DOCUMENTE Guvernul Ciucă, din perspectiva Serviciilor Secrete: ANGAJĂRI ca la balamuc la SIE, pentru corpul diplomatic! SRI: „Pe noi nu ne mai bagă nimeni în seamă…”

Un număr de 33 de parlamentari PSD și PNL au depus în Parlament un proiect de lege pentru stimularea detașării de funcționari la Ministerul de Externe. Inițiatorii susțin că proiectul vine să rezolve problema lipsei de personal specializat din cadrul Centralei MAE si a misiunilor diplomatice ale României în străinătate. În prezent, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, aproximativ 50% din totalul posturilor de execuție din cadrul misiunilor diplomatice permanente ale României sunt ocupate de persoane detașate din mediul privat.

Extinderea posibilității de a fi detașați în cadrul MAE, inclusiv în vederea plecării la post, a unor funcționari publici cu expertiza dovedită în domeniul relațiilor intemaționale ar duce la îmbunătățirea calității resurselor umane și mai bună promovare și apărare a intereselor statului și ale cetățenilor români în cadrul relațiilor externe, inclusiv prin acordarea protecției diplomatice și consulare și a sprijinului necesar cetățenilor români. Considerăm că modificarea propusă prin prezenta inițiativă legislativă, mai ales în contextul unei necesități urgente, de resurse umane calificate, care riscă să se extindă pe o perioadă mai îndelungată de timp, va oferi Ministerului Afacerilor Exteme oportunitatea de a identifica persoanele cel mai bine pregătite pentru acoperirea necesarului de personal specializat din cadrul misiunilor permanente, indiferent de statutul acestora, personal contractual, funcționar public sau funcționar public cu statut special”, se arată în motivarea propunerii legislative.

De partea cealaltă, Serviciul Român de Informații a trimis Parlamentului Raportul de activitate pentru anul 2019 și aici menționează inclusiv câte instituții au luat măsuri, ca urmare a unor aspecte semnalate de către SRI. Conform Raportului, doar 10,56% dintre beneficiarii rapoartelor au întreprins măsuri de control și doar 4,5% au cerut lămuriri suplimentare la SRI.

doc sri

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.