Doi giganți financiari, în atenția CSAT. Consiliul Concurenței, îngrijorat de PayPoint

La începutul lunii martie a.c., președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu (FOTO) anunța că analizează tranzacţia prin care PayPoint Services SRL, deţinut de operatorul britanic de plăţi PayPoint, preia Payzone SA, subsidiara din România a grupului Payzone, care oferă servicii de plăţi şi încărcare electronică. Analiza, mai exact, se concentrează pe compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice. Conform Legii concurenţei (nr. 21/1996), trebuie notificate Consiliului Concurenţei pentru analiza compatibilităţii lor cu un mediu concurenţial normal, operaţiunile de concentrare economică ce depăşesc pragurile valorice prevăzute de lege. Acestea sunt îndeplinite atunci când cifra de afaceri cumulată a companiilor implicate în operaţiune depăşeşte echivalentul în lei a 10.000.000 euro şi când cel puţin două dintre companii au realizat pe teritoriul României, fiecare în parte, o cifră de afaceri mai mare decât echivalentul în lei a 4.000.000 euro.

Dedesubturile unei afaceri de sute de milioane de euro 

Consiliul Concurenței a supus dezbaterii publice angajamentele  formulate de PayPoint Services SRL în vederea înlăturării îngrijorărilor concurenţiale identificate în contextul preluării companiei Payzone SA. În urma analizei preliminare, Consiliul Concurenţei a constatat că tranzacţia ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective şi a identificat principalele probleme de ordin concurenţial, respectiv posibilitatea consolidării unei poziții dominante, pe piața serviciilor de încasare de plăți. Astfel, Consiliul Concurenţei invită persoanele fizice sau juridice interesate de concentrarea economică analizată să trimită observaţii cu privire la angajamentele propuse de PayPoint până la data de 1 septembrie 2017, prin fax la nr. 021.405.45.12, prin e-mail la adresa servicii@consiliulconcurentei.ro sau prin poştă la adresa Consiliului Concurenţei, Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D1, sector 1, Bucureşti, cod poştal 013701.

Termenul se apropie de final, iar îngrijorările inițiale ale Consiliului Concurenței sunt neschimbate. Mai mult, pe 3 aprilie a.c., senatorul PNL Mircea Cazan a formulat o interpelare la guvernul (pe atunci) Grindeanu, în care a sesizat că două publicații de specialitate în domeniul financiar-bancar și economic au publicat știrea potrivit căreia PayPoint va cumpăra Payzone, înainte de anunțul oficial al Consiliului Concurenței, culmea, cu comunicatul instituției menționate, care a fost publicat la o zi după dezvăluirile celor două publicații!

interpelare

Răspunsul a venit din partea Consiliului Concurenței, pe 28 aprilie, însă Guvernul l-a redirecționat senatorului abia în mai! Totodată, reținem că președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, dezbate pe larg implicarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în povestea PayPoint.

raspuns interpelare

Din acest moment, sursele TOMIS NEWS, apropiate subiectului, ne relatează următoarele:

„Directorul comercial al Paypoint este Corina Zaharia, care, până în 2007, a fost director comercial în Romtelecom actual Telekom. A fost adusă de la Galați prin 2001 de către Dan Nica, fostul ministru al Comunicațiilor, implicat în multe scandaluri, dar și în cazul Microsoft, în poziția de director comercial în Telecom și apoi au gândit să cumpere o afacere pe încasări electronice, lucru făcut în 2007 și au generat firma Paypoint, cu acționari din Anglia. La nivel național se lucrează cu mult cash de la populație, numai într-un an Paypoint a avut peste 60 milioane de tranzacții și dacă punem cel puțin 5 euro pe tranzacție se obține cel puțin 300 mil. euro pe an rulaj într-o firmă! Adică, 25 mil. euro pe lună! Deci despre ce profituri și multe alte lucruri vorbim pe o astfel de piață nereglementată… Poate Consiliul să propună o reglementare a acestei piețe și Guvernul ar trebui să evalueze impactul macroeconomic al unei astfel de concentrări economice, CSAT etc…”

Chirițoiu, „săpat” de un adversar. PayPoint, consiliat de dușmanul președintelui Consiliului Concurenței

Dacă Consiliul Concurenței trage semnale de alarmă și speră la avizul negativ al CSAT, PayPoint lucrează cu cei care l-ar vrea pe Chirițoiu în silenzio stampa. Este vorba despre Valentin Mircea, vicepreședinte al Consiliului Concurenței până la finalul anului 2013, ulterior șef al corpului de control al Guvernului condus de Dacian Cioloș, până în decembrie 2016. În prezent, sursele noastre ne precizează că „Valentin Mircea consiliază societatea de avocatură Vernon David și Asociații”, cu birouri în București și Chișinău și care reprezintă PayPoint în această tranzacție de cumpărare a Payzone.

„Valentin Mircea a scris în revista Intelligence a SRI un articol foarte interesant cu titlul „Riscuri la adresa securității naționale care decurg din comportamentul agenților economici”. Mircea este acum consultant pe subiecte de concurență pentru persoane juridice interesate. În trecut, cel puțin, a fost un „admirator” al SRI și a fost și unul din cei care au încercat să preia influența în Consiliul Concurenței în scandalul GSK. Până la urmă, hai să fim serioși: de unde știau băieții ăia de la Vernon să se ducă direct la țintă, cu solicitări, cu notificări, cu înștiințări, cu informări?”, au mai precizat sursele, pentru TOMIS NEWS.

Iată ce scria Valentin Mircea, în revista SRI, Intelligence, în octombrie 2010:

„Conform prevederilor din Strategia Națională de Apărare, sectoarele economice de interes pentru infrastructura de apărare includ, pe lângă industria de apărare propriu-zisă și „unitățile economice și capacitățile de producție necesare asigurării securității energetice, cibernetice sau a protecției infrastructurilor critice”. La prima vedere, activitățile cum ar fi controlul concentrărilor economice între agenții economici sau combaterea comportamentelor anticoncurențiale, carteluri sau abuzuri ale societăților aflate în poziție dominantă pe piețele pe care activează au prea puțin de-a face cu riscurile pentru securitatea națională. Realitatea ne arată însă că activitățile de control prealabil sau de sancționare din partea autorităților cu competențe în domeniu (în principal Consiliul Concurenței) sunt în măsură să elimine sau să atenueze vulnerabilități pentru diverse componente ale securității naționale”.

Între timp, PayPoint își asumă niște „angajamente propuse”, din care aflăm că o perioadă se angajează să nu adopte o serie de măsuri, nu știm însă ce se va întâmpla după aceea:

angajamente

PayPoint Services SRL este parte a grupului britanic PayPoint, înfiinţat în 1996, fiind deţinută 100% de către PayPoint PLC. PayPoint pic a preluat în 2007 distribuitorul local de produse şi servicii pre-plătite pentru telefonie mobilă Pay Store SRL, redenumit ulterior PayPoint Services SRL. În 2008, societatea a lansat serviciul de încasare sume în numerar. PayPoint PLC este listată ia London Stock Exchange. De cealaltă parte, Payzone SA oferă pe teritoriul României servicii similare celor oferite de PayPoint Services SRL. A fost înfiinţată în 2004 şi are ca acţionar majoritar societatea Payzone Group, deţinută la rândul ei de un fond de investiţii care operează din Marea Britanie.

În această operațiune, este necesar avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Astfel, în vederea aplicării de către CSAT a dispozițiilor art. 46, alin. 9 din Legea Concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare, CSAT analizează securitatea activității financiare, fiscale, bancare și de asigurări, după notificarea Consiliului Concurenței în acest sens.

csat

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *