DOCUMENTE: CORUPȚIA COLCĂIE în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și ministra Intotero… nu are nimic împotrivă!

La mijlocul lunii aprilie a.c., TOMIS NEWS relata despre haosul din cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni (IEH). La momentul respectiv, bătăliile pentru preluarea și devalizarea banului public au fost tolerate de ministrul Natalia Intotero întrucât figura pe lista PSD pentru europarlamentare și își luase gândul de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în subordinea căruia se află IEH.

Intotero se afla pe locul 11 pe lista PSD, oarecum eligibil, însă nimic nu prefigura dezastrul electoral din 26 mai pentru social-democrați. Furtuna a trecut, însă Intotero nu putea să rămână fără job, așa că a revenit în funcția de ministru. Nimic nou sub soare după revenire, întrucât la IEH problemele nu doar că nu s-au rezolvat, ci s-au acutizat, aspecte care duc la:

Protest la sediul MRP: „Dacă nu vă descurcați, plecați!”

Un protest față de tolerarea de către MRP a cheltuirii banului public în mod discreționar de instituția aflată în subordine, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”, prin directorul general adjunct Nicolae Brînzea, dar și față de susținerea limitată a proiectelor dedicate românilor din afara granițelor țării, va avea loc luni, ora 17:00, în fața sediului MRP din strada Muzeul Zambaccian, nr. 17. Sub genericul „Dacă nu vă descurcați, plecați”, participanții la flash-mob vor aduce la sediul Ministerului… produse de curățat, mături și fărașe, pentru a ajuta la curățenia generală din instituția responsabilă de sprijinirea românilor de pretutindeni.

„Auzim prea des de la fiecare reprezentant al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni „nu pot” sau „nu se poate”. Nu pot să îl demită pe directorul general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Nicolae Brînzea, deși a încălcat legea în repetate rânduri, în primul rând mărindu-și din pix salariul, pentru că are sprijin politic și primesc telefoane; nu putem să vă acordăm locuri în tabăra de la Sulina; nu putem renunța la un proces aberant îndreptat împotriva unei asociații românești din Valea Timocului; nu putem finanța proiecte pentru românii din comunitățile istorice dacă nu ne lasă MAE. Dacă nu vă descurcați, plecați!” – se arată în descrierea de pe Facebook a evenimentului, toate detaliile fiind disponibile AICI!

Comunitățile istorice românești trag semnale la Dăncilă, Guvernul plonjează în… fantezii

La sfârșitul lunii iulie, 27 de reprezentanți și asociații ai românilor din comunitățile istorice din Serbia, Bulgaria, Ucraina și din Republica Moldova i-au transmis premierului României, Viorica Dăncilă, o scrisoare deschisă în care cer intervenția de urgență pe marginea situației de la IEH. Aceștia se arătau surprinși de faptul că directorul adjunct al instituției, Nicolae Brînzea, și-a mărit considerabil salariul încălcând legea și precizează că și așa, instituția susținea proiectele destinate comunităților istorice românești din jurul granițelor și Balcani cu „mărunțiș”:

„În contextul în care suntem supuși la un proces de asimilare forțată, agresiv și metodic, și ne aflăm într-un stadiu avansat de pierdere a identității noastre naționale, este regretabil că o instituție a României, Țara-Mamă, care are drept scop sprijinirea noastră, a circa 6 milioane de români, să își întoarcă fața de la nevoile noastre și să satisfacă nevoile unor indivizi deciși să folosească o instituție publică drept instrument pentru înavuțirea personală. Considerăm drept inadmisibil ca mărunțișul cu care sunt susținute proiectele destinate comunităților istorice românești din jurul granițelor și Balcani să fie utilizat în alte scopuri decât cele pentru care a fost prevăzut (pentru că vorbim despre mărunțiș … raportat la numărul nostru și la nevoile noastre!!!), iar directorul general adjunct al IEH să-și mărească ilegal salariul, sfidând prevederile legale. Școlile în limba maternă ne sunt desființate, nu beneficiem de mass-media românească, de serviciu religios în limba română sau de reprezentare la nivelul administrațiilor publice. Vom dispărea cu totul, iar instituțiile statului român, responsabile de soarta noastră, ne vor cânta prohodul. Avem nevoie ca Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, pe care îl considerăm un protector, să aibă capacitatea de a răspunde rapid și eficient nevoilor noastre majore de natură identitară, educațională și spirituală și nu să fie destabilizat complet ca urmare a acțiunilor unor directori generali interimari, care habar nu au de realitățile din comunitățile noastre și mai mult decât atât, disprețuiesc nevoile noastre reale. Avem nevoie ca Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni să fie condus de o persoană integră, cinstită, care, în acord cu misiunea și atribuțiile instituției, să se asigure că banul public este utilizat cât mai eficient în raport cu necesitățile beneficiarilor de drept, adică ale românilor din jurul granițelor și Balcani. Ne-a surprins extrem de neplăcut cazul directorului general adjunct al Institutului, care și-a mărit singur salariul (aproape dublându-și-l), fără respectarea legii, fapt stabilit de către instanțele de judecată, în detrimentul fondurilor destinate nouă, românilor din comunitățile istorice. (…) Considerăm că recentele evenimente din cadrul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, petrecute sub tutela Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, reprezintă o batjocură la adresa noastră, a celor care ne punem speranța în instituțiile statului român și care avem nevoie, cu disperare, de acest sprijin. Ascultându-ne ruga noastră, venim în fața domniei voastre, cu rugămintea de a interveni de urgență, pentru ca Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni să-și poată realiza misiunea pentru care a fost înființat”, se arată în scrisoarea celor din 27 de asociații.

Toate aceste semnale nu au găsit înțelegere la ministrul Intotero, care nu reușește să îi audă pe românii de care trebuie să aibă grijă, dar se pricepe să transmită mesaje după atentatele teroriste de la Kabul, Afghanistan, susținând că ministerul pe care-l conduce este în legătură permanentă cu Ministerul Afacerilor Externe, întrucât „având denumirea de minister pentru Românii de Pretutindeni, suntem primii contactați, crezând că este în aria noastră de responsabilitate”.

Ministerul arde și Intotero se… piaptănă

La IEH este, literalmente, dezastru. Situația este atât de scăpată de sub control, încât, după cum vom vedea, ar mai putea fi remediată doar cu procuratura. În timp ce corupția colcăie în curtea lui Intotero, aceasta a nășit Forumul Românilor de Pretutindeni, de la București, care a avut loc între 4-8 septembrie și unde accentul s-a pus pe o convingere personală a ministrului: „oamenii sunt interesați de extinderea cursurilor în limba română în afara granițelor”, aspect care nu se poate realiza decât prin îndelungi demersuri și tratative diplomatice, întreprinse de pricepuți în domeniu. Totodată, Intotero a punctat cu acest prilej și o aberație de proporții: deși se emigrează masiv din România, există, în același timp, foarte mulți români care se întorc acasă!

Îi putem aduce acasă. Prin proiectele, programele pe care Guvernul României le pun la dispoziție”, a susținut ministrul Intotero.

Institutul „Hurmuzachi”, paradisul corupției!

În timp ce ministrul Intotero prezintă povești cu aducerea românilor acasă prin promisiuni guvernamentale, la MRP se așteaptă rapoarte de la Curtea de Conturi și Corpul de Control al premierului de mai bine de un an, evident… ca să se ia măsuri!

Directorul adjunct Nicolae Brînzea a avut concediu medical, la pachet cu șoferul lui – încadrat drept consilier în cadrul IEH (interesant este că au avut același diagnostic, de la același medic), pe o perioadă de 90 de zile. S-a întors la birou pe 12 iulie.

„El a stat în toată perioada asta cu „morcovul în fund”, pentru că nu știa dacă ministerul o să îl „,măture” sau nu. Directorul general Eugen Popescu a lăsat joi, 4 iulie, o delegare de atribuții prin decizie și luni, 8 iulie, au venit din partea ministerului niște persoane care au cerut toate dosarele de personal. Odată ce Popescu a plecat și el în concediu, Brînzea s-a întors cu toată „trupa” lui. Și-au aranjat cărțile și au început să dea oameni afară. Pe 12 iulie, Intotero l-a numit pe Brînzea interimar, care a readus-o pe Oriana Miclea (director Direcția Științifică IEH) – și ea tot în concediu medical concomitent cu Brînzea. Cinci oameni au fost dați afară, inclusiv jurista care mai fusese o dată dată afară și care revenise. Brînzea și Miclea au adus o altă juristă de la ADS (Agenția Domeniilor Statului – n.r.), Tania Bardaș, transferată complet ilegal așa cum a confirmat și Ministerul Muncii. De când a venit, Bardaș este tot timpul în concediu medical. Nu a avut când să performeze, între 2016 și 2018 a fost în concediu de creștere a copilului și din 2018 este într-un etern concediu medical. Interesant este că nici ADS nu o mai vrea înapoi, ne-au spus că abia așteptau să scape de ea și au încheiat contractul mai ales pentru că ea pierdea toate procesele în scurta ei perioadă de muncă”, au precizat surse din cadrul IEH, pentru TOMIS NEWS.

Revenit pe post și cu adversarul Popescu ieșit din cale, cel puțin o perioadă, Brînzea a revenit la ceea ce știe mai bine: toate drumurile, cu logistica IEH bineînțeles, trec prin Pitești, unde acesta este profesor, preot, mason ș.a. Între timp, după ce și-a mărit singur salariul ilegal, a pierdut procesul definitiv, iar instituțiile statului trebuie să recupereze atât prejudiciul din această speță, cât și din jefuirea bugetului IEH cu abonamente telefonice, combustibil ș.a.m.d.

brinzea

Raportul din 13 iunie a.c. al Curții de Conturi arată faptul că… toată contabilitatea IEH este praf! Oferim un exemplu cutremurător:

„Acordul Institutului cu casa de avocatură s-a făcut fără acordul ministerului, dar Curtea de Conturi nu a dispus măsura de recuperare a banilor, pentru că Brînzea este prieten bun cu Lucian Negrea (general SIE (r), consilier la Curtea de Conturi – n.r.)”.

Din raportul Curții de Conturi, înțelegem că, printre altele, nu au fost stabilite reguli privind cheltuielile:

raport cc 1

Totodată, sifonarea banului public a mers atât de departe, încât, de exemplu, s-au alocat zeci de mii de lei pentru un eveniment științific la care reprezentanții IEH nici măcar nu au participat!

raport cc 2

În materialul din aprilie, arătam faptul că IEH nu are dreptul de cheltuieli de protocol. De ani de zile se sparg bani la IEH pe protocolul de care, legal, nu beneficiază, ceea ce înseamnă că directorul adjunct, Nicolae Brînzea, a devalizat cu bună știință bugetul Institutului. Acestor cafele și alte pixuri, covrigei, pișcoturi și farfurii de plastic li se adaugă cheltuieli pe proiecte cu care IEH nu are nici o legătură!

Facturi trecute protocoale 1
Facturi trecute protocoale 4

„La Institut sunt 23 de angajați. 18, după ce cinci concediați abuziv. Bugetul este de 1,2 milioane de euro, din care doar 200.000 sunt alocați pentru proiecte. Restul, pe funcționare și pe… furat! Cum ar fi participarea la Marșul Supraviețuitorilor Holocaustului din Polonia (9-13 aprilie 2018 – n.r.), unde nu aveau dreptul legal de a achita taxa de participare, dar au plătit 6.290 de euro. Nici până astăzi nu s-a dat „bun de plată” pentru această taxă. O doamnă de la Curtea de Conturi a întrebat a cui e semnătura care certifică autenticitatea cheltuielilor. Nimeni nu a răspuns… Apoi, s-a enervat și a cerut specimene de semnături de la toți din Institut. Povestea s-a „îngropat” repede, tipul de la Curtea de Conturi care coordona controlul a fost trimis în alt control imediat după faza asta cu facturile”, au mai precizat sursele din cadrul IEH, pentru TOMIS NEWS.

Cheltuielile pentru Marșul Holocaustului:

Facturi trecute protocoale 2 e1568008259485
Facturi trecute protocoale 3 e1568008307724

Atât Nicolae Brînzea cât și Oriana Miclea au, pentru 2018, calificativul „nesatisfăcător” pentru activitatea depusă în cadrul IEH. Cu toate acestea, Brînzea este tolerat de Curtea de Conturi, corpul de control al ministrului, ministrul Intotero în persoană și inclusiv corpul de control al primului ministru! Complicitate la management dezastruos al domeniului românilor de pretutindeni? Să vedem!

MRP MINTE DE STINGE, admite că sunt nereguli și… dă din umeri!

Ne-am adresat MRP pentru clarificări în legătură cu toate cele enumerate mai sus. Ministerul ne-a răspuns pe 28 august și ne-a confirmat rotațiile haotice de la conducerea IEH:

minister 1

Deși, sunt cel puțin cinci persoane concediate sau cărora li s-au încetat detașările, ministerul pur și simplu ne-a… MINȚIT, susținând că: „începând cu data de 12 iulie 2019 nu au fost emise decizii de încetare a contractelor de muncă sau a detașărilor la nivelul IEH”.

Totuși, MRP ne-a confirmat faptul că IEH a încheiat un contract cu o casă de avocatură în mod nelegal:

minister 2

Ultima gogoașă pe care MRP ne-a oferit-o este legată de participarea la Marșul Holocaustului din 2018. Deși, cheltuielile nelegale s-au făcut, așa cum am arătat mai sus, ministerul insistă să ne mintă și să susțină că… nu a participat nimeni:

minister 3
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “DOCUMENTE: CORUPȚIA COLCĂIE în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și ministra Intotero… nu are nimic împotrivă!

  • luni, 16 septembrie 2019 la 15:26
    Permalink

    Iulia Modiga a intrat in miezul nopții cu Eugen Popescu și Ana Maria Dalu si au furat documente din instituția statutul . Atenție ele fiind doar detașate nu angajate ale institutului . Hoțul striga HOț ! Acum aceasta doamna iulia Modiga cu așa supra numita avocata doamna Dalu cred ca au putere urlând și strigând in stânga și dreapta . Da oare e au in cap aceste handicapate care fura noaptea documente ? Oameni buni pe aceste doua sa nu le luați la munca ca va fura .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.