DOCUMENTE BOMBĂ! Ecaterina Andronescu vrea să pună România în GENUNCHI în fața Vaticanului: Tratat DEZAVANTAJOS programat pentru semnare în timpul vizitei papei Francisc!

Faptul că statul român nu reușește de mai mulți ani să negocieze pe plan extern de pe poziții onorabile nu mai are nevoie de nici o prezentare, România parafând, de cele mai multe ori, tratate sau angajamente nefavorabile, în detrimentul economic, politic sau strategic.

Exact acum un an, TOMIS NEWS a dezvăluit modalitatea scandaloasă de negociere între statul român și Vatican privind recunoașterea reciprocă a diplomelor de studii. Am reușit atunci, prin publicarea unor documente care au pus autoritățile statului în ipostaze jenante, să blocăm aceste demersuri. A fost doar un an de liniște, întrucât, pe fondul schimbării conducerii Ministerului Educației și a apropiatei vizite a Papei Francisc în România, discuțiile s-au reluat.

CITEȘTE ȘI:

Scurt istoric

Diplomele instituțiilor de învățământ superior românești nu sunt recunoscute la Vatican. Astfel, din 2014 au început demersurile de recunoaștere reciprocă. Numai că Vaticanul nu a dorit niciodată să acționeze pe principiul reciprocității și a impus condiții. Propunerea vaticaneză a fost întâmpinată cu respingeri la Ministerul Afacerilor Externe și la Secretariatul de Stat pentru Culte. Practic, României i se cere să recunoască diplomele de studii de la Vatican, dar Vaticanul recunoaște doar diplomele din universitățile românești pe care… le dorește. Partea română a avansat de-a lungul ultimilor patru ani părții vaticaneze, prin MAE, mai multe propuneri de negocieri, numai că partea vaticaneză nu a transmis nici o poziție cu privire la textele înaintate de partea română.

În culise, trimișii Vaticanului în România au insistat pentru varianta inițială, avantajoasă pentru Vatican și dezavantajoasă pentru România. În contextul în care vizita Papei în țara noastră va avea loc în doar câteva zile, ofensiva s-a reluat, iar ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a cedat  și insistă la MAE și Secretariatul de Stat pentru Culte să avizeze favorabil toate cererile catolicilor.

Bătălia pe Art. 2, lit. c)! Cati Andronescu a luat-o… razna!

În contextul vizitei în România, din perioada 31 mai – 2 iunie a.c., a Sanctității Sale papa Francisc nunțiul actual, arhiepiscopul spaniol Miguel Maury Buendía, și-a manifestat intenția de a semna tratatul referitor la recunoașterea diplomelor universitare de studii dintre România și Vatican. Acest subiect a fost gestionat anul trecut de către secretarul de stat Ioan Groza (în continuare în MEN, unul din preferații Ecaterinei Andronescu), care a preferat să transmită către partea vaticaneză o formă a tratatului care nu fusese aprobată de către reprezentanții statului român, prin acceptarea „art. 2, lit. c) – diplomele academice conferite de instituțiile de învățământ care nu au fost înființate sau aprobate de Sfântul Scaun impun recunoașterea expresă de către Congregația pentru Educația Catolică pentru a produce efecte canonice”.

MAE și Secretariatul pentru Culte se opun cu vehemență semnării Tratatului, însă Ecaterina Andronescu insistă pentru plasarea României într-o situație dezavantajoasă și, cu fiecare prilej, încearcă să convingă părțile implicate să își dea acordul. A mers atât de departe, încât i-a asigurat pe vaticanezi că are acordul verbal, deși adevărul este departe. De altfel, din cele patru ministere cu atribuții de avizare, Andronescu este prima care a semnat varianta vaticaneză:

Avizat MEN

În altă ordine de idei, Ecaterina Andronescu se străduiește, printr-o serie de documente mai mult sau mai puțin oficiale, să convingă alți factori de decizie de binefacerile unui asemenea Tratat:

dgriae1
dgriae2

Ceea ce ministrul Andronescu a uitat să menționeze în acest document-raport este că, dincolo de Taiwan și Italia, toate statele ortodoxe est-europene au refuzat aceste propuneri, România fiind singurul câmp de bătălie unde se mai duc astfel de tratative. Ca titlu de exemplu, în Bulgaria, unde, de asemenea este stabilită o vizită a Papei în aceste zile, reacția a fost violentă, mitropolitul Nikolai al Plovdivului arătând, pe 6 mai, în timpul slujbei pentru sărbătorirea Sfântului Gheorghe, că „Vizita Papei de la Roma este un act politic, scopul fiind acela de a uni toate bisericile din jurul Romei, iar atunci când vine Antihristul, Papa să-l întâlnească”.

„Îl întâmpinăm pe Papa de la Roma ca șef al unui stat suveran – Vaticanul – însă nimeni nu ne poate obliga să avem o liturghie comună cu el”, a spus Mitropolitul Nikolai. Cu toții vrem ca bisericile creștine să se unească. Acest lucru însă poate veni doar de la oamenii din interiorul bisericilor, când episcopii se întrunesc și discută despre modul în care poate avea loc acest lucru. Politicienii nu vor asta, ei vor exact opusul”, a mai spus mitropolitul.

Traducere pe genunchi: a tradus câinele documentele Androneascăi?

Tot prin MEN circulă o traducere neoficială a Accordo tra la santa sede e il Governo di Romania sulla colaborazione e sul riconoscimento reciprocco nell`ambito dell`educazione superiore. Practic, textul Tratatului despre care vorbim. Am încercat să aflăm de ce există o traducere neoficială, dar totuși luată în serios de conducerea MEN. Din discuțiile cu sursele din cadrul ministerului, aflăm că… mai bine nu întrebam!

„Traducerea aceasta este una făcută „pe genunchi” care o înlocuiește pe cea profesională, făcută de specialiști și este și cea pe care Ecaterina Andronescu o arată la întâlniri. Traducerea este făcută de consilierii personali ai ministrului. Unul din acești consilieri vine cu câinele la serviciu. Poate a făcut câinele traducerea!”, ne-a precizat sursele din MEN.

traducere

Ministerul Afacerilor Externe și Secretariatul pentru Culte nici nu vor să audă de gogorițele lui Cati!

Dacă ministrul Ecaterina Andronescu a asaltat ministerele și secretariatele pentru a obține varianta pe care o dorește, am reluat și noi asediul la aceste instituții, de la care aflăm că ministrul Educației nu are nici măcar acordul verbal, darămite cel oficial. De exemplu, pe 15 aprilie a.c., reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au precizat pentru TOMIS NEWS că „MAE păstrează poziția inițială, care v-a fost comunicată anul trecut, sub rezerva aspectelor referitoare la Art. 2, alin. c). MAE avizează, dar rolul este consultativ, factorul decident este MEN”.

Pe 18 aprilie a.c., Secretariatul de Stat pentru Culte ne-a precizat că lucrurile rămân… neschimbate:

raspuns culte

Același Secretariat de Stat pentru Culte s-a adresat zilele trecute și Ministerului Educației Naționale, pentru a-i aminti de neregulile propuse de partea vaticaneză, documente care au intrat, spre evidenta iritare a MEN, în posesia TOMIS NEWS și pe care le publicăm:

culte MEN 1
culte MEN 2

Dacă MAE și Secretariatul de Stat pentru Culte se opun cu vehemență semnării Tratatului în forma propusă de Vatican, Ministerul Justiției nu a afișat încă nici o poziție, însă pe principiul și tăcerea e un răspuns, ministrul Ana Birchall nu își va lega numele de un astfel de angajament, mai ales că este interimar la acest minister. Dincolo de aceste opoziții, ministrul Ecaterina Andronescu și-a propus ca Tratatul să fie semnat odată cu vizita papei Francisc în România.

VA URMA!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.