faţă de Trump. Singurul democrat din consiliul electoral din Georgia, David Worley, i-a cerut lui Raffensperger să investigheze dacă preşedintele a încălcat legea statului care interzice solicitarea de a comite fraude electorale.

A spune că sunt tulburat de încercarea preşedintelui Trump de a manipula voturile georgienilor ar fi o subevaluare”, a scris Worley, duminică, într-o scrisoare către Raffensperger, văzută de Reuters. Raffensperger a declarat că procurorul districtului din comitatul Fulton, unde se află oraşul Atlanta, ar putea fi autoritatea adecvată pentru a efectua o astfel de investigaţie.

Procurorul comitatului Fulton, Fani Willis, nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Într-o altă lovitură dată lui Trump, senatorul conservator american Tom Cotton a refuzat să se alăture săptămâna aceasta unei campanii lansate de aproape o duzină de alţi republicani din Senatul SUA pentru a contesta victoria lui Biden, avertizând că se află în afara puterii Congresului şi că ar stabili „precedente neînţelepte”.

Într-o declaraţie făcută duminică, Cotton a declarat că nu se va alătura colegilor săi Ted Cruz, Josh Hawley şi altora, în sfidarea liderilor Partidului Republican prin obiecţii care vor fi făcute pe 6 ianuarie, când parlamentarii se vor întruni pentru a număra voturile din Colegiul Electoral – un act de certificare în mare parte simbolic. Cotton a subliniat în declaraţia sa acest rol limitat, simbolic, afirmând că un astfel de refuz de a-şi îndeplini datoria „ar elimina puterea de a alege preşedintele de către popor, ceea ce ar pune capăt în esenţă alegerilor prezidenţiale şi ar pune această putere în mâinile oricărui partid controlează Congresul”. Cotton, Cruz şi Hawley se numără printre cei consideraţi posibili candidaţi la preşedinţie în 2024.

Trump, care nu şi-a recunoscut înfrângerea, a lansat şi ideea de a candida din nou în 2024. Mai mulţi republicani moderaţi s-au alăturat, de asemenea, democraţilor pentru a-i critica pe Cruz, Hawley şi alţii, pentru că subminează alegătorii ,şi intenţionează să se opună unei acţiuni despre care afirmă că nu va reuşi să îl reinstaleze în funcţie Trump, ci va eroda în schimb încrederea în democraţia SUA.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.