Doliu în politica europeană: A murit preşedintele Parlamentului European, David Sassoli

A murit preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, informează dpa, care îl citează pe purtătorul său de cuvânt. Sassoli a murit la spitalul din oraşul italian Aviano. El fusese ieri spitalizat pentru a doua oară în ultimele 90 de zile. Politicianul social-democrat italian în vârstă de 65 de ani a fost internat într-un spital din Italia pe 26 decembrie „din cauza unei complicaţii grave cauzate de o disfuncţie a sistemului imunitar’‘, a declarat purtătorul său de cuvânt Roberto Cuillo. Acesta a adăugat că toate întâlnirile oficiale din această perioadă ale preşedintelui PE au fost anulate.

În luna septembrie, Sassoli (65 de ani), fost jurnalist de televiziune, a fost spitalizat cu pneumonie şi din acest motiv nu a putut prezida sesiunea PE în care şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a rostit discursul anual privind Starea Uniunii.
Ulterior, el s-a deplasat în Italia după ce medicii au fost de acord ca politicianul să se recupereze după boală în ţara natală.

David Sassoli a devenit preşedinte al Parlamentului European în 2019 în cadrul unui acord mai amplu între cele mai mari familii politice europene cu privire la funcţiile de top din principalele instituţii ale Uniunii Europene. După ce a contractat o pneumonie în septembrie anul trecut, Sassoli a petrecut mai bine de două luni de recuperare în ţara sa natală şi revenise recent la activitatea politică, când, la 26 decembrie, a fost din nou internat într-un spital italian pentru „complicaţii grave în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”, aminteşte EFE.

Acest lucru a fost făcut public abia luni, două săptămâni mai târziu, când purtătorul său de cuvânt a anunţat anularea tuturor evenimentelor sale publice. În urma acestui anunţ, paginile sociale ale liderilor instituţiilor europene şi ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de susţinere şi afecţiune pentru preşedintele Parlamentului European.
Social-democratul italian, care înainte de a intra în politică a avut o lungă carieră în jurnalism, a fost numit preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019 şi se afla în ultima săptămână a mandatului său, în condiţiile în care marţea viitoare Parlamentul va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi (2019-2024). Este pentru prima dată în istoria Parlamentului European când un preşedinte în exerciţiu a murit.

În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor. În acest caz, prim-vicepreşedintele este Roberta Metsola din partea Partidului Popular European (PPE) din Malta, care era deja favorită pentru a câştiga postul în cadrul remanierii de săptămâna viitoare de la Strasbourg (Franţa).

Astfel, în premieră, două femei ar putea conduce cele mai importante instituții din Uniunea Europeană: Ursula von der Leyen este șefa Comisiei Europene, iar Roberta Metsola ar putea fi președinte al Parlamentului European.

Liderii politici din România, mesaje de condoleanţe la moartea preşedintelui PE

Liderii politici din România au transmis mesaje de condoleanţe după dispariţia preşedintelui Parlamentului European David Sassoli. Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice şi un constructor devotat al Europei Unite.

Europenii au pierdut un lider dedicat valorilor democratice şi un constructor devotat al Europei Unite. În numele meu şi al Guvernului transmit sincere condoleanţe familiei Preşedintelui Parlamentului European, omului politic şi jurnalistului David Sassoli”, a scris premierul Nicolae Ciucă.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a transmis un mesaj de condoleanţe, considerând că România a pierdut un susţinător puternic: „Sunt profund întristat de moartea subită a Preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli. Am pierdut un prieten şi un susţinător puternic al #României şi al unei Europe sociale. Condoleanţe celor dragi lui!”.

Cristian Diaconescu, preşedintele PMP, a scris pe pagina sa de Facebook că Sassoli a fist un profesionist desăvâşit aflat în slujba valorilor europene.

Am primit cu adâncă tristeţe vestea trecerii timpurii în nefiinţă a preşedintelui Parlamentului European, domnul David Sassoli, un om valoros şi un profesionist desăvârşit, aflat mereu în slujba valorilor europene. Este o zi de doliu pentru întreaga Uniune Europeană. Sincere condoleanţe familiei, poporului italian şi tuturor celor care l-au cunoscut”, a scris Diaconescu.

Preşedintele Parlamentului European, social-democtratul italian David Sassoli, a murit luni noapte, la vârsta de 65 de ani, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *