DOCUMENT Strategia culturală a municipiului Constanța: Sunt promise Monumentul Unirii Dobrogei cu România, Institutul de Dobrogenistică, Ateneul Tomitan și Casa lui Ovidius

Strategia culturală a municipiului Constanța este, de marți, în dezbatere publică. Coordonată de fostul diplomat Dorin Popescu, strategia este menită să pună în valoare „patrimoniul istoric din Peninsulă și zona adiacentă, proiecte culturale și artistice care să prezinte în mod integrat istoria cetății Tomis” și nu numai. Astfel, în vederea punerii în valoare a patrimoniului cultural local, se recomandă totodată proiecte culturale care să promoveze personalitățile marcante din istoria (culturală și nu numai, a) municipiului, inclusiv realizarea de filme documentare privind contribuția acestora la dezvoltarea culturală locală.

Concret, o să apară… Casa lui Ovidiu:

„Pentru substanțializarea punerii în valoare a brandului cultural Ovidiu / Publius Ovidius Naso, este nevoie de construirea, în zona Peninsulară, a unei Case a lui Ovidiu – o construcție nouă care să reconstituie architectural locuința lui Publius Ovidius Naso din anii săi de relegare la Tomis, care să funcționeze în calitate de Casă Memorială a poetului și care să poată găzdui, de asemenea, evenimente culturale de calitate. Este recomandată amplasarea obiectivului cultural respectiv în Peninsulă – în Piața Ovidiu sau în imediata 23 vecinătate a acesteia. Construirea Casei lui Ovidiu este de interes local în plan cultural. Sursa bugetară optimă: bugetul municipalității” – se arată în strategie.

Un alt edificiu planificat este Palatul Culturii sau Ateneul Tomitan:

„Construirea Palatului Culturii / Palatului cultural al Dobrogei (variantă moderată – Ateneu). Municipalitatea are nevoie de un spațiu cultural multifuncțional de tip monumental, care să reflecte vitalitatea culturală a orașului și care să confirme interesul prioritar pentru cultură al administrației și comunității locale. Totodată, comunitatea culturală locală se poate exprima plenar într-un spațiu multifuncțional de referință în domeniul culturii, care să reprezinte platforma culturală cheie a municipiului. Obiectivul maximal în acest domeniu îl reprezintă construirea unui Palat al Culturii la Constanța, cu multiple funcționalități culturale (săli de concerte, săli de conferință, ateliere, săli de creație etc.). Obiectivul moderat îl reprezintă construirea unui spațiu adecvat destinat concertelor și spectacolelor de amplitudine – un Ateneu Tomitan. Locul/spațiul necesar acestei construcții va fi identificat de către Primăria municipiului Constanța, cu luarea în calcul a criteriilor specifice funcționării acestui obiectiv (dimensiuni, așezare centrală, asigurarea facilităților de acces etc). Realizarea de facto a construcției noului imobil cultural revine tot municipalității, iar comunitatea culturală locală va asigura întregul concurs necesar, în funcție de competențele proprii, pentru facilitarea realizării construcției. Realizarea/construirea Palatului cultural al Dobrogei poate reprezenta chiar o prioritate națională, bugetată multiplu – prin atragerea de fonduri europene și centrale, prin sprijinul populației etc.”

Monumentul Unirii Dobrogei cu România va fi locul de desfășurare a ceremoniilor de celebrare a Zilei orașului și a Zilei Dobrogei:

„Este necesară consolidarea edificării, în municipiul Constanța, a unor monumente de for public care să sporească atractivitatea spațiului public al orașului și care să puncteze reperele esențiale ale vieții culturale, spirituale, istorice, artistice etc. ale orașului Constanța. În acest domeniu, reprezintă proiecte de interes local construirea unui Monument al Unirii Dobrogei, precum și construirea și realizarea, în spațiul public, a unei Galerii/Alei a busturilor marilor oameni politici ai României care au marcat dezvoltarea orașului Constanța. Se poate aprecia că spațiile publice de la Poarta 2 și din Peninsulă se pretează unor proiecte de amploare privind construirea unui monument de for public privind unirea Dobrogei și, respectiv, a Galeriei/Aleii personalităților”

Strategia culturală mai are în vedere realizarea unor statui, monumente, monumente de for public destinate personalităților locale și naționale și se pot lua în calcul propunerile minorităților etnice. Dintre acestea, cele mai solide au fost cele formulate de comunitatea elenă Elpis Constanța, după cum urmează:

Realizarea și promovarea unei galerii foto (panouri bilingve), în spații indoor sau outdoor, a personalităților minorităților etnice cu participare/contribuție relevantă la dezvoltarea culturală a orașului/regiunii/țării; realizarea unei hărți 3D cu monumente și case reprezentative din Constanța, pentru fiecare minoritate etnică, amplasarea acesteia în spațiul public, în cadrul unui proiect artistic unitar; proiectarea laser, pe clădirile principale din municipiu, a unor imagini relevante din istoria Constanței și a Dobrogei cu monumentele și clădirile reprezentative ale minorităților etnice ș.a. De asemenea, marea problemă a comunității elene din Constanța o reprezintă erodarea taluzului din zona Plajei Modern, care afectează Teatrul de Păpuși și Biserica Greacă.

Turco-tătarii de la UDTTMR vor un muzeu al minorităților și un muzeu al sportului constănțean, dar și a unui cartier dobrogean.

Ca un punct comun, toate minoritățile for un festival multicultural.

Strategia culturală mai prevede identificarea și punerea în valoare a unui obiectiv cultural și de recreere-divertisment în zona peninsulară și centrală a municipiului Constanța. La acest punct, comunitatea elenă sugerează achiziția Hanului Balcan.

Draftul mai prevede „mărirea spațiilor de parcare aferente instituțiilor de cultură sau din imediata vecinătate a acestora” sau amplasarea de chioșcuri interactive pentru informarea turistică în mai multe puncte din oraș (în gară, la intrarea în zona peninsulară, în parcuri etc.).

Primăria Constanța își asumă însă și o serie de proiecte… megalomanice: galeriile municipale de artă, Muzeul Municipal, Institutul de Dobrogenistică al Academiei Române, Festivalul național/internațional de excelență în muzica clasică de tip cameral pentru copii și tineret ș.a.

„Este necesară construirea unui Muzeu municipal, după modelul celor mai importante muzee municipale din România. Un Muzeu municipal ar pune în valoare în mod expresiv istoria fabuloasă a locului și s-ar circumscrie dezideratului extinderii infrastructurii culturale locale. Înființarea Muzeului Municipal (a Casei memoriale a orașului) se realizează prin atribuirea unui spațiu din fondul locativ al municipiului Constanța, în zonă centrală. În viitorul Muzeu vor putea fi expuse lucrările lui Publius Ovidius Naso, cartea rară din patrimoniul Universității Ovidius, Bibliotecii Județene I.N. Roman și Centrului Cultural Județean Teodor T. Burada, dar și donații provenind de la personalități ale orașului care dețin numeroase documente, fotografii, mărturii scrise despre istoria recentă a Constanței. Instituțiile muzeale și Biblioteca Județeană I.N. Roman, care dețin astfel de fonduri (greu accesibile publicului larg) pot organiza expoziții temporare și permanente. Se recomandă ca soluție achiziționarea obiectivului Casa d’Italia și transformarea acestuia în obiectiv cultural, viitor sediu al Muzeului Municipal și/sau al Galeriilor Municipale de Artă”, se mai arată în draft:

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *