DOCUMENTE Arhivele privind resursele minerale ale României ABANDONATE! SRI a asigurat antemergător pentru DISTRUGEREA actelor de importanță națională. Încă o poveste de TUNURI cu statul

România este, probabil, singurul stat de pe planetă care nu are un fond arhivistic al resurselor minerale. De altfel, arhivele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale sunt în prezent împrăștiate în 52 de locații, cu contractele aferente și inutile pentru servicii de pază, ca urmare a unui grotesc dezinteres, dar și a unui „tun” pe foarte mulți bani dat de o serie de societăți comerciale care nu aveau, legal, ce să caute într-o relație contractuală cu ANRM. Totodată, Serviciul Român de Informații, care avea datoria să vegheze asupra acestei noi lovituri dată statului român, nu doar că a dat din umeri, dar a asigurat…antemergător pentru distrugerea arhivelor ANRM, după cum vom vedea. Ceea ce urmează este un nou exemplu de delăsare, incompetență, fraudare, lipsă de reacție a autorităților statului și o bătaie de joc cum numai în această țară se poate întâmpla.

Scurt istoric al unei distrugeri planificate

În perioada 2012-2014, președintele de atunci al ANRM, Gheorghe Duțu, împreună cu alți angajați ai instituției, au oferit contracte pentru digitalizarea arhivei societății comerciale Suport Arhivare SRL. Pentru aceleași servicii au prestat și alte societăți comerciale, dar Suport Arhivare a creat cele mai  mari probleme. Modul în care au fost atribuite aceste contracte au dus în decembrie 2014 la o percheziție la ANRM, care s-a lăsat însă fără nici un rezultat, pentru ca în cursul anului 2015 persoane din cadrul Agenției să fie amenințate de către angajați ai firmei Suport Arhivare SRL, fiind bănuiți că au furnizat informații organelor de control.

Prin urmare, contractele cu Suport Arhivare au fost stopate, însă arhiva ANRM a rămas abandonată într-un deposit a cărui chirie nu fusese plătită de către firma menționată. Așadar, arhiva ANRM a ajuns sechestrată în contul unei datorii a unei societăți comerciale. Între timp, arhiva a fost recuperată și în prezent este depozitată în condiții improprii, la un subsol inundabil, în zona Băneasa (București).

Necesitatea rezolvării problemei arhivei a determinat reprezentanții ANRM să caute soluții și au avut oportunitatea din luna mai 2017 să beneficieze de o hală cu containere maritime. Nici așa nu a ieșit bine. ANRM a invocat prețul pieței, respectiv 4.000 EUR/container, deși oferta propusă a fost de 2.650 EUR! Cu chiu cu vai, 17 containere au fost depozitate (securizate și sigilate) în interiorul halei respective din localitatea Măgurele, documentele fiind clasificate ca secret de serviciu și care fuseseră recuperate din arhiva sechestrată.

Sursele TOMIS NEWS din ANRM ne-au precizat următoarele:

„Pentru ca reprezentanții ANRM să nu fie presați de firmele de arhivare, s-a decis ca aceștia să nu știe locația exactă a halei, cu excepția unor persoane direct implicate în proiect. Una dintre aceste persoane, Dorel Teodor Amăriucăi (cercetat penal în Dosarul Revoluției, în 2017 consilier al președintelui ANRM – n.r.) nu a putut să „umfle” prețurile pentru anumite materiale și din iunie 2017 a început o campanie proprie de dezinformare, mai ales la SRI. Rezultatul a fost că s-au trimis rapoarte false la primul ministru, cu girul lui Ivan Valeriu și în august 2017 președintele ANRM Aurel Gheorghe a fost destituit din funcție”.

Ivan Valeriu, despre care vom vorbi în detaliu într-un material următor, a fost șeful de cabinet al fostului premier Mihai Tudose. Fost membru în CA la RASIROM (firma de sisteme de securitate a SRI), ROMARM ș.a.m.d., Ivan Valeriu este căsătorit cu Loredana, șeful Direcției de Securitate Economică a SRI, analist, cu competențe pe energie și resurse minerale.

„Serviciul Român de Incompetență” intră în joc ca să doarmă, deși „afacerea” colcăie de ruși

După ani de zile de aruncat bani pe fereastră, cu bunăvoința Serviciului Român de Informații, ANRM s-a trezit în situația în care directorul general al Suport Arhivare, Costina Crăciun, a încasat banii și… a plecat din țară, în Elveția, lăsând arhivele exact așa:

arhiva

 

arhiva2

 

Toate acestea s-au petrecut după ce ANRM a virat bani într-o veselie, iar TOMIS NEWS prezintă aspectele relevante din contractele încheiate în acești ani:

ctr suport arhivare INITIAL 1

ctr trade support

CITEȘTE ȘI:

DOCUMENTE Premierul Dăncilă va da „undă verde” unui contract al ANRM, de importanță strategică, conceput pe bază de ȘPAGĂ! SRI a dormit în front

 

Pe de altă parte, avem de-a face atât cu o societate comercială din Olanda, subcontractor atât al Suport Arhivare cât și al Trade Support, dar și cu serioase implicații rusești, fie că vorbim de gigantul LUKOIL sau de NIȘ PETROL:

lukoil

lukoil 2

ctr suport arhivare nis petrol

melrose 1

melrose 2

În toată această perioadă, conform proceselor verbale intrate în posesia TOMIS NEWS din interiorul SRI, mai multe unități militare ale Serviciului au asigurat buna desfășurare a activității, cu antemergător! Totodată, SRI ne-a precizat pe 13 mai a.c., după o întârziere de 49 de zile de la data solicitării, că nici una din firmele respective de arhivare nu aveau certificatul ORNISS, obligatoriu pentru astfel de activități:

„Raportat la procedura mai sus detaliată, în ceea ce priveşte contractele de prestări servicii de arhivare pe care le-aţi enumerat, vă comunicăm faptul că, pentru nici unul dintre acestea, Serviciul Român de Informaţii, în calitatea sa de Autoritate Desemnată de Securitate, nu a receptat cereri din partea ORNISS, care să determine iniţierea verificărilor de securitate în vederea eliberării avizelor de securitate industrială”, au spus reprezentanții SRI, pentru TOMIS NEWS.

Aceleași surse ale TOMIS NEWS din cadrul ANRM au completat:

„Aproximativ 10-15% din titlurile din arhive au dispărut în toată această brambureală și de aceea SRI nu vrea acum salvarea arhivei, de a cărei distrugere se face responsabilă Suport Arhivare, cu „sprijinul” SRI, care nu și-a făcut treaba. Așa că SRI preferă să fie îngropată povestea, ca să nu se vadă că nu și-au îndeplinit obligațiile”.

sri trade support

sri trade support 2 1

Așadar, haiduceala de la ANRM a intrat în atenția DNA în 2014 și în 2017, așa cum au confirmat reprezentanții Agenției pentru TOMIS NEWS. Nu există nici o soluționare în aceste dosare nici până azi:

raspuns anrm

De râsul curcilor este faptul că Suport Arhivare a acționat ANRM în instanță, emițând… pretenții financiare! După trei amânări ale cauzei încă din noiembrie 2017, următorul termen la Tribunalul București este stabilit pentru 11 iulie.

O poveste încurcată, cu Litoteca națională în vizor

Cele mai importante documente, totuși, nu sunt în posesia ANRM, ci la Institutul Geologic Român (IGR), condus de Ștefan Marincea. Dacă acestea au scăpat de dezastrul de la ANRM, situația nu este roz nici la IGR. În mai 2017, Ministerul Cercetării și Inovării a primit o adresă din partea IGR prin care se cere expropierea pentru cauză de utilitate publică a terenului pe care se află Litoteca națională.

În 1993 avea loc privatizarea Prospecțiuni SA, iar isteții de atunci de la Fondul Proprietății de Stat, în prezent Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, au dat la pachet și Litoteca națională, către Ovidiu Tender, pentru suma de 500 milioane de dolari.

Litoteca României este constituită începând cu anul 1938, când s-a efectuat primul foraj structural. Această bază de date conține structura solului, probele de foraj, practic infomația de bază a zăcămintelor naționale, de o valoare inestimabilă. Valoarea informațiilor din acest tezaur geologic al țării se ridică la aproximativ 360 de miliarde de euro, iar Ovidiu Tender somează încă din 2016 statul român să evacueze Litoteca de pe terenurile sale.

Anul trecut, Prospecțiuni SA  a vândut terenul de sub Litotecă, iar în actul de vânzare-cumpărare se specifică faptul că baza de date nu va fi evacuată de noul proprietar până în anul 2020, după care… va interveni evacuarea, așa că singura variantă a rămas exproprierea terenului de sub Litotecă pentru cauză de utilitate publică. În caz contrar, toate aceste informații riscă să fie pierdute pentru totdeauna.

CITEȘTE ȘI:

DOCUMENTE Premierul Dăncilă va da „undă verde” unui contract al ANRM, de importanță strategică, conceput pe bază de ȘPAGĂ! SRI a dormit în front

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *